Η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά μαθητών αφήνει «ακάλυπτα» παιδιά σε Πήλιο και Όθρυ

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-09-30 09:43:53
Η υπουργική απόφαση για τη μεταφορά μαθητών αφήνει «ακάλυπτα» παιδιά σε Πήλιο και Όθρυ

Με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη ζητά να ληφθεί μέριμνα για τα παιδιά του Πηλίου και του Αλμυρού που μένουν «ακάλυπτα»

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, η διαδικασία Μεταφοράς Μαθητών δηµοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες, παρουσιάζει κενά.

Στη Μαγνησία παρατηρούνται περιπτώσεις των οποίων η αντιµετώπιση δεν φαίνεται να έχει προβλεφθεί.

Χαρακτηριστικότερο πρόβληµα όλων είναι η αναµονή των 90 λεπτών από πλευράς µαθητών καθώς από την ΚΥΑ προβλέπεται ότι για τους µαθητές που, λόγω διάρθρωσης προγράµµατος σπουδών, προσέρχονται ή αποχωρούν σε διαφορετικές ώρες, η συµπληρωµατική ανάγκη µεταφοράς προκύπτει µόνον εάν οι µαθητές υποχρεώνονται να αναµένουν πάνω από 90 λεπτά έως το επόµενο δροµολόγιο. ∆εν είναι δυνατόν µικρά παιδιά, ακόµη και νήπια 4-5 ετών, να περιµένουν 90 λεπτά µέχρι να ξεκινήσει το ωρολόγιο πρόγραµµα ή µέχρι να σχολάσουν οι υπόλοιπες τάξεις για να αναχωρήσουν όλοι µαζί, ιδίως σε περιοχές όπου οι συνθήκες είναι ιδιόρρυθµες, όπως είναι σε χωριά του Πηλίου και της Ό θρυος. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η ιδιαιτερότητα µεταφοράς µαθητών που περιλαµβάνει θαλάσσιο ταξί, όπως στο νησί Τρίκερι Ν.Πηλίου, περιπτώσεις δυσχερείς που περιλαµβάνουν µεταφορά δια θαλάσσης για την αντιµετώπιση των οποίων απαιτείται ειδική ρύθµιση. Παρόµοιες περιπτώσεις οδηγούν σε άγονα δροµολόγια κι ενίοτε σε πλήρες αδιέξοδο, ιδίως όταν γονείς αρνούνται να δεχθούν την εναλλακτική της επιδότησης είτε της µεταφοράς των παιδιών τους είτε της µετεγκατάστασης της οικογενειακής τους κατοικίας, πολλές φορές για ευνόητους και απόλυτα δικαιολογηµένους λόγους. Ως εκ τούτου απαιτείται και σε αυτές τις περιπτώσεις να προβλεφθεί από πλευράς Πολιτείας κάτι πιο αποτελεσµατικό για να εξυπηρετηθεί η µεταφορά.

Η κ. Κολυνδρίνη επισημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, όπως συµβαίνει στον Νοµό Μαγνησίας οι διατάξεις της ΚΥΑ παραµένουν «ασκήσεις επί χάρτου» χωρίς να επιλύουν ουσιαστικά τα προβλήµατα.



Ζαγορά Πήλιο