Ομιλίες, εκδηλώσεις και μουσικές στο μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Βόλο

Όλα τα νέα
myvolos.net
2019-05-20 10:48:02

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 17/5 στην παραλία του Βόλου, μαθητές, νέες και νέοι συζητούσαν, αντάλλασσαν σκέψεις, συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Τα ταμπλό, το βιβλιοπωλείο, τα υλικά της Οργάνωσης βοηθούσαν στον προβληματισμό ενώ την προσοχή τράβηξε η γωνιά ενάντια στον πόλεμο. Εκεί μικροί και μεγάλοι φίλοι της ΚΝΕ ζωγράφιζαν και δημιουργούσαν ενάντια στο φασισμό, τη φτώχεια, τον πόλεμο που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός που λέγεται Ε.Ε.  Το escape room ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά για μαθητές γυμνασίων πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Πανεπιστημίου στο Θόλο, δίπλα από τον χώρο του Μαθητικού Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα της σκηνής άνοιξε η Γεωργία Χατζημπαλάση, μέλος του Τ.Σ. Μαγνησίας της ΚΝΕ καλωσορίζοντας όσους συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Ακολούθησε προβολή του βίντεο από την έναρξη του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ ενώ στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε ο «Lunatic» από το 5ο ΓΕΛ Βόλου που με δικά του hip-hop κομμάτια ξεσήκωσε τους νέους που είχαν πάρει θέση μπροστά στην εξέδρα. Την σκυτάλη πήρανε οι «Φρανκ», «Retro» από τους «Rebellion Conexion», «Ghetto Rock» και «Black Mustard» που έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό μουσικό στίγμα.

Στον χαιρετισμό του ο Τριαντάφυλλος Ευγενικός, μαθητής από το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και μέλος της ΚΝΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Καλή επιτυχία σε όσους δίνουν εξετάσεις, είναι μια μάχη που θα τη δώσουμε όπως τόσες και τόσες μέχρι τώρα

Η οργάνωσή μας όλο το προηγούμενο διάστημα όπως πάντα, πρωτοστάτησε στον αγώνα για το δίκιο και την ζωή μας. Με μεράκι όλοι οι σύντροφοι και οι φίλοι διοργανώσαμε ζωντανές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στον νομό Μαγνησίας… Στο Βόλο, στην Αργαλαστή, στην Ζαγορά, στον Αλμυρό. Ήταν εκδηλώσεις που είχαν σχέση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις, ενάντια στον φασισμό. Μάλιστα στην Αργαλαστή διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει ούτε ένας οργανωμένος αθλητικός χώρος για να παίξουμε ένα αγώνα ποδοσφαίρου στα πλαίσια των εκδηλώσεων. Είμαστε… όπου ζει, μορφώνεται και δουλεύει η νεολαία!

Σήμερα η θέση κάθε παιδιού λαϊκής οικογένειας είναι δίπλα στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ γιατί κριτήριό μας είναι το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, η ολοκληρωμένη μόρφωση, ο ελεύθερος χρόνος που δεν έχουμε, οι χώροι άθλησης και πολιτισμού που μας λείπουν, μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις, ενάντια στον πόλεμο που παραμονεύει στην γειτονιά μας, ενάντια στο εθνικιστικό-φασιστικό δηλητήριο. Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, δίχως ανεργία, φτώχεια και πολέμους, τον Σοσιαλισμό.

Ελάτε μαζί μας στην ομορφιά του αγώνα. Οργανωθείτε στην ΚΝΕ! Ελάτε να γίνουμε αμέτρητοι αυτοί που θα φτιάξουμε το αυριανό κόσμο! Που μέχρι σήμερα μπορεί να πήραμε ελάχιστες ελπίδες αλλά είμαστε αισιόδοξοι και πεισματάρηδες ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Οι μέρες που περιμένουμε θα έρθουν. Η σημερινή γενιά θα ζήσει νέες εποχές ανόδου του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Έρχεται η γενιά της ανατροπής. ΑΓΩΝΑΣ ΓΝΩΣΗ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ.»

