«Πληγή» για το Πήλιο το ελεύθερο κάμπινγκ με σκηνές και τροχόσπιτα

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2017-07-18 12:30:28
«Πληγή» για το Πήλιο το ελεύθερο κάμπινγκ με σκηνές και τροχόσπιτα

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει πλέον το ελεύθερο κάμπινγκ στις περιοχές του Ανατολικού και Νοτίου Πηλίου με τις Δημοτικές Αρχές να αντιδρούν έντονα θέτοντας ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και τήρησης της νομοθεσίας σε πολεοδομικά ζητήματα.
Τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερνές οι παραλίες είναι γεμάτες από κατασκηνωτές που προχωρούν μάλιστα σε ημιμόνιμες κατασκευές, ενώ πολλοί είναι οι ξένοι ως επί το πλείστον τουρίστες που έρχονται με τα τροχόσπιτά τους από άλλες χώρες και εγκαθίστανται σε διάφορα μέρη.
Οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου και της εστίασης αναφέρουν πως η «πληγή» από το ελεύθερο κάμπινγκ στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη, καθώς οι κατασκηνωτές αυτοί δεν ξοδεύουν ούτε αγοράζουν από τα μαγαζιά και ουσιαστικά δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ στην περιοχή. «Μόνο όταν θέλουν να πάνε τουαλέτα, έρχονται στα μαγαζιά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας επαγγελματίας.

Ενώ ένας άλλος επαγγελματίας που διαθέτει καταλύματα, τόνισε πως «έρχονται οι ξένοι τουρίστες με τα τροχόσπιτα που είναι συνήθως πλήρως εξοπλισμένα και μένουν στις παραλίες, όταν υπάρχουν οργανωμένα κάμπινγκ για να το κάνουν αυτό. Έτσι δεσμεύουν χώρους, βγάζουν μπουγάδες και πλυσταριά».
Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νίκος Φορτούνας επισήμανε πως «το πρόβλημα με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι πολύ μεγάλο, ιδίως φέτος. Παρατηρείται σε διάφορες παραλίες, κυρίως όμως στην παραλία της Αγίας Βάτου στο Τρίκερι. Εμείς αποστείλαμε έγγραφο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως στο Λιμενικό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, αλλά και στην Πολεοδομία, αφού υπάρχει το φαινόμενο οι κατασκηνωτές να προχωρούν σε μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές, κάτι που απαγορεύεται. Μάλιστα με νόμο του 2012 προβλέπονται και διοικητικές κυρώσεις για το ελεύθερο κάμπινγκ».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης υπογράμμισε πως «υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ελεύθερο κάμπινγκ που φέτος έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στην παραλία της Παρίσαινας στο Χορευτό. Για εμάς το θέμα έχει και ευρύτερες περιβαλλοντικές διαστάσεις, καθώς προκαλούνται προβλήματα με την καθαριότητα από τους κατασκηνωτές. Μάλιστα να σημειώσουμε πως στον Δήμο μας λειτουργούν δύο πολύ καλά οργανωμένα με πολύ προσιτές τιμές κάμπινγκ, το ένα στο Χορευτό και το άλλο στον Αη-Γιάννη».

 



Ζαγορά Πήλιο