Αυξημένη ζήτηση για καυσόξυλα στο Ανατολικό Πήλιο ενόψει της χειμερινής περιόδου

e-thessalia.gr
2018-11-06 10:10:37
Αυξημένη ζήτηση για καυσόξυλα στο Ανατολικό Πήλιο ενόψει της χειμερινής περιόδου

Σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να διαθέσουν οι κάτοικοι στο Ανατολικό Πήλιο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Η διάθεση των ξύλων έχει ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου και οι ξυλόσομπες έχουν πάρει φωτιά, καθώς το κρύο ιδίως τις βραδινές ώρες είναι έντονο.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Σουλδάτος τόνισε πως η διανομή των ξύλων προχωρεί, σε ορισμένα χωριά τελείωσε, ενώ προκύπτουν και νέες παραγγελίες. Η έναρξη της υλοτομίας έγινε από τον Μάιο. Κάποια ζητήματα υπήρξαν σε ορισμένα χωριά που άλλαξαν τα όρια των κανονιστικών και έπρεπε να γίνει μια αναδιάρθρωση από το Δασαρχείο που έγινε και έτσι ξεκίνησαν οι υλοτομήσεις τον Αύγουστο. Η διάθεση των ξύλων άρχισε τον Σεπτέμβριο. Τα ξύλα παραδίδονται τεμαχισμένα σε κορμούς ενός με ενάμιση μέτρου. Επίσης λόγω των βροχών που είχαμε τον Αύγουστο αναγκάστηκε να διακόπτουμε τις υλοτομήσεις για να μη χαλάσει ο δασικός δρόμος και υπάρξει νέα καθυστέρηση».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στον Δήμο μας ανά οικογένεια δίνουμε 16 χωρικά, δηλαδή περίπου οκτώ τόνους ξύλα. Το ένα χωρικό είναι στα 30 ευρώ παραδοτέο στο σπίτι. Από τα 30 ευρώ που κοστίζει ένα χωρικό με ξύλα τα τέσσερα ευρώ τα λαμβάνει ο Δήμος επειδή είναι δασοκτήμονας και τα 26 ευρώ ο υλοτόμος για την εργασία της κοπής και της μεταφοράς της ποσότητας στον καταναλωτή».
Το ξύλο είναι το βασικό καύσιμο στην περιοχή και λιγότεροι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο.
«Πετρέλαιο χρησιμοποιούν τα σχολεία, οι δημοτικές υπηρεσίες. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Βρισκόμαστε στη φάση των μελετών και έχουμε ήδη εντάξει δύο σχολεία στο Πράσινο Ταμείο. Τα δύο σχολεία, όπου θα αντικατασταθούν οι καυστήρες είναι το Δημοτικό Ζαγοράς και το Γυμνάσιο-Λύκειο Τσαγκαράδας. Επίσης στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπονταν και άλλες δράσεις» είπε ο αντιδήμαρχος.

Επίσης ο κ. Σουλδάτος αναφέρθηκε και στις τουριστικές εκθέσεις που θα συμμετάσχει ο Δήμος μέχρι και το τέλος του χρόνου: «Η πρώτη έκθεση είναι η Φιλοξένια στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη στο Λονδίνο και η τρίτη στην Πολωνία. Μέσα στον επόμενο μήνα θα λάβουμε τις αποφάσεις για τις εκθέσεις που θα συμμετάσχουμε μέσα στο 2019. Η πρότασή μας βέβαια είναι γνωστή, όπως να δώσουμε το «παρών» σε εκθέσεις στο Τελ Αβίβ, στη Γερμανία, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και αλλού. Όπου συμμετέχουμε, πάμε να δουλέψουμε και όχι να κάνουμε διακοπές».
«Ακόμη και τώρα κυκλοφορούν στο Πήλιο μικρά λεωφορεία με Ισραηλινούς και αυτό είναι πολύ καλό για εμάς» ανέφερε ο κ. Σουλδάτος και συμπλήρωσε πως ως Δήμος δίνουμε έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως στον περιπατητικό.