Η γρίπη αύξησε τις απουσίες μαθητών στα σχολεία της Μαγνησίας

e-thessalia.gr
2019-03-13 11:30:17
Η γρίπη αύξησε τις  απουσίες μαθητών στα σχολεία της Μαγνησίας

Σωρηδόν φτάνουν εδώ και μερικές μέρες τα δικαιολογητικά στα Λύκεια από γονείς που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους τα οποία εμφανίζονται να έχουν ασθενήσει λόγω της γρίπης.
Βέβαια το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να φρόντισε γι’ αυτό καθώς με εγκύκλιό του έδωσε τη δυνατότητα να μην προσμετρώνται στις απουσίες της σχολικής χρονιάς οι οποίες πλέον ανέρχονται στις 114. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συμβούλεψε και τους μαθητές, όταν αρρωσταίνουν, να απουσιάζουν ουσιαστικά κάμποσες μέρες μέχρι να αναρρώσουν πλήρως και να μην κολλήσουν τους υπόλοιπους.
Σημειώνεται πως από φέτος έχει αλλάξει το καθεστώς με τις απουσίες. Δηλαδή αντί για 164 που μπορούσαν να κάνουν οι μαθητές Λυκείου με την προϋπόθεση ότι θα είχαν και βαθμό 15 στα μαθήματα, πλέον αυτός ο αριθμός μειώθηκε στις 114 χωρίς να υπάρχει διάκριση σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Μάλιστα οι διευθυντές θα πρέπει να ενημερώνουν μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, email ή τηλεφωνώντας στους γονείς σε περίπτωση που έφτασαν σε κάποιο επικίνδυνο όριο με τις απουσίες τα παιδιά τους. Παράλληλα θα πρέπει να τους ενημερώνουν και γενικά, όταν το παιδί τους απουσιάζει.
«Τα πράγματα κυλούσαν ομαλά φέτος, δηλαδή πολλοί μαθητές της Γ’ Τάξης πρόσεχαν και δεν έκαναν πολλές απουσίες, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν στο τέλος, λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις για να διαβάσουν στο σπίτι, όπως συνήθως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε διευθυντής ΓΕΛ και πρόσθεσε πως «ήρθε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες με τη γρίπη για να αλλάξει τα δεδομένα».
Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως «οι απουσίες για τους μαθητές που ασθένησαν από τη γρίπη δεν θα μετρούσαν στο σύνολο των 114 απουσιών.
Η εγκύκλιος εστάλη στα σχολεία στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε ήταν σε πλήρη έξαρση η γρίπη και οι τάξεις ήταν μισές από μαθητές, αφού οι άλλοι ήταν άρρωστοι. Μάλιστα η εφαρμογή της εγκυκλίου είχε αναδρομική ισχύ από την αρχή Ιανουαρίου.
Τι επακολούθησε όμως; Αυτό που παρατηρείται, είναι πως αν και το κύμα γρίπης έχει κοπάσει, τα δικαιολογητικά δίνονται σωρηδόν από τους γονείς στα γραφεία των διευθυντών Λυκείων για να δικαιολογηθούν οι απουσίες των μαθητών.
«Η γρίπη είναι κύρια αιτία απουσίας των μαθητών. Αυτό που λένε τα δικαιολογητικά, είναι ότι τα παιδιά ασθένησαν και γι’ αυτό λείπουν ακόμη και πέντε και περισσότερες ημέρες».
Δηλαδή, αν κάποιος ήθελε να κάνει 114 απουσίες που είναι πλέον το όριο, με τις απουσίες από τη γρίπη μπορεί να φτάσει και τις 140-150, ανάλογα πόσο βαριά την πέρασε.
Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές έχουν στα συν τους μια εβδομάδα απουσιών προκειμένου να διαβάσουν στις πανελλαδικές, αν βέβαια έχουν τις δυνάμεις λόγω της ασθένειας…