Koσμοσυρροή στις εκκλησίες – Κορυφώνεται το Θείο Δράμα στους ναούς της Μαγνησίας

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-04-26 04:38:24
Koσμοσυρροή στις εκκλησίες – Κορυφώνεται το Θείο Δράμα στους ναούς της Μαγνησίας

Κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα του Θεανθρώπου με την περιφορά του Επιταφίου που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ στους ιερούς ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος.
Σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτική ευλάβειας οι πιστοί θα «πλημμυρίσουν» τις εκκλησίες συμμετέχοντας με περίσκεψη σε μία από τις πιο σημαντικές μέρες της Ορθοδοξίας.
Οι καμπάνες από νωρίς το πρωί θα κτυπούν πένθιμα δίνοντας τον τόνο της μέρας, ενώ η πόλη θα αποκτήσει λειτουργία από τις 11 το πρωί και μετά, καθώς τότε ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα. Άλλωστε σήμερα δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες ούτε οι Τράπεζες.
Χθες το βράδυ στην Ακολουθία της Σταύρωσης οι ναοί της πόλης κατακλύστηκαν από χιλιάδες πιστούς που παρακολούθησαν τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ πολλοί παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ ψάλλοντας τα εγκώμια, προσκυνώντας τον σταυρωμένο Χριστό και συμμετέχοντας στον στολισμό του Επιταφίου.
Μάλιστα λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει όλο και πιο δυναμικά το έθιμο να στολίσουν οι ίδιοι οι πιστοί τον Επιτάφιο και να μην αναλαμβάνουν τη διαδικασία τα ανθοπωλεία.

Όπως τονίζουν ιερείς «και φέτος είναι μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Καθώς οδηγούμαστε στην κορύφωση του Θείου Δράματος η προσέλευση γίνεται και μεγαλύτερη. Ηλικιωμένοι αλλά και νέοι προσέρχονται ευλαβικά, άλλοι κρατώντας βιβλιαράκι και άλλοι παρακολουθώντας προσεκτικά για να νιώθουν ακόμη περισσότερο τις υπέροχες ψαλμωδίες των ημερών αυτών».
Αρκετοί είναι αυτοί που εξομολογούνται στους πνευματικούς τους και οι ιερείς από νωρίς το πρωί προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πιστούς. Μέχρι και χθες κανονικά γίνονταν θείες λειτουργίες και ο κόσμος μεταλάμβανε, ενώ το ίδιο θα γίνει και αύριο Μεγάλο Σάββατο το πρωί. Μάλιστα υπάρχουν πιστοί που περιμένουν μέχρι το τέλος της Ακολουθίας της Ανάστασης, προκειμένου να κοινωνήσουν.
Το ιδιαίτερο κλίμα της θρησκευτικής ευλάβειας βιώνεται με ακόμη πιο ιδιαίτερο τόνο και στα χωριά της υπαίθρου, αλλά και του Πηλίου που στις ιστορικές εκκλησίες οι πιστοί εισέρχονται σε μια διαφορετική χριστιανική κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα του μητροπολίτη

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, στις 3 μ.μ., ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα τελέσει την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς.
Στις 7.30 μ.μ. ο κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Τα εγκώμια θα ψάλει Βυζαντινός χορός, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Ευσταθίου Γραμμένου.
Στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η έξοδος και η λιτάνευση του Επιταφίου προς την παραλία του Βόλου, όπου θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Μεταμορφώσεως Βόλου. Επί της εξέδρας ο σεβασμιώτατος θα μιλήσει επικαίρως.

Στα δύο Κοιμητήρια

Ειδικό πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών για τις ημέρες της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου εκδόθηκε από τον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Αγίου Λαζάρου, του Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Βόλου. Οι Ιερές Ακολουθίες, με μέριμνα των ιερέων που διακονούν στο κοιμητήριο, θα τελεστούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
Μεγάλη Παρασκευή: Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες – Εσπερινός Αποκαθηλώσεως: 9.00 το πρωί με 10.45 το πρωί, Ακολουθία Επιταφίου Θρήνου: 12.00 το πρωί με 1.30 το μεσημέρι, Έξοδος Επιταφίου και Λιτάνευση εντός του Κοιμητηρίου: 1.30 το μεσημέρι, Τρισάγια επί του τάφου θα τελούνται από τους Εφημερίους του Κοιμητηρίου από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 6.00 το απόγευμα.
Μεγάλο Σάββατο: Ακολουθία Αναστάσεως: 10.00 το βράδυ.



Ζαγορά Πήλιο