Διαμαρτυρία για σοβαρή έλλειψη Παιδιάτρων στη Μαγνησία. 9.500 περιστατικά στα Επείγοντα κάθε χρόνο

Όλα τα νέα
myvolos.net
2018-06-13 16:18:00

Την διαμαρτυρία τους για την σοβαρή έλλειψη Παιδιάτρων στη Μαγνησία, διατυπώνουν με υπόμνημά τους στο Υπουργείο Υγείας οι Νοσοκομειακοί ιατροί και οι ιατροί Κέντρων Υγείας του Νομού.

Αναφέρεται ειδικότερα στο υπόμνημα της Ένωσης ιατρών:

Με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης (05-06-2018), καταγγέλλουμε τις σημαντικές ελλείψεις σε ειδικούς και ειδικευόμενους παιδιάτρους από το Νοσοκομείο του Βόλου και σε ειδικούς παιδιάτρους από το ΠΕΔΥ Βόλου, τον Σταθμό Προστασίας Μάνας και Παιδιού Βόλου, τα Κέντρα Υγείας Αλόννησου – Αλμυρού – Βελεστίνου – Ζαγοράς.

Τα Κέντρα Υγείας και η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου εξυπηρετούν χιλιάδες παιδιών ετήσια. Στο Νοσοκομείο του Βόλου ενδεικτικά, κατά μέσο όρο, τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο Παιδιατρικό Ιατρείο Επειγόντων ανέρχονται σε 9500 τον χρόνο. Αντίστοιχα, τα παιδιά που εξετάζονται στο Τακτικό Παιδιατρικό Ιατρείο ξεπερνούν τα 1000 το χρόνο.

Οι εισαγωγές/νοσηλείες παιδιών στην Παιδιατρική Κλινική κυμαίνονται από 700 ως και πάνω από 1000 το χρόνο. Οι διακομιδές προς Τριτοβάθμια Νοσοκομεία φθάνουν μέχρι και τις 50 το χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι με τρεις ειδικούς ιατρούς (εκ των οποίων η μία είναι διευθύντρια, επιφορτισμένη και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση της) και ένα επικουρικό, μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια το Παιδιατρικό Τμήμα σε αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς.

Είναι πρακτικά αδύνατο να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών όταν τα Παιδιατρικά Τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μπορέσουν οι λιγοστοί Παιδίατροι να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δυσανάλογα βαρύ φορτίο. Εδώ δεν πρέπει να παραληφθεί η σημαντική αναφορά στην έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών. Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας, πρέπει το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσες τροποποιήσεις και βελτιώσεις πριν η παρουσία νέων επιστημόνων αποτελέσει μόνο ανάμνηση καλύτερων εποχών στη χώρα μας.

Είναι αναγκαία η ΑΜΕΣΗ προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων ειδικών Παιδιάτρων για τη στελέχωση του Παιδιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου του Βόλου. Δυστυχώς η υποστελέχωση δεν σταματάει εκεί. Στο ΠΕΔΥ Βόλου υπηρετεί μόνο ένας ειδικός Παιδίατρος. Ο ίδιος Παιδίατρος εξυπηρετεί και το Σταθμό Προστασίας Μάνας και Παιδιού Βόλου. Δηλαδή ένας Παιδίατρος καλείται να εξυπηρετήσει τα τακτικά περιστατικά μίας πόλης 140.000 κατοίκων. Αν αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία, τι είναι;

Είναι αναγκαία η ΑΜΕΣΗ προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων ειδικών Παιδιάτρων για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ Βόλου. Επίσης καθίσταται επιτακτική η ανανέωση των συμβάσεων με ιδιώτες Παιδίατρους ώστε να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των κατοίκων. Δυστυχώς η υποστελέχωση δεν σταματάει ούτε εκεί. Στα Κέντρα Υγείας Αλόννησου – Αλμυρού – Βελεστίνου – Ζαγοράς δεν υπάρχει η αναγκαία κάλυψη από ειδικό Παιδίατρο. Συνεπώς γίνεται λόγος για υποστελέχωση στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Παιδιατρικής για ένα ολόκληρο νομό!! Είναι αναγκαία η ΑΜΕΣΗ προκήρυξη μόνιμων θέσεων ειδικών Παιδιάτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων του Νομού Μαγνησίας. Είναι πράγματι αξιοπερίεργο και δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό ότι με την επάνδρωση των Κέντρων Υγείας πρώτα και κύρια βελτιώνονται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η εξυπηρέτηση των πολιτών, με επακόλουθη την αποσυμφόρηση των Νοσοκομειακών δομών.

Δεν υπάρχει πιο ευαίσθητος πληθυσμός από τα παιδιά. Είναι τα μόνα που δεν μπορούν να αντιταχθούν σε κανένα μνημόνιο, σε κανένα άστοχο σχεδίασμα και σε καμία ιδεοληψία. Η ταλαιπωρία έστω και ενός παιδιού ξεπερνάει αυτό που πρέπει να ανεχθούμε ως κοινωνία. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι καθυστερήσεις το μόνο που κάνουν είναι να διογκώνουν το πρόβλημα. Ζούμε σε μία δοκιμαζόμενη κοινωνία, ακόμη και το τελευταίο ευρώ των κατοίκων έχει αξία, ας το αξιοποιήσουμε προς όφελος τους. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να αδιαφορεί για τη λύση τόσο σοβαρών προβλημάτων, όσο ψηλά και αν βρίσκεται!

Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΙNΚΥΜ

Δρ. Παύλος Μαλινδρέτος



Ζαγορά Πήλιο