Ένας στους τρεις από τη Μαγνησία για σπουδές στη Θεσσαλία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-08-29 10:50:24
Ένας στους τρεις από τη Μαγνησία για σπουδές στη Θεσσαλία

Η ποιότητα των σπουδών, η ευελιξία στην αγορά εργασίας που δίνουν τα πτυχία, αλλά και ο περιορισμός μιας οικονομικής «αιμορραγίας» είναι, μεταξύ άλλων, τα κίνητρα που οδήγησαν και φέτος πολλούς υποψηφίους από τη Μαγνησία να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να πετύχουν σε αυτά, έχοντας μάλιστα και πολύ καλές σειρές.
Έτσι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν προχθές το απόγευμα, οι ίδιοι δεν είχαν κανένα άγχος για να προστρέξουν σε άλλη πόλη και να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη φοιτητική στέγη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι από τη Μαγνησία που εισάγονται σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέρχονται στους 280.
Οι περισσότεροι πετυχαίνουν στα Παιδαγωγικά Τμήματα, αλλά και στο Οικονομικό και τη Γεωπονική.
Μάλιστα από μια επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώνεται πως υπάρχουν Λύκεια της πόλης, όπου το ποσοστό παιδιών που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αγγίζει ακόμη και το 30%
Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός είχε κυμανθεί στους 260 και είναι σταθερά υψηλός τα τελευταία χρόνια. Έτσι και φέτος ένας στους τέσσερις υποψηφίους από τον Νομό εισάγεται σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι γονείς των φοιτητών που σπουδάζουν στον Βόλο, γλιτώνουν τον μήνα για τα έξοδα σπουδών των παιδιών τους τουλάχιστον 500-700 ευρώ τον μήνα σε σχέση με το αν σπούδαζαν σε κάποια άλλη πόλη της χώρας. Και αυτό το ποσό με δεδομένη τη μείωση των αποδοχών, την υποαπασχόληση και την ανεργία είναι πολύ σημαντικό για κάθε νοικοκυριό.
Επίσης τα τελευταία χρόνια μέσα στην κρίση παρατηρείται το φαινόμενο να δηλώνουν αρκετοί υποψήφιοι και τα Τμήματα από το ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Ενόψει μάλιστα και της πανεπιστημοποίησή τους, αρκετοί από τη Μαγνησία πέτυχαν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ειδικότερα στο ΤΕΟ Θεσσαλίας εισάγονται 160 υποψήφιοι.
Βέβαια και οι φετινοί επιτυχόντες θα εισαχθούν στα Τμήματα με το καθεστώς των ΤΕΙ, και αν θέλουν να έχουν πτυχίο ΑΕΙ, θα πρέπει, όταν αποφοιτήσουν από το Τμήμα, να εξεταστούν συμπληρωματικά σε κάποια μαθήματα.

Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία στα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας πέτυχαν από τη Μαγνησία.
Πολλοί από αυτούς θα πηγαινοέρχονται καθημερινά με το τρένο ή το λεωφορείο, καθώς είναι δύσκολο να καλύψουν τα φοιτητικά έξοδα μέσα στην κρίση.
Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο πως καθημερινά τα δρομολόγια του ΟΣΕ έχουν μεγάλη πληρότητα από φοιτητές που είτε σπουδάζουν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας είτε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Από τα προαναφερθέντα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα πως από τους 1.300 επιτυχόντες οι 440 πέτυχαν είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.



Ζαγορά Πήλιο