Ζαγορά -Μούρεσι: Νέα προβλήματα στην αγροτική οδοποιΐα απ΄ το μπουρίνι

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-07-10 05:32:55

Προβλήματα δημιούργησε η πολύ έντονη βροχόπτωση με ισχυρούς ανέμους που έπεσε το απόγευμα του Σαββάτου στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου ,στο αγροτικό δίκτυο και στη μηλοκαλλιέργεια, ενώ πρόβλημα υπάρχει στους δημοφιλείς προορισμούς , κυρίως τα Σαββατοκύριακα με την ύδρευση.
Στο μεταξύ προχωρούν τα έργα, στο ύψους του Ξουριχτίου για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, ενώ αύριο ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος στον Αϊ Γιάννη. Για το θέμα των αποζημιώσεων υπογράφεται εντός των ημερών σύμβαση με το ΙΓΜΕ, ενώ στο νομικό κομμάτι, αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή των αποζημιώσεων στα σπίτια. Ήδη τρεις οικογένειες βρίσκονται στο δρόμο, το υπουργείο Υποδομών έστειλε την επιμέτρηση για 22 σπίτια που υπέστησαν ζημιές, από τις πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου και αναμένεται η ΚΥΑ για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες.
Τα παραπάνω δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Παναγιώτης Κουτσάφτης δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, που τόνισε ότι το Σάββατο είχε πολύ έντονη βροχόπτωση, που συνοδευόταν από δυνατό αέρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στη μηλοκαλλιέργεια. Ευτυχώς η βροχή κράτησε λίγο, γιατί αν έβρεχε μισή ώρα παραπάνω θα γινόταν ξανά ζημιές, είπε.
Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι βαθύτατα πληγωμένος και κάθε φορά που σημειώνονται έντονα φαινόμενα, οι πληγές ανοίγουν ξανά, τόνισε ο δήμαρχος.

Όλοι οι αγροτικοί δρόμοι,
θέλουν ξανά μπάζα και στρώσιμο

Το μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης εξακολουθεί να απασχολεί το Δήμο και έχω επαφές με το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να υπάρξει θετική εξέλιξη του θέματος . Η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ τα Σαββατοκύριακα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που η κίνηση αυξάνεται, υπάρχει θέμα, με την προσωρινότητα των δικτύων ύδρευσης, τόνισε ο κ. Κουτσάφτης.
Όπως είπε, στο Δήμο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει δουλειά και στρώθηκαν οι αγροτικοί δρόμοι και με τη βροχή που έριξε, θέλουν ξανά μπάζα και στρώσιμο.

Έργα σε εξέλιξη

Για το θέμα της γεωλογικής μελέτης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τα σημεία που σημειώνονται οι μεγάλες κατολισθήσεις, ο κ. Κουτσάφτης, υποστήριξε ότι «καλύτερα να γίνει ένα μέτρο έργου και αυτό το ένα να είναι σίγουρο, παρά 15 και 20 μέτρα, που σε κάθε βροχή θα φεύγουν. Αυτό συνεννοηθήκαμε με τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη και τις Τεχνικές Υπηρεσίες… ότι ένα κομμάτι που γίνεται ας είναι λιγότερο, αλλά να είναι σίγουρο».
Όπως εξήγησε, στο Ξουρίχτι γίνεται ένα παλιό έργο, που έχει πιο αργούς ρυθμούς, σε χρόνους και μελέτες, αλλά γίνεται εξαιρετικό, όπως είπε. Ο κ. Κουτσάφτης, είπε ακόμη, ότι στον παραλιακό δρόμο του Αϊ Γιάννη, μέχρι αύριο Τετάρτη θα έχει ασφαλτοστρωθεί και θα έχει τελειώσει, ολοκληρωτικά, σίγουρα, σταθερά και περιβαλλοντικά, όπως πρέπει να γίνεται ένα έργο. «Αυτό είναι ένα έργο στοίχημα, όταν πέσει η άσφαλτος θα το παρουσιάσω, διότι είναι ένα έργο υπόδειγμα, από την ταχύτητα που έγινε, την επιστημονική αρτιότητα των μελετών και του έργου και τη σαφή αποτελεσματικότητα του εργολάβου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι υπάρχει θέμα με τη χρηματοδότηση του έργου που έγινε από το υπουργείο Υποδομών, με κονδύλι που βγήκε τον Γενάρη και ενώ σχεδόν το έργο τελείωσε, μόλις προχθές υπέγραψε το δεύτερο ένταλμα του εργολάβου. Όπως είπε, η διαδικασία για να εκταμιευτούν τα χρήματα που εγκρίνει το υπουργείο, είναι τουλάχιστον τρεις μήνες και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που οφείλει ο Δήμος για τις ζημιές από τις πλημμύρες θα δοθούν σ’ αυτό το χρόνο, καθώς η εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα.

Πρόσκληση στους επισκέπτες

Τέλος, ο δήμαρχος κάλεσε τους επισκέπτες να πάνε στην περιοχή και να χαρούν τις διακοπές τους, καθώς τα νερά είναι πεντακάθαρα, οι δρόμοι είναι ασφαλείς και σηματοδοτημένοι, ενώ γίνεται κάθε προσπάθεια, για να γίνει η διαβίωσή τους στην περιοχή πιο εύκολη.



Ζαγορά Πήλιο