Στην ομιλία του ο Στέφανος Κότο, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πρωτοετής φοιτητής στην Ιατρική του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του 15μελούς του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, ανέφερε (παρακάτω ολόκληρη η ομιλία):

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Οι 500.000 νέοι που ψηφίζουμε για πρώτη φορά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ψηφίζοντας ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις τοπικές εκλογές.

Γιατί μας αξίζει μια ζωή με δικαιώματα κόντρα στη μιζέρια και τα αδιέξοδα που μας καταδικάζουν η ΕΕ και τα κόμματά της.

Δεν μας έχουν στο χέρι! Αυτό το αποδείξαμε φέτος με τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες από την αρχή της χρονιάς που ανάγκασαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να περάσει το νομοσχέδιο για το Λύκειο σαν τον κλέφτη μέσα στο Πάσχα, με τα σχολεία κλειστά. Την ίδια ώρα οι γονείς μας ασφυκτιούν και αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για φροντιστήρια, για να μπορέσει το παιδί τους να περάσει σε μια σχολή.

Τα προβλήματα λοιπόν είναι κοινά γιατί κοινός είναι ο αντίπαλος, το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους, που διαλύουν τις ζωές μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας! Εμείς οι φοιτητές μαζί με τους μαθητές και τους γονείς μας που είναι εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι παλεύουμε από την ίδια μεριά!

Όπως τα αδέρφια μας οι μαθητές και εμείς οι φοιτητές με τις κινητοποιήσεις μας, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενό μας οργανώσαμε μεγάλους αγώνες και μαζικές διαδικασίες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Γι αυτό οι εκλεγμένοι στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων με την Πανσπουδαστική έχουν κύρος, έχουν πρωτοστατήσει παντού, ήμαστε πανελλαδικά 2η δύναμη στις φοιτητικές εκλογές με μεγάλη άνοδο και στη Θεσσαλία που αναδειχτήκαμε 1η δύναμη!

Εδώ στη Μαγνησία έχουμε πείρα, η ενιαία πολιτική των κομμάτων του συστήματος καθρεφτίζεται σε ένα έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού του Βόλου. Αυτό έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, την υπογραφή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των περιφερειαρχών και των δημάρχων τους. Μιλάμε για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Οι κινητοποιήσεις του βολιώτικου λαού για να μην αναπνέει καρκίνο και να μη θυσιάζει την υγεία του για τα κέρδη της ΑΓΕΤ, είναι το καλύτερο μάθημα για εμάς… Με το παράδειγμα της δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων επιβεβαιώνεται ότι καπιταλιστικό κέρδος και προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι δυο πράγματα αντίθετα. Σε κοινωνία άλλη… θα μπορούσε η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία να αξιοποιηθεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών, της προστασίας της ζωής του λαού.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα σταματήσουμε! Σε όλους αυτούς τους αγώνες που αναφέραμε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης! Αυτός ο αγώνας που έχει προηγηθεί, ήρθε η ώρα να δυναμώσει και να εκφραστεί και με ψήφο στο ΚΚΕ στις 26 Μάη!

Γιατί, μόνο έτσι μπορεί να είναι πιο δυνατή την επομένη μέρα η φωνή μας.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να καταδικάσουμε την εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς νέους που τον πίστεψαν.

Γιατί δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στα κόμματα του συστήματος που κυβέρνησαν πριν και έδωσαν την αντιλαϊκή σκυτάλη στο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει το ξήλωμα των δικαιωμάτων μας.

Γιατί δε θέλουμε εμείς να ζούμε με επιδόματα ενώ οι λίγοι θα βολτάρουν με τα κότερα. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους. Τολμά να τα βάζει με τους μεγάλους ενόχους: Το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να απέχουμε για να τους δώσουμε λευκή επιταγή για να τσακίζουν τη ζωή μας! Την επόμενη μέρα των εκλογών σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα δεν θα είναι η αποχή αλλά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ… το δοκιμάσαμε!

