Διεθνείς κολοσσοί επενδύουν στη «φέτα» στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-02-03 13:18:47
Διεθνείς κολοσσοί επενδύουν στη «φέτα» στη Μαγνησία

Η γερμανική «Hochland» απέκτησε το 25%των μετοχών της ελληνικής εταιρείας παραγωγής φέτας «Greek Family Farm», που έχει έδρα τον Αλμυρό Μαγνησίας. Επίσης ο γαλλικός γαλακτοκομικός κολοσσός «Lactalis» εξαγόρασε κτηνοτροφική μονάδα στον Βελεστίνο.
Οι υπογραφές μεταξύ τω δύο μερών «έπεσαν» στη εκπνοή του 2018, ωστόσο η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία υπόκειται στην έγκριση της Γερμανικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Hochland».
Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο 75% των μετοχών, θα παραμείνει στα χέρια των σημερινών μετόχων της «Greek Family Farm», όπως και το μάνατζμεντ.
Η είσοδος της «Hochland» στο μετοχικό κεφάλαιο της «Greek Family Farm», έρχεται σε συνέχεια της 5χρονης εμπορικής συνεργασίας τους, βάσει της οποίας η ελληνική εταιρεία παράγει για λογαριασμό της γερμανικής, φέτα με το brand Patros.

Μέσω της μετοχικής τους πλέον συνεργασίας με τη «Hochland», οι σημερινοί μέτοχοι της ελληνικής εταιρείας διαβλέπουν πως θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη και άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται πως η παραγωγή φέτας της «Greek Family Farm» κατευθύνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.
Η «Greek Family Farm» (Κτηνοτροφική Μαγνησίας) που ιδρύθηκε το 2000, έχει παραγωγική δυναμικότητα 5.500 τόνων ετησίως, διαθέτει δικές της εκτάσεις για την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών, δικά της πρόβατα για την παραγωγή βιολογικού γάλακτος, δικό της τυροκομείο για την παραγωγή βιολογικής και συμβατικής φέτας Π.Ο.Π., ενώ συνεργάζεται με 1.000 παραγωγούς.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των οικονομικών της μεγεθών, στη χρήση του 2017 ο τζίρος της ανήλθε σε 19.459.702,57 ευρώ, από 19.314.057,59 ευρώ το 2016 και 13,849 εκατ. ευρώ το 2015. Τα κέρδη προ φόρων της ανήλθαν σε 955.424,02 ευρώ από 119.725,49 ευρώ το 2016 και 31,448 εκατ. ευρώ.
Η απόκτηση του 25% της «Greek Family Farm» αποτελεί την πρώτη σημαντική συμφωνία για την «Hochland», μετά το 2017, όταν απέκτησε την αμερικανική επιχείρηση παραγωγής τυροκομικών προϊόντων «Franklin Foods». Σήμερα η «Hochland» διαθέτει εγκαταστάσεις σε Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Ρουμανία, Πολωνία, ΗΠΑ και Γερμανία.

