Έτοιμο να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-11-27 17:19:36
Έτοιμο να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Έτοιμο να υποδεχτεί τους λάτρεις του σκι και των χειμερινών σπορ για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές παρεμβάσεις και συντηρήσεις από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων.

 

Το συνολικό κόστος για την ετήσια συντήρηση ανήλθε στις 60.000 ευρώ, με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη να τονίζει πως «ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με ασφάλεια το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, καθιστώντας το ασφαλές και πόλο έλξης για τους λάτρεις του βουνού και του σκι». Να αναφερθεί ότι κατά την περσινή περίοδο, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου λειτούργησε συνολικά 10 ημέρες και πουλήθηκαν 2.000 εισιτήρια.
Οι προετοιμασίες για την εύρυθμη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο, ενώ επίσημα η λειτουργία του αρχίζει γύρω στις 20 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, σε συνάρτηση πάντα με τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητα του χιονιού που υπάρχει.
Όπως προαναφέρθηκε, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων έχει αναλάβει κάθε χρόνο να πραγματοποιεί την ετήσια συντήρησή του, με συνολικό προϋπολογισμό 60.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο των φετινών παρεμβάσεων προχώρησε σε συντήρηση των αναβατήρων, με κατέβασμα όλων των καρεκλών, προκειμένου να ελευθερωθούν όλα τα συρματόσχοινα, για να ελεγχθούν μαγνητοσκοπικά, από φορέα που υπέδειξε η Υπηρεσία. Επίσης, έγινε συντήρηση σε κλέμμα καρεκλών, οργάνων έλξης και καρεκλών, έλεγχος τροχαλιών στους πυλώνες (έλεγχος εδράνων ολίσθησης, συντήρηση τροχαλιών και αντικατάσταση φθαρμένων ελαστικών, λίπανση κινούμενων μερών), καθώς και συντήρηση των κινητήρων κάθε αναβατήρα και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση νέου ηλεκτρικού πίνακα, για την αυτόματη μεταγωγή της τροφοδοσίας των αναβατήρων Π1 και Π2 από το ρεύμα της ΔΕΗ στο ρεύμα της ηλεκτρογεννήτριας, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και αποκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού πιστών, για νυχτερινή χιονοδρομία.
Να αναφερθεί ότι στις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών των Π.Ε. Μαγνησίας – Β. Σποράδων είναι και η διαμόρφωση χώρου επίστρωσης πιστών πριν την έναρξη της σεζόν, αλλά και κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης με ειδικά μηχανήματα. Ήδη οι εργασίες για τη φετινή σεζόν ολοκληρώνονται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου θα είναι καθ’ όλα έτοιμο να υποδεχτεί και φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι πρώτες καλές χιονοπτώσεις για φέτος στο Πήλιο αναμένονται μεθαύριο Τρίτη.

Πρόγραμμα αποχιονισμού

Το πρόγραμμα αποχιονισμού περιόδου 2016 – 2017 έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητος συντήρησης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, αλατοδιανομής, και άλλες, που κρίνονται απαραίτητες για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις χιονοπτώσεις.
Στον ορεινό όγκο του Πηλίου, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η επέμβαση των μηχανημάτων αποχιονισμού, τα μηχανήματα είναι διαθέσιμα σε δύο διαφορετικές έδρες, στα Χάνια Πηλίου και τη Χορεύτρα Πηλίου. Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια άλατος με προϋπολογισμό 147.000 ευρώ.

Δήλωση Δ. Κολυνδρίνη

Σε δήλωσή της σχετικά με τη φετινή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου ολοκληρώσαμε όλα τα προαπαιτούμενα, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με ασφάλεια το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, καθιστώντας το ασφαλές και πόλο έλξης για τους λάτρεις του βουνού και του σκι. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφαλίζει μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και με πολλά προβλήματα που κληρονόμησε, τη χρηματοδότηση όλων των ενεργειών που διασφαλίζουν τη λειτουργία του Χιονοδρομικού, προς όφελος της περιοχής, των επαγγελματιών, των κατοίκων, των επισκεπτών, του ανθρώπου».
Το Χιονοδρομικό Πηλίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Βόλου το 1967, οπότε λειτούργησε και ο πρώτος εναέριος αναβατήρας.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.170 μ. – 1.471 μ., διαθέτει συνολικά οκτώ πίστες και πέντε αναβατήρες, ενώ το συνολικό μήκος των πιστών φτάνει τα 15 χλμ. Πρόκειται για 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων, εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και μια πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χλμ., μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον, καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 3 χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ενοικιάσεις -πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski και snowboard και φυσικά ιατρείο.
Λειτουργεί επίσης σχολή σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 χρόνων και άνω, από έμπειρους παιδαγωγούς, δασκάλους.



Ζαγορά Πήλιο