Έντονο ενδιαφέρον στο Πήλιο για τη βιολογική γεωργία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-01-13 13:30:45
Έντονο ενδιαφέρον στο Πήλιο για τη βιολογική γεωργία

Εκατοντάδες θα είναι οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλλουν αίτηση, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, το oποίο αρχίζει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 19 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 21 Μαρτίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 120.000.000 ευρώ. Στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος βιολογικής γεωργίας το 2017 είχαν κατατεθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις πανελλαδικά. Σε ό,τι αφορά το ύψος της ενίσχυσης για την περίπτωση της μετατροπής της συμβατικής καλλιέργειας σε βιολογική, το ποσό αρχίζει από τα 43 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 90 ευρώ.

Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο διαβλέπουν μεγάλες προοπτικές από την ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας. Γνωρίζουν πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον για την βιολογική ελιά και αυτό το στοιχείο θέλουν να αξιοποιήσουν. Ήδη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων πραγματοποιεί εξαγωγές επιχειρώντας να ικανοποιήσει το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους εμπόρους του εξωτερικού.
Το θέμα τέθηκε στην συνάντηση της περασμένης Πέμπτης που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη. Τον κ. Διανελλάκη συνόδευαν ο διευθυντής του συνεταιρισμού κ. Αναστάσιος Ψοφογιώργος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μηλεών κ. Απόστολος Διανέλλος.

«Στη συνάντησή μας αυτή, όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα, θέσαμε και το ζήτημα της βιολογικής γεωργίας. Είμαστε ικανοποιημένοι που άνοιξε ξανά το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό η υποβολή των αιτήσεων, καθώς ήταν ένα από τα αιτήματά μας το τελευταίο διάστημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο αυτό που ζητάμε, είναι να μην υπάρξουν αποκλεισμοί για τους παραγωγούς της περιοχής μας. Διότι έχουμε την πικρή εμπειρία της προπέρσινης χρονιάς που και πάλι άνοιξε το πρόγραμμα, αλλά πολλοί ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου αποκλείστηκαν και δεν εντάχθηκαν, καθώς επιλέχθηκαν άλλες περιοχές. Τώρα δίνεται μια νέα ευκαιρία και με δεδομένο πως για την Μαγνησία έχει επιλεχθεί για βιολογική καλλιέργεια η ελιά. Στο Πήλιο υπάρχουν 200-300 παραγωγοί που ασχολούνται με την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, αλλά για το νέο πρόγραμμα που ξεκινά μπορεί να ενδιαφερθούν και διπλάσιοι παραγωγοί για να ενταχθούν».

Αναφερόμενος στις προοπτικές της βιολογικής γεωργίας στο Πήλιο ο κ. Διανελλάκης επισήμανε πως «το Πήλιο είναι η ιδανική περιοχή για την ένταξή του στην βιολογική γεωργία και γι’ αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βγάλει ξανά αυτό το πρόγραμμα. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική ζήτηση από το εξωτερικό για εξαγωγές στην βιολογική ελιά και ο αγροτικός συνεταιρισμός Πηλίου ανταποκρίνεται σε αυτή την τάση. Τα τελευταία χρόνια η στρογγυλή ελιά, μαύρη και πράσινη, είχε μια καθοδική πορεία, αλλά πλέον δείχνει να ανακάμπτει με την προοπτική να είναι βιολογική».



Ζαγορά Πήλιο