Το φωνάζουμε δυνατά και από τη σκηνή του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Βόλο: Η νέα γενιά έχει όνειρα και ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά! Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας! Ποτέ κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε από την εξέδρα.

Θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Θέλουμε να κοιτάμε στο πίνακα όταν κάνουμε μάθημα και όχι στο ταβάνι για να μη πέσει στα κεφάλια μας όπως έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Θέλουμε λεφτά για την παιδεία και όχι για τα σφαγεία του ΝΑΤΟ.

Θέλουμε να σταματήσει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά η ίδια είδηση στις τοπικές εφημερίδες: Για συμμαθητές μας που λιποθυμούν στα σχολεία, που διαβάζουν με κερί γιατί τους έκοψαν το ρεύμα.

Θέλουμε να χαιρόμαστε τη ζωή, να έχουμε δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό αντί να τα ακριβοπληρώνουμε.

Θέλουμε να σπουδάζουμε δωρεάν με ολοκληρωμένη μόρφωση και υποδομές. Θέλουμε να δουλέψουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε και όχι να μεταναστεύσουμε, να κυνηγάμε πανάκριβα πιστοποιητικά, να ζήσουμε χειρότερα από τους γονείς μας. Να πάψει πλέον η κάθε λαϊκή οικογένεια της πόλης μας να μετρά και έναν άνεργο σε κάθε σπίτι που προστίθενται στα 17 εκατομμύρια ανέργων σε όλη την ΕΕ.

Σε μια ΕΕ:

  • Που το 10% των μαθητών αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο
  • 113 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 23% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας
  • 12,5 εκατομμύρια βρίσκονται σε εργασιακή περιπλάνηση
  • Η παιδεία, η υγεία, ο αθλητισμός μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους.
  • Στηρίζουν και συμμετέχουν σε πολεμικές επεμβάσεις για τα κέρδη των λίγων, αιματοκυλώντας λαούς, εγκλωβίζοντας πρόσφυγες να ζουν στην εξαθλίωση, προωθώντας ταυτόχρονα τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό.

Στέλνουμε λοιπόν πανευρωπαϊκό μήνυμα ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού γιατί παλεύουμε για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού! Γιατί το ΚΚΕ είναι η μόνη αντιφασιστική δύναμη και μπορεί γκρεμίσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή από την 3η θέση. Θέλουμε να στείλουμε τους φασίστες εγκληματίες ξανά πίσω στις τρύπες τους. Δεν ανεχόμαστε όσους τους κάνουν πλάτες, όσους τους καλούν στις παρελάσεις, τους κρύβουν στα ψηφοδέλτιά τους, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τους θρέφουν. Δεν προσκυνάμε την ΕΕ που στηρίζει φασιστικά πραξικοπήματα και δίνει συντάξεις στους ναζί ενώ απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα.

Αγωνιζόμαστε για να γίνει πράξη το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό. Αυτό αξίζει στους νέους. Δυναμώνουμε την πάλη για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, ανασφάλεια, κόντρα στη συντήρηση που είναι οι υποκλίσεις στην ΕΕ, στον ιμπεριαλισμό, στο σύστημα.

Είμαστε πολλοί, μπορούμε όμως να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί!

Με ψήφο στο ΚΚΕ λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στα δικαιώματά μας και ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όσους μας τα στερούν.   Είναι η μόνη αντισυστημική ψήφος, γι αυτό ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε. Αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε, ανοίγουμε το δρόμο για να ζήσουμε αλλιώς.

Στις 26 Μάη έχουμε 3 κάλπες αλλά 1 επιλογή: Δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, δυνατή «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες. Η μόνη νεανική απάντηση για την αντεπίθεση!»

Το μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ έκλεισε με συναυλία από τα συγκροτήματα «Εναλλασσόμενο Ρεύμα» και «Κινούμενα Σχέδια» ενώ στην οθόνη προβάλλονταν συνεχώς βίντεο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

IMG_20190517_203539_edited

DSC_0258_edited



Ζαγορά Πήλιο