Μηλιές χαμηλού ύψους φυτεύονται στη Ζαγορά

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-03-17 14:12:09
Μηλιές χαμηλού ύψους φυτεύονται στη Ζαγορά

Σε ποσοστό 90% έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς, με στόχο να φυτευτούν μικρότερα δένδρα, σε σχήμα που διευκολύνουν τη συγκομιδή των μήλων, δίνοντας περισσότερους καρπούς.

Οι μηλοπαραγωγοί ανταποκρίθηκαν στις νέες συνθήκες και προκλήσεις και κάθε χρόνο στην περιοχή φυτεύονται χιλιάδες νέα δένδρα, που σε λίγα χρόνια θα δίνουν πολλούς καρπούς.
Και αυτό ήδη φαίνεται στην πράξη, καθώς από τα δεκατρία εκατομμύρια κιλά σε μήλα κατηγορίας golden, που ήταν πέρυσι η παραγωγή, φέτος αυξήθηκε στα 15.000.000 κιλά, ενώ σε αυτή την ποσότητα θα πρέπει να προστεθούν και οι άλλες κατηγορίες μήλων.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος τόνισε πως «εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχει ξεκινήσει μια αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, με στόχο να φυτευτούν δένδρα, που θα δίνουν πιο μικρό σχήμα ως προς το ύψος της μηλιάς και θα είναι το ίδιο καρποφόρα σε σχέση με τα προηγούμενα. Κάθε χρόνο φυτεύονται 100.000 νέα δένδρα, εκ των οποίων τα 40.000 προέρχονται από την Ιταλία. Και φέτος φυτεύτηκαν χιλιάδες νέα δένδρα. Μπορούμε να πούμε πως σε ένα ποσοστό 90%, έχει γίνει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα αυτής της αναδιάρθρωσης, είπε πως «ήδη τα βλέπουμε στην πράξη. Υπάρχουν πολλοί καρποί και οι παραγωγοί δεν είναι αναγκασμένοι, να βάζουν σκάλες, για να φτάσουν στα κλαδιά με τους καρπούς. Η ταλαιπωρία των παλαιότερων ετών που ανέβαιναν στα δένδρα, για να μαζέψουν τα μήλα, έχει τελειώσει. Πλέον οι παραγωγοί μπορούν και μαζεύουν τα μήλα έχοντας τα πόδια τους στη γη».
Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και για το θέμα της επένδυσης με την επέκταση των ψυγείων, για να αποθηκεύονται όσο το δυνατόν περισσότερα μήλα.

Ο κ. Λάσκος επισήμανε πως «η επένδυση αγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ και ο Συνεταιρισμός διεκδικεί από πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πέντε εκατομμύρια ευρώ. Με την επέκταση των ψυγείων θα μπορούμε να αποθηκεύουμε στις εγκαταστάσεις μας επιπλέον 4,5 εκατομμύρια κιλά από μήλα».
Η φετινή παραγωγή σε μήλα όλων των κατηγοριών, φιρίκια, κάστανα και αχλάδια ανέρχεται στα 18.000.000 κιλά. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά από πέρυσι, επειδή διεθνώς η παραγωγή μήλων αυξήθηκε κατά 40%, που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πιο έντονος, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά. Πάντως ο Συνεταιρισμός αισιοδοξεί πως και φέτος το σύνολο της παραγωγής θα πουληθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Και επειδή οι καταναλωτικές ανάγκες εξελίσσονται, επενδύει σε νέα προϊόντα, όπως το πετιμέζι από φιρίκι.



Ζαγορά Πήλιο