Επενδύει στα δύο ελαιοτριβεία o Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-03-15 10:18:53
Επενδύει στα δύο ελαιοτριβεία o Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων

Επένδυση στο ελαιοτριβείο το οποίο βρίσκεται στα Κάτω Λεχώνια, με το στήσιμό του εξαρχής θα κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων στο πλαίσιο αναβάθμισης της παρεχόμενης ποσότητας και ποιότητας του ελαιόλαδου και της κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών και των εμπόρων.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός διαθέτει δύο ελαιοτριβεία, το ένα στην Αργαλαστή και το άλλο στα Κάτω Λεχώνια και στόχος του είναι να τα αναβαθμίσει σε όλα τα επίπεδα μέσα από πρόγραμμα το οποίο έχει ένα συνολικό προϋπολογισμό στα 800.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης τόνισε πως «ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων παρά τις οικονομικές δυσκολίες υλοποιεί από πέρυσι δύο προγράμματα. Το ένα πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ και αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών και εγκαταστάσεων του κονσερβοποιείου ελαιών και με βασικό μοχλό τον βιολογικό καθαρισμό από την επεξεργασία των αποβλήτων. Έτσι καταφέρνουμε να μην έχουμε λύματα μέσα από ένα σύγχρονο βιολογικό καθαρισμό. Το κονσερβοποιείο μας είναι διάρκειας 25 ετών και από πέρυσι βάλαμε καινούρια μηχανήματα».
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ακόμη ένα επενδυτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Διανελλάκης τόνισε σχετικά πως «μέσω του προγράμματος gaia υλοποιούμε ένα ακόμη πρόγραμμα προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και των δύο ελαιοτριβείων που έχουμε, το ένα στην Αργαλαστή και το άλλο στα Κάτω Λεχώνια. Το πρώτο στην Αργαλαστή λειτουργεί ήδη και μέσω του προγράμματος αυτού εκσυγχρονίζεται. Το δεύτερο ελαιοτριβείο στα Κάτω Λεχώνια θα λειτουργήσει μετά την αναβάθμιση που γίνεται. Έτσι θα προσδώσουμε μια δυναμική στον Συνεταιρισμό για να εισέλθει και στην αγορά του ελαιόλαδου. Άλλωστε ήταν αίτημα των ελαιοπαραγωγών, ιδίως των αγροτών από τα Κάτω και Άνω Λεχώνια, την Αγριά, τη Δράκεια. Το ελαιοτριβείο στα Κάτω Λεχώνια θα είναι σύγχρονο και αποδοτικό και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών. Σε αυτά τα δύο ελαιοτριβεία γίνονται σημαντικές εργασίες. Στο ελαιοτριβείο της Αργαλαστής θα βγουν όλα τα μηχανήματα έξω και θα μπει ένας καινούριος τάπητας, με καινούρια μηχανήματα. Στα Κάτω Λεχώνια θα στηθεί ένα καινούριο ελαιοτριβείο από την αρχή. Άλλωστε οι υποδομές που διαθέτει εκεί ο Συνεταιρισμός είναι μεγάλες. Είναι κρίμα που αυτές οι υποδομές δεν λειτουργούν ούτε μέχρι και το 50% των δυνατοτήτων τους λόγω των διαφόρων ζητημάτων που υπάρχουν. Πάντως ανοίγονται καλές προοπτικές για τους αγρότες και συνεταιριστές. Μάλιστα υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για να διαθέσει ελιές τόσο συμβατικές όσο και βιολογικές. Στον συνεταιρισμό γίνεται μεγάλη προσπάθεια και αυτό θα φανεί στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο με τη λειτουργία δύο ελαιοτριβείων».
Για τα κόκκινα δάνεια που αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί τους αγρότες, ο κ. Διανελλάκης ανέφερε πως «δεν τολμά η πολιτεία να ξεκαθαρίσει το θέμα με τα κόκκινα δάνεια».



Ζαγορά Πήλιο