Τι πληρώνει σε ΕΝΦΙΑ η Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-06-13 05:00:53
Τι πληρώνει σε ΕΝΦΙΑ η Μαγνησία
Αυξήσεις σε ποσοστό 4% θα καταγράψει σε περιοχές της ηπειρωτικής Μαγνησίας  ο ΕΝΦΙΑ και 13% σε οικισμούς των Σποράδων, στο πλαίσιο των αντικειμενικών αξιών.
Ως παρεπόμενο αυτών των αναπροσαρμογών, τα φετινά ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Τα καλό νέο είναι ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων στην ηπειρωτική Μαγνησία, ποσοστό 83%,  όταν πάρει το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν θα δει αύξηση.
Η τροπολογία με τις ακριβείς κλίμακες του ΕΝΦΙΑ, θα κατατεθεί σήμερα Τετάρτη στη Βουλή, απ’ όπου θα προκύψουν οι αντικειμενικές αξίες.
Στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων και τις αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Σήμερα θα ανακοινώσει το Υπουργείο και επίσημα τις τιμές που ισχύουν για τη Μαγνησία.
Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή στις τιμές του ΕΝΦΙΑ , που αφορά την ηπειρωτική Μαγνησία είναι ότι υπάρχει αύξηση στο 4%, το 83% παραμένει σταθερό και καταγράφεται μείωση στο 13%.
Στις Σποράδες καταγράφεται αύξηση σε 13%, σταθερές τιμές στο 77% και μείωση στο 10%.
Το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η αύξηση των αντικειμενικών τιμών σε ορισμένες περιοχές, να μην επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ καθώς επρόκειτο για περιοχές με λαϊκά νοικοκυριά, επέλεξε να διευρύνει το πρώτο κλιμάκιο.
Ειδικότερα όσοι σήμερα βρίσκονται στο πρώτο κλιμάκιο, δηλαδή ως 500 ευρώ/τ.μ. θα βρίσκονταν ξαφνικά στο επόμενο κλιμάκιο, με επιβάρυνση 80 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου, στον ΕΝΦΙΑ.
Με δεδομένο, ότι η παραμικρή αύξηση του ΕΝΦΙΑ γίνεται αισθητή, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να διευρύνει το πρώτο κλιμάκιο κατά 50 ευρώ, δηλαδή ως τα 550 ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι απορροφώνται πλήρως οι εισηγήσεις για αυξήσεις 10- 20%, καθώς οι εν λόγω φορολογούμενοι θα παραμείνουν στο πρώτο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ και θα συνεχίσουν να φορολογούνται με 2 ευρώ/τ.μ.
Σε αυτή την κατηγορία με σημερινή αντικειμενική τιμή 450 ως 500 ευρώ που ανεβαίνει στα 550 ευρώ, όμως με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες θα φορολογούνται το ίδιο στη Μαγνησία, ανήκουν 17 Ζώνες στον Αλμυρό, δύο Ζώνες στη Νέα Αγχίαλο, έξι Ζώνες στον Πτελεό, πέντε Ζώνες στη Σούρπη και η Ανάβρα.
 Με αφορμή το γεγονός ότι  θα κατατεθεί σήμερα προς ψήφιση η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διευκρινίσεις έδωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ θα ισχύσουν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Για τους υπόλοιπους φόρους (μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κλπ.) φέτος θα ισχύουν οι παλιές αντικειμενικές τιμές.
«Μέχρι το τέλος του 2018 δεν θα γίνει εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών για τους υπόλοιπους φόρους, η εφαρμογή είναι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ. Σε άλλες περιπτώσεις θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019», δήλωσε η κ. Παπανάτσιου.


Ζαγορά Πήλιο