Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μηλιώνη στον Βόλο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-11-07 15:05:08
Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μηλιώνη στον Βόλο

Ως τα μέσα του μήνα θα βρίσκεται στον Βόλο η έκθεση «Γη Αειφόρος» του καλλιτέχνη με καταγωγή από τη Ζαγορά, Γιάννη Μηλιώνη. Η έκθεση αποτελείται από έργα που σχετίζονται με την καθημερινότητα της ζωής στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στη Ζαγορά, με τα βασικά προϊόντα της Πηλιορείτικης Γης και την ιστορική πορεία των 100 χρόνων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Πρόκειται για εικαστικά έργα με έντονο το στοιχείο του ρεαλισμού. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τρείς φορείς που συμπράττουν ώστε να μεταδοθεί το πολλαπλό μήνυμά της. Οι διοργανωτές είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» και ο Σύλλογος Ζαγοριανών Βόλου.

Τα έργα φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο του Γηροκομείου Βόλου (Αργοναυτών με Κοραή) , που προσφέρει τον χώρο στους συνδιοργανωτές οι οποίοι ευχαρίστησαν δημόσια τον κ. Παύλο Πάνο, Πρόεδρο Δ.Σ. του Γηροκομείου.
Οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης είναι 10:00 -13:00 τα πρωινά και 17:00 – 21:00 τα απογεύματα, εκτός Κυριακής.
Μετά το Βόλο η έκθεση θα ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη, κομβική πόλη για τις εμπορικές δραστηριότητες του Συνεταιρισμού καθώς στη Κεντρική Λαχαναγορά διατηρεί κατάστημα από το 1971. Η συνδιοργάνωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις μέσω επιλεγμένων συνεργασιών του Συνεταιρισμού. Το καλοκαίρι του 2017 θα φιλοξενηθεί στη Ζαγορά, σε συνεργασία με την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς και τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, ώστε να την επισκεφτούν οι κάτοικοι που είναι κατά 99% μέλη της Οργάνωσης και οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Με την λήξη της θα ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Ο Συνεταιρισμός έχει εντάξει την έκθεση στο ετήσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της Οργάνωσης. Για τον Συνεταιρισμό η έκθεση αποτελεί ζήτημα πολιτιστικής έκφρασης των βασικών ιστορικών δομών του, που είναι τα προϊόντα της Ζαγοράς, οι άνθρωποι και η σχέση τους με τη φύση στις καθημερινές τους λειτουργίες. Παράλληλα τιμά με την διοργάνωση όλους όσους εμπνέονται από τα στοιχεία αυτά, όπως ο καλλιτέχνης. Εξάλλου κάποια από τα έργα θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα με το αρχείο που ψηφιοποιείται ώστε να στοιχειοθετήσουν το φάκελο που πρόκειται να κατατεθεί για να κατοχυρωθεί ο χειρωνακτικός τρόπος καλλιέργειας της Ζαγοράς στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και αργότερα στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO. Ένα από τα έργα ήδη κατοχυρώθηκε στον Συνεταιρισμό αφού αποτυπώνει το παλαιό κτίριο που έδρευε και θα κοσμήσει τα σημερινά γραφεία της Οργάνωσης.

Για την Μαγνήτων Κιβωτό η έκθεση εντάσσεται στο θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων που εκπονεί «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων». Από τη στιγμή που πολλά έργα απεικονίζουν τα φρούτα και τους καρπούς της περιοχής, βασικό διατροφικό στοιχείο της Μαγνησιώτικης παράδοσης, δεν θα μπορούσε μία τέτοια εικαστική αποτύπωση να μην συμπεριληφθεί ως δράση της Κιβωτού που φέτος όλες οι δράσεις της αναφέρονται στο διατροφικό πολιτιστικό απόθεμα της Μαγνησίας. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης στις 6 Νοεμβρίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, «ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο, τη φύση, την τροφή του που δίνει υπόσταση στην ίδια τη ζωή, σχετίζεται και με την Πίστη και τον Θεό».

Για τον Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου η έκθεση είναι μία ακόμα δράση που συνδιοργανώνουν τα μέλη του με την «Μαγνήτων Κιβωτό» καθώς ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τη Ζαγορά που αποτελεί γενέτειρά τους και όπως ανέφερε η Πρόεδρος κ. Λίτσα Κουτσελίνη – Παππά «είναι πολύ περήφανοι σαν Ζαγοριανοί που στον τόπο τους υπάρχει ένας Συνεταιρισμός πρότυπο για το συνεταιριστικό γίγνεσθαι και αποτελεί χαρά τους η συνεργασία με την Οργάνωση για πρώτη φορά», καθώς είναι διατεθειμένοι να αποτελέσουν πρεσβευτές της Οργάνωσης στο Βόλο και όπου αλλού μπορούν.

Τα 100 χρόνια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και οι διοργανώσεις του αποτελούν μία δημιουργική επικοινωνιακή προσπάθεια με έντονο αποτύπωμα σε πανελλήνιο επίπεδο. Παράλληλα τιμώνται οι προηγούμενοι και παραδειγματίζονται οι επόμενοι ώστε όντως να επιβεβαιωθεί η Αντιπρόεδρος , πρώτη αιρετή στην 100 χρόνων πορεία του Συνεταιρισμού και υπεύθυνη από το Δ.Σ. για τις δράσεις των 100 χρόνων, κ. Δέσποινα Βαρούτα που θεωρεί ότι «τα καλύτερα έρχονται».



Ζαγορά Πήλιο