Αναβάθμιση του Λιμενικού φυλακίου Αη Γιάννη Πηλίου σε Τμήμα ζητούν Λιμενικοί και ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Όλα τα νέα
myvolos.net
2019-04-04 18:40:17

Πραγματοποιήθηκε την 2/3/19 συνάντηση της Ομοσπονδίας των Λιμενικών με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουβέλη Φώτη όπου και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στα στελέχη του ΛΣ σε όλη την επικράτεια .

Ο Πρόεδρος της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος Κυράνης Κων/νος πέραν των άλλων εξέθεσε στον κ.Κουβέλη την αναγκαιότητα αναβάθμισης της Λιμενικής Αρχής Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου σε Λιμενικό Τμήμα από Λιμενικό Φυλάκιο που είναι σήμερα.

Συγκεκριμένα στη συζήτηση που έγινε σε θετικό κλίμα ο κ.Κουβέλης ο οποίος και τόνισε την καταγωγή του από το Βόλο όπου και γεννήθηκε εμφανίστηκε δεκτικός στην αναβάθμιση της Λιμενικής Αρχής Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου.

Η σχετική επιστολή  της Ένωσης Λιμενικών Κεντρικής Ελλάδος μεταξύ άλλων αναφέρει.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα  με την εφαρμογή του Κανονισμού  79/2014 «Κατανομή οργανικών θέσεων προσωπικού στις οργανικές μονάδες Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» και το Π.Δ. 81/2014 (Λιμενικός Καλλικράτης) το εγχείρημα συρρίκνωσης του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Σώματος αλλά και στα στελέχη του.

Ένα από τα αρνητικά των ενεργειών της προηγουμένης ηγεσίας είναι η επί της ουσίας κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου και η υποβάθμισή του σε Λιμενικό εποχικό Φυλάκιο το οποίο και καλύπτεται τους καλοκαιρινούς μήνες με περιπολίες στελεχών κυρίως τα Σαββατοκύριακα από το Κ.Λ.Βόλου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι :

  • Η ακτογραμμή που καλύπτει η αρμοδιότητα του Λ/Φ Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου εκτείνεται σε άνω των 60 χιλιομέτρων.
  • Ο χρόνος αντίδρασης και μετακίνησης με όχημα από το Κ.Λ.Βόλου υπολογίζεται σε 1 ώρα και 30 λεπτά .
  • Στην ευρύτερη περιοχή δεν υφίσταται αστυνόμευση καθώς δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα .
  • Πέραν του ότι η περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν στη πλευρά αυτή του Πηλίου που βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος , πολλές πολυσύχναστες παραλίες αλλά και αλιευτικό καταφύγιο στο οποίο και καταφεύγει μεγάλος αριθμός σκαφών .
  • Το Λιμενικό κατάστημα που στεγάζει την υπηρεσία έχει παραχωρηθεί δωρεάν από την Δημοτική Αρχή.

Αξιολογώντας  τις αντιδράσεις των φορέων στην υποβάθμιση του Λ/Σ  το , τα σύγχρονα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς –Μουρεσίου και του Αλιευτικού  Συλλόγου Βόλου αλλά και τις παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων  θωρούμε ως κατάλληλη τη στιγμή αλλά και ως ιδανική  την πολιτική συγκυρία να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος  .

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προσθέσουμε και τη μεγάλη πρόκληση που θα κληθούμε να ανταποκριθούμε και αφορά στις νέες αρμοδιότητες του αιγιαλού και της παραλίας .

Επίσης αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι μετά τη μείωση των οργανικών θέσεων η υπηρεσία του Κ.Λ.Βόλου έχει υποστεί μείωση σε στελεχιακό δυναμικό σε ποσοστό 40%.

Συνοψίζοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ανάγκη της αναμόρφωσης του Λιμενικού Καλλικράτη με την αναβάθμιση Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου σε Λιμενικό Τμήμα αποτελεί καθολικό αίτημα τόσο των τοπικών φορέων του Πηλίου , της Δημοτικής Αρχής ,των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής ,των επαγγελματιών αλιέων όσο και των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που εκφράζονται μέσω της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος .

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να έχει το εγχείρημα της άρσης των αδικιών του Καλλικράτη επικροτούμε ως θετικές τις ενέργειες της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας όπως αυτή με τη ψήφιση της  διάταξης για τα Λιμενικά Τμήματα στο ν.4504/2017 αλλά και εν συνεχεία τη συγκρότηση της επιτροπής για την αύξηση των οργανικών θέσεων που μας δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε ανά την Ελλάδα υπηρεσίες που ‘’έκλεισαν΄΄ όπως αυτή του  Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου.

 

 

 

 

 



Ζαγορά Πήλιο