Μηδενική σχεδόν παραγωγή βρώσιμης ελιάς στο Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-11-12 12:18:50
Μηδενική σχεδόν παραγωγή βρώσιμης ελιάς στο Πήλιο

Σε φουλ ρυθμούς συνεχίζεται η ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή του Πηλίου, με τους παραγωγούς να προχωρούν στην εξαγωγή ελαιολάδου, καθώς οι βρώσιμες ελιές σε ποσοστό 90% έχουν υποστεί μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση λόγω της προσβολής τους από τον δάκο. Οι τιμές πώλησης λαδιού στους εμπόρους κυμαίνεται από 3 έως 3,20 ευρώ το κιλό για ποιότητα από 0,2 έως 0,8 βαθμούς, ενώ αντίστοιχα για το βιολογικό ελαιόλαδο η τιμή μπορεί να αγγίξει τα 4 έως 5 ευρώ το κιλό. Οι μοναδικές περιοχές στο Πήλιο που γίνεται συγκομιδή μαύρων ψιλών βρώσιμων ελαιών είναι από τη Γατζέα μέχρι τα Λεχώνια με την τιμή ανά κιλό να ανέρχεται στα 4,80 ευρώ.

Αναφερόμενος στη συγκομιδή της φετινής ελαιοπαραγωγής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Γιάν. Διανελλάκης επισήμανε ότι «οι παραγωγοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε τίναγμα των δέντρων και να στη συνέχεια να βγάλουν λάδι στα ελαιοτριβεία της περιοχής. Και αυτό, καθώς οι ελιές της φετινής χρονιάς στο κεντρικό και νότιο Πήλιο έχουν υποστεί μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση λόγω της προσβολής τους από τον δάκο. Το θετικό είναι ότι δεν υποβαθμίζεται η ποιότητα του λαδιού» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων το 90% της ελαιοπαραγωγής βρώσιμης ελιάς έχει προσβληθεί από τον δάκο, παρά και τους δολωματικούς ψεκασμούς που έγιναν από την Π.Ε. Μαγνησίας – Β. Σποράδων.

Οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου ευελπιστούν πλέον στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή σχετικά χρονιά, αφού στα ελαιοτριβεία η αναλογία είναι από 1 κιλό λάδι προς 5 έως 10 κιλά ελιές.

Σχετικά με την τιμή του προϊόντος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κυμαίνεται από 3 έως 3,20 ευρώ το κιλό για λάδι ποιότητας από 0,2 έως 0,8 βαθμούς, το οποίο παραλαμβάνουν έμποροι και ο Συνεταιρισμός.

«Ενδεχομένως η τιμή να αυξηθεί αργότερα, καθώς η φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη» τόνισε ο κ. Διανελλάκης.

Να αναφερθεί ότι η τιμή για το βιολογικό ελαιόλαδο κυμαίνεται από 4 έως 5 ευρώ το κιλό.

Εξαγωγή μαύρων ελιών στην Ιταλία

Στο μεταξύ, αγώνα δρόμου κάνει η Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Β. Σποράδων προκειμένου να συγκεντρώσει ποσότητα 150 τόνων μαύρης βρώσιμης ψιλής ελιάς, καθώς όπως προαναφέρθηκε η παραγωγή φέτος είναι σχεδόν μηδαμινή. Οι περιοχές, στις οποίες ο δάκος δεν «χτύπησε» την ελαιοπαραγωγή είναι από Γατζέα έως Λεχώνια, όπου γίνεται συγκομιδή μαύρης ψιλής ελιάς. Η τιμή αγοράς από τους παραγωγούς είναι 4,80 ευρώ έως 5 ευρώ το κιλό, ενώ να αναφερθεί ότι αυτό μεταφράζεται σε 200 έως 300 τεμάχια περίπου.

Σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη, «υπάρχει ενδιαφέρον από έμπορο της Ιταλίας για ψιλές μαύρες ελιές και σε πρώτη φάση η συμφωνία είναι να παραδώσουμε 150 τόνους. Η συγκεκριμένη ποιότητα ελιάς έχει μεγάλη ζήτηση στη γείτονα χώρα και θα προσπαθήσουμε παρά τη χαμηλή φετινή παραγωγή βρώσιμης ελιάς, να ανταποκριθούμε στη συμφωνία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ενημέρωση ελαιοπαραγωγών στην Αργαλαστή

Ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων συγκομιδής, διαλογής και μεταφοράς ελαιοκάρπου» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου (7 μ.μ.) στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), από την εταιρεία Agron Α.Ε.- Γεωπονικές Υπηρεσίες. Σχετική πρόσκληση για συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών απευθύνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων με ανακοίνωσή του.



Ζαγορά Πήλιο