Πολιτική θύελλα για το «φρένο» στην δικαστική έρευνα για το Μάτι

Όλα τα νέα
myvolos.net
2018-09-25 07:50:38

Με την απόδοση των ποινικών ευθυνών σε όσους ευθύνονται για την μεγάλη καταστροφή στο Μάτι να «παγώνει» και να μετατίθεται τους επόμενους μήνες, φυσικό ήταν να προκληθεί πολιτική «θύελλα».

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης -ένα πόρισμα όμως που δεν είναι έτοιμο και θα χρειαστούν μήνες μέχρι αυτό να συνταχθεί.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για αδιανόητη και αθέμιτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ αναρωτιούνται «ποιος φοβάται την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία;»

Αδιανόητη χαρακτηρίζει η ΝΔ την είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι αυτήν την εξέλιξη επισημαίνοντας πως η εντολή της συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τη ΝΔ είναι πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου και αυτό γιατί σύμφωνα με τη ΝΔ όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η ΝΔ καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες» καταλήγει η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα», τόνισε με την σειρά του και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

«Με μεθοδεύσεις επιχειρείται να καθυστερήσει η δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών και η προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι. Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε πίσω της 99 νεκρούς και ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους. Προς την Κυβέρνηση αλλά και τους αρμόδιους θεσμούς εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα: Πρώτον, ποιος φοβάται την έρευνα της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης; Δεύτερον, ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα. Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένας δεν θα μπορέσει να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών και την απαίτηση των Ελλήνων για καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους και απόδοση Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του το Ποτάμι αναφέρει: «Σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ αποτελεί η ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι, ακριβώς λίγο προτού απαγγελθούν προσωποποιημένες κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους,Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν…Το ‘’όλα στο φως’’ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει ‘’όλα στις καλένδες’’. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…».

Γιατί «φρενάρει» η απόδοση ποινικών ευθυνών

Το πολυσέλιδο πόρισμά του για τα αίτια της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι παρέδωσε την Δευτέρα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο ο πυραγός της Πυροσβεστικής που ερεύνησε για λογαριασμό της Εισαγγελίας την υπόθεση.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που έλαβε εντολή να μελετήσει όλα τα στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας, συνέταξε πόρισμα 100 σελίδων το οποίο πλέον είναι στη διάθεση των εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν κάθε φάση της τραγωδίας όπως εκτυλίχθηκε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας δεν προχωράει σε απόδοση ευθυνών κατά προσώπων, κάτι που θα γίνει από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης. Ωστόσο ο πυραγός φαίνεται να καταλήγει και να περιγράφει λεπτομερώς συγκεκριμένα ευρήματα και εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις εν είδει συμπερασμάτων του πορίσματος. Τα συμπεράσματα αυτά θα οδηγήσουν, συγκρινόμενα και με άλλα στοιχεία, ακόμη και κατασχεθέντα και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, σε συγκεκριμένα πρόσωπα που τελικώς θα κληθούν από την Εισαγγελία σε εξηγήσεις.

Να σημειωθεί ότι τις πρώτες κιόλας ημέρες από την έναρξη της έρευνας, οι εισαγγελείς σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δύο στελεχών της πυροσβεστικής για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, για την οποία κλήθηκαν σε εξηγήσεις. Η κατηγορία σχετίζεται με «αναληθή στοιχεία» που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Γιατί θα καθυστερήσει η διαδικασία της κλήσης ως υπόπτων

Ωστόσο η διαδικασία της κλήσης ως υπόπτων για τη διάπραξη αδικημάτων φαίνεται πως θα πάρει χρόνο, αν και αρχικός στόχος των εισαγγελέων που «τρέχουν» τη μεγάλη αυτή έρευνα που ξεκίνησε λίγες μόνο ώρες μετά την καταστροφή, ήταν να έχει ολοκληρωθεί η δουλειά τους εντός του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητά από τους εισαγγελείς να συμπεριλάβουν στη δικογραφία που σχηματίζουν και το πόρισμα που θα συντάξει για το θέμα η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Η έρευνα της κ. Παπασπύρου σχετικά με τον διοικητικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα. Το αντίστοιχο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα εκδόθηκε περίπου οκτώ μήνες μετά το συμβάν, χρόνος που αναμφισβήτητα θεωρείται εξαιρετικά σύντομος για το εύρος των στοιχείων και των υπηρεσιών που ελέγχθηκαν.

Στην διενέργεια της έρευνας για το Μάτι έχουν προστεθεί δύο εισαγγελείς, οι Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι μαζί με τη συνάδελφό τους Βαρβάρα Γνεσούλη συνεχίζουν την αξιολόγηση του υλικού. Αρχικά μαζί με την κ. Γνεσούλη την έρευνα έκανε και ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος όμως την 1 Οκτωβρίου αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας καθώς προήχθη και πλέον θα υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών.

Πηγή: thetoc.gr



Ζαγορά Πήλιο