Ανασφάλιστοι αγρότες στο Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-10-16 16:55:26
Ανασφάλιστοι αγρότες στο Πήλιο

Ανασφάλιστοι τα τρία τελευταία χρόνια παραμένουν αρκετοί αγρότες και οι οικογένειές τους στο Πήλιο. Η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας από τις μηδενικές και μειωμένες σοδειές, η εξασφάλιση χαμηλών τιμών διάθεσης της παραγωγής που δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος, καθώς και η περιορισμένη ζήτηση των προϊόντων, εξαιτίας εξάλειψης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ.

Η δυνατότητα ρύθμισης για σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπάρχει, ωστόσο η πλειονότητα των οφειλετών αγροτών αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Στον «αέρα» βρίσκονται αρκετοί αγρότες και οι οικογένειές τους στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, λόγω οικονομικής αδυναμίας στην αποπληρωμή των αυξημένων ασφαλίστρων προς τον ΟΓΑ.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς του Πηλίου, αρκετές είναι οι περιπτώσεις αγροτών, οι οποίοι δεν έχουν αποπληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον Οργανισμό το 2014, το 2015 και βεβαίως την τρέχουσα χρονιά, με τις πληρωμές να γίνονται ανά εξάμηνο, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό.

Συνέπεια είναι αγροτικές οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή, να παραμένουν ανασφάλιστες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης, με επιπτώσεις και στο συνταξιοδοτικό.

Η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας από τις μηδενικές και μειωμένες σοδειές, οι χαμηλές τιμές διάθεσης της παραγωγής, που δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος, καθώς και η περιορισμένη ζήτηση των προϊόντων, εξαιτίας εξάλειψης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλέτες αγρότες περιμένουν μια τουλάχιστον καλή σοδειά με αντίστοιχες τιμές διάθεσης των προϊόντων από φέτος, προκειμένου να καταφέρουν σταδιακά, να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον Οργανισμό.

Επιπλέον, συνεταιριστές και παραγωγοί υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα οξύνεται, εξαιτίας και της αύξησης των ασφαλίστρων του ΟΓΑ, καθώς απαιτείται η διάθεση ποσού της τάξης των 150 ευρώ ανά αγρότη κάθε εξάμηνο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ γίνεται κάθε εξάμηνο του έτους και οι οφειλέτες παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, στην περίπτωση κατά την οποία χρωστούν τέσσερα συνολικά εξάμηνα και άνω.

Ωστόσο, η πλειονότητα των οφειλετών αγροτών αδυνατεί να ανταποκριθεί, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την αποπληρωμή τόσο των ληξιπρόθεσμων, όσο και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

«Η κατάσταση στο Πήλιο είναι δραματική», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «καθώς αρκετοί αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν έχουν αποπληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για τα έτη 2014, 2015 και βεβαίως τις αντίστοιχες της φετινής χρονιάς. Παραμένουν ανασφάλιστοι, διότι δεν πληρώνουν και δεν πληρώνουν, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Με τιμή παραγωγού από το χωράφι προς τον έμπορο για τα μήλα στο ποσό των 0,30 ευρώ το κιλό και κόστος παραγωγής από 0,15 μέχρι και 0,20 ευρώ, δεν προκύπτει κέρδος, καθώς στην ουσία δεν καλύπτεται ούτε το ίδιο το κόστος, αν υπολογίσουμε και τα μεροκάματα. Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΓΑ, με χρέη από τέσσερα εξάμηνα και άνω. Ωστόσο, οι περισσότεροι αγρότες δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, διότι δεν έχουν τα χρήματα, ακόμα και για τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, με συνέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να παραμένουν στον «αέρα», ανασφάλιστοι».



Ζαγορά Πήλιο