Υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση της μελέτης για τις συνδυασμένες μεταφορές στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-03-17 11:38:35
Υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση της μελέτης για τις συνδυασμένες μεταφορές στη Μαγνησία

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών & Μεταφορών, κ. Αθανάσιου Βούρδα, υπογράφηκε σήμερα η Προγραμματική Σύμβαση από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Φορέων (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΛΒ και ΥΠΥΜΕ) για την εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τις συνδυασμένες μεταφορές στη Μαγνησία. Η μελέτη θα διαρκέσει ένα χρόνο και στόχος της είναι να φανεί αν είναι σκόπιμο να προχωρήσουν πέντε άξονες δραστηριοτήτων για το λιμάνι και για τη Μαγνησία.
Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν την επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων από το λιμάνι του Βόλου στο λιμάνι του Αλμυρού, η κατασκευή μαρίνας που θα φιλοξενεί γιοτ, η δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής από Βελεστίνο-Αερινό προς Αλμυρό για να μεταφέρει τα εμπορεύματα, το τελεφερίκ που θα δώσει άλλη προοπτική στην κρουαζιέρα και η δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου.

Αθ.Βούρδας: Σημαντική στιγμή για τη Μαγνησία

Σε δηλώσεις το ο κ. Βούρδας ανέφερε πως σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος μιας διαδρομής και σημείωσε πως υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα όλους τους φορείς του σιδηροδρόμου, τον Οργανισμό Λιμένος και το Πανεπιστήμιο για να ξεκινήσει η μελέτη για τις συνδυασμένες μεταφορές στη Μαγνησία.
«Η Μαγνησία αποτελεί ένα σημαντικό σημείο της χώρας, στο οποίο μπορούν να συνδυαστούν οι σιδηροδρομικές, οι αεροπορικές, οι λιμενικές και οι οδικές μεταφορές προκειμένου να εξυπηρετήσουν το στρατηγικό στόχο τόσο της ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και της ανάπτυξης σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και η ενίσχυση της μεταφοράς πρώτης ύλης ή εμπορευμάτων» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως το έργο της μελέτης σκοπιμότητας το αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σημειώνοντας πως είναι ένα από τα πολύ σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας με μεγάλα βήματα ανάπτυξης.
«Ο Οργανισμός Λιμένος συνέβαλε καθοριστικά στο να καταλήξουμε στη συνεννόηση όλων των φορέων. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου βήματος και τις υπογραφές ξεκινάει το κυρίως θέμα που είναι η ολοκλήρωση της μελέτης, προκειμένου ο συνδυασμός όλων των μεταφορών στη Μαγνησία να τεκμηριωθεί. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν όλα τα ζητούμενα και το παράδειγμα της Μαγνησίας μπορεί να γίνει παράδειγμα και για τη χώρα» σημείωσε.
Επίσης ο κ. Βούρδας αναφέρθηκε και στην κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη που επί θητείας της στο Υπουργείο ξεκίνησε η διαδικασία.

«Το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Έχουμε μπροστά μας σκληρή δουλειά» δήλωσε ο κ. Σταμούλης, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Νικολάου επισήμανε πως η συμφωνία που υπογράφηκε είναι μείζονος σημασίας . «Θα πρέπει να βλέπουμε τις συνέργειες μεταξύ των διαφόρων φορέων για να βελτιστοποιήσουμε ένα αποτέλεσμα. Στόχος όχι μόνο η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και η βελτίωση της ζωής των πολιτών» επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Παντελής Σκάγιαννης ανέφερε αναφορικά με το εμπορευματικό κέντρο πως «Θα διερευνήσουμε έρευνα για το κατά πόσο και αν έχει νόημα να δημιουργηθεί ένα εμπορευματικό κέντρο και σε ποιο σημείο, αν το λιμάνι αναλάβει περισσότερες δραστηριότητες βάσει αυτών των διαδικασιών.  Θα κάνουμε έρευνα για να δούμε αν κάτι τέτοιο είναι σκόπιμο και κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον».

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του ΟΣΕ, της ΓΑΙΟΣΕ, του ΕΡΓΟΣΕ, του ΟΛΒ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τις συνδυασμένες μεταφορές στο Νομό Μαγνησίας όπου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στο Βόλο από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Θάνο Βούρδα, η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε:

«Χαιρετίζω την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τις συνδυασμένες μεταφορές . Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης θυμίζω ότι με την τότε ιδιότητά μου ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, είχα συντελέσει ώστε να ξεκινήσουν και να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες αξιοποίησης τόσο των υφιστάμενων δικτύων μεταφορών, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξής τους μέσω της διασύνδεσης του λιμανιού, με το αεροδρόμιο αλλά και τις δύο βιομηχανικές ζώνες του Βόλου, για την παροχή μεταφορικών υπηρεσιών προϊόντων και επιβατών.
Εξαιτίας της προγραμματισμένης από καιρό επίσκεψης μου στις ΗΠΑ για να εκπροσωπήσω την χώρα μας στην 63η Σύνοδο του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών, δεν κατέστη δυνατόν να είμαι παρούσα στην υπογραφή της σύμβασης.
Είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στο να γίνει σύντομα ο Βόλος μας κέντρο συνδυασμένων μεταφορών από και προς όλη την χώρα και εκτός αυτής.

Όπως εργάστηκα από την αρχή για τον εν λόγω σχεδιασμό του σημαντικού έργου, έτσι συνεχίζω να υποστηρίζω τόσο την δραστηριότητα του Γ.Γ. Θάνου Βούρδα, όσο και του αρμόδιου Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και του έργου της Κυβέρνησης.



Ζαγορά Πήλιο