Και οι Γάλλοι στο παιχνίδι
Στην εξαγορά της τυροκομικής μονάδας του Γερμανού επιχειρηματία Βέμπερ, η οποία εδρεύει στο Βελεστίνο της Μαγνησίας, προχώρησε προ μηνών, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο γαλλικός γαλακτοκομικός κολοσσός Lactalis.
Η εν λόγω θεσσαλική επιχείρηση, με την ονομασία «SHM HELLAS ΠΗΛΙΟΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΑΒΕΕ», δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και εμπορία φέτας και άλλων τυριών με έναν ετήσιο τζίρο περίπου στα 15 εκ. ευρώ.
Μετά την εξαγορά από τη «Lactalis» η μονάδα του Βελεστίνου ελέγχεται πλέον διοικητικά από το ευρωπαϊκό τμήμα της μητρικής επιχείρησης και δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική θυγατρική, η οποία παραμένει εστιασμένη στην εμπορική διάθεση των προϊόντων του ομίλου.
Η «Lactalis» ανήκει στην οικογένεια Besnier και εδρεύει στο Laval της Γαλλίας. Είναι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στον κόσμο, διαθέτοντας σχεδόν 240 εργοστάσια σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου και απασχολεί 75.000 εργαζόμενους, ενώ οι πωλήσεις της υπερβαίνουν τα 16 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της «Lactalis Ελλάς», η οποία αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμός χάρη στην ισχυρή παρουσία της στον τομέα του «Horeca», με τις πολύ γνωστές μάρκες «President», «Galbani», «Lactel» και «Societe», ενώ οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 20 εκ. ευρώ.
Για την ιστορία της εξαγορασθείσας μονάδας του Βελεστίνου, να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις του ιδρυτή Γερμανού επιχειρηματία Βέμπερ με τον κλάδο της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας υπήρξαν πολύ στενές κατά παρελθόν, καθώς ο ίδιος για δεκαετίες ήταν ο αντιπρόσωπος των προϊόντων της «ΦΑΓΕ» και άλλων ελληνικών εταιρειών στη Γερμανία. Αργότερα αποφάσισε να εισέλθει και στην παραγωγή ιδρύοντας τη συγκεκριμένη μονάδα στη Μαγνησία.
Ο ίδιος έχει φύγει από τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας συνεχίζει ο γιος του.

Μάχη επιβίωσης για το ΘΕΣγάλα
Μάχη επιβίωσης δίνει ο «ΘΕΣγάλα». Ο συνεταιρισμός από τη Λάρισα που έκανε μόδα τα ATM γάλακτος, υπό την καθοδήγηση του Θανάση Βακάλη, βρίσκεται πλέον σε δεινή οικονομική θέση και παλεύει για να κρατηθεί όρθιος.
Την ευθύνη του σχεδίου για τη διάσωσή του ανέλαβε η Deloitte. Με στόχο την οικονομική εξυγίανση, ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγαλα» αποφάσισε να προσφύγει στις ευνοϊκές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Ο συνεταιρισμός των Θεσσαλών παραγωγών, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα τους αυτόματους πωλητές γάλακτος (ATM’ γάλακτος) υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Λάρισας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές του. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απόφαση της οικογένειας Καντώνια να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με τη «ΘΕΣγάλα», καθώς οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες της «Cosmos Aluminium» κατέληξαν πως δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εξυγίανσης του συνεταιρισμού υπό τις παρούσες συνθήκες, ύστερα από την ολοκλήρωση εκτεταμένου ελέγχου που πραγματοποίησαν στα οικονομικά του στοιχεία.

Η «ΘΕΣγάλα» έλαβε από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019, οπότε και θα ακολουθήσει η κύρια συζήτηση για την οριστική υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου με την απαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως στο διάστημα μέχρι και τις 22 Μαρτίου θα λάβουν χώρα εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο εξυγίανσης. Επιδίωξη είναι να μην υπάρξει «κούρεμα» υποχρεώσεων προς τους πιστωτές. Αντίθετα, στον πυρήνα του σχεδίου επιδιώκεται να είναι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού είτε με χρονική επιμήκυνση είτε με μείωση των επιτοκίων είτε με συνδυασμό των δύο.
Την ευθύνη για τη χάραξη του σχεδίου έχει αναλάβει η «Deloitte». Πηγές του συνεταιρισμού αναφέρουν ότι η προσφυγή ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας και τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα πτώχευσης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα που θα ενισχύσουν την γκάμα και θα τονώσουν τα έσοδα.
Οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Θεσσαλίας και Eurobank) συμφώνησαν με την προσφυγή στο άρθρο 106 β, όπως και οι γαλακτοπαραγωγοί-μέλη του συνεταιρισμού. Ο δανεισμός της «ΘΕΣγάλα» από τις τρεις τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό άνοιγμα προς γαλακτοπαραγωγούς, προμηθευτές και εργαζόμενους, μαζί με τα δάνεια, φτάνει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.



Ζαγορά Πήλιο