Αποκαθίσταται στο Ξουρίχτι, ο δρόμος Βόλου-Τσαγκαράδας

Όλα τα νέα
myvolos.net
2017-07-31 13:25:40

Στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου “Σταθεροποίηση και Αποκατάσταση αστοχιών λόγω επιδείνωσης των κατολισθητικών φαινομένων στην Ε.Ο Βόλου-Τσαγκαράδας-Ζαγοράς” (μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στις 21-22/5/2016) προχώρησε σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.740.450,00 ευρώ, έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

perifereiarxis_symvasi_xourixti2

Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα τόνισε για τη σημασία του έργου ότι “είναι ένα έργο πολύπαθο και δύσκολο κι αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν κάναμε τις παρεμβάσεις για να σταματήσουμε την κατολίσθηση. Υπήρχαν, ωστόσο, άλλα πιο δύσκολα θέματα, όπως τα γεωλογικά φαινόμενα που έπρεπε να εξεταστούν. Κάναμε σωστές μελέτες και αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ενάντια στον λαϊκισμό και τις φωνές που ήταν κατευθυνόμενες για διάφορους λόγους και αιτίες. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε τη σύμβαση. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε φαινόμενα ακραία, όπως π.χ. στον Κισσό, που ενώ βρέθηκαν τα χρήματα και δημοπρατήσαμε το έργο, ο εργολάβος δεν ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα απέναντι στο έργο. Η Περιφέρεια δέχθηκε επίθεση, ενώ πάει να βοηθήσει. Υπάρχουν διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτος ένας εργολάβος, που κρατάνε τρία χρόνια. Το ίδιο έγινε και στην Σκόπελο, όπου ο ίδιος εργολάβος δεν ανταποκρίνεται και εκεί αναλόγως των υποχρεώσεών του. Συνεπώς, εμείς στεκόμαστε με ενδιαφέρον απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα, προσπαθούμε να τρέχουν γρήγορα τα έργα, παρόλο που και το γραφειοκρατικό σύστημα έγινε ακόμα πιο γραφειοκρατικό με νόμους που αλλάζουν, όπως ο νόμος των δημοπρασιών που θα μας πάει τρεις μήνες πίσω. Τα λέω αυτά για πρώτη φορά γιατί αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος χρειάζεται πληροφόρηση. Είμαστε μέσα στις εργολαβίες στον Κισσό και στην Σκόπελο και πιέζουμε συνεχώς”.

perifereiarxis_symvasi_xourixti3

Το έργο όπως διευκρίνισε ο κ.Αγοραστός “δεν ήταν έργο της Περιφέρειας ούτε του Δήμου Ζαγοράς, αλλά του Υπουργείου. Βέβαια, το Υπουργείο ίσως να μην γνωρίζει πού βρίσκεται το Ξουρίχτι. Σταθήκαμε με σεβασμό και υπευθυνότητα στο έργο. Τέτοιες αποκαταστάσεις δύσκολα γίνονται. Είμαστε έτοιμοι να μπει άμεσα ο εργολάβος, μετά το δεκαπενταύγουστο, και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει”.

Το έργο περιλαμβάνει εγρασίες σταθεροποίησης με αποστραγγιστικά έργα, αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων, μέτρα απομάκρυνσης επιφανειακών υδάτων, άρση καταπτώσεων και αποκατάσταση οδοστρώματος, τοίχους αντιστήριξης, αποκατάσταση τεχνικού, έργα οδοποιίας.

perifereiarxis_symvasi_xourixti4

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Κουτσάφτης τόνισε τη σημασία του έργου για την περιοχή, λέγοντας ότι “περιμέναμε πολλά χρόνια για αυτή τη σύμβαση. Το έργο στο Ξουρίχτι, και ένας μέρος στην είσοδο της Ζαγοράς, είναι από τα πιο κρίσιμα έργα που αφορούν τη μεταφορά. Όπως ξέρετε, έχουμε τεράστια τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, το χειμώνα έχουμε τη μεγάλη μεταφορά των μήλων. Ακόμα ένα σημαντικό θέμα για το κομμάτι του Ξουριχτίου είναι ότι, ακριβώς από την πάνω πλευρά, από τον προηγούμενο δήμαρχο, τον κ. Λεβέντη, είχε γίνει ένα καταπληκτικό θέατρο. Το θέατρο πέντε χρόνια τώρα δεν λειτουργεί. Αν φτιαχτεί φέτος το έργο, του χρόνου θα δώσουμε στον κόσμο την χρήση αυτού του θεάτρου, που είναι πολύ σημαντικό για όλη τη δημοτική ενότητα Μουρεσίου. Να τονίσω δύο πράγματα ακόμα. Εμείς, ως μικρός δήμος, και μη έχοντας τεχνική επάρκεια, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ενταχθούμε σε κανένα έργο.

Αν δεν υπήρχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη, η Τεχνική Υπηρεσία, να κάνουμε αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις για να εντάξουμε κάποια άλλα έργα, όπως αυτό για την ύδρευση, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Οφείλουμε να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, αντικειμενικά και με ουσία. Όπως είπε και ο κ. Περιφερειάρχης, το έργο είναι πάρα πολύ δύσκολο, θέλει ειδικές προδιαγραφές, καλούμε, λοιπόν, τον εργολάβο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και να το ολοκληρώσουμε”.



Ζαγορά Πήλιο