Παιδίατροι σε έλλειψη στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Καταγραφή προβλημάτων από την ΠΟΕΔΗΝ

Όλα τα νέα
myvolos.net
2017-08-02 00:30:14

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ την τραγική, όπως τη χαρακτηρίζει, εικόνα που εμφανίζουν οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία σε 65 Κέντρα Υγείας κατέγραψε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικό, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχουν χρηματοδότηση για να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες. «Χάνουν οι ασθενείς τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ», τονίζει η ανακοίνωση.

«Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση», ενώ σημειώνεται ότι «Στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς ιατρός, κανείς επαγγελματίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Αντιθέτως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αν και οι ελλείψεις είναι τραγικές, ισχυρίζεται ότι οι Νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν».

Σε 30 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ), σε 145 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 δήμους δεν έχει παιδίατρος, σημειώνει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ.

Νησιά χωρίς ασθενοφόρα

Επιπλέον, στις Σποράδες, που «βουλιάζουν» από τουρισμό δεν υπάρχει στην κίνηση κανένα ασθενοφόρο, αναφέρει η ανακοίνωση, που συμπληρώνει:

«Χωρίς ασθενοφόρο είναι και τα νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί».

Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας

– ΒΟΡΕΙΟ ΠΗΛΙΟ Κ.Υ. ΖΑΓΟΡΑΣ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): απέχει 1 ώρα έως το Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Εάν κάποιος αντιμετωπίσει καρδιολογικό πρόβλημα σώζεται από τύχη. Δεν υπάρχει Παιδίατρος. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. 5 γενικής ιατρικής και όλα τα Π.Ι. σε καλή κάλυψη με αγροτικούς. Δεν υπάρχει Τεχνική Υποστήριξη.

– ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ Κ.Υ. ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ (ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ): Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες με Ασθενοφόρο. Παρ’ ότι η απόσταση φθάνει τη μία ώρα από το Νοσοκομείο του Βόλου. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει οδοντίατρος. Τεχνική Υποστήριξη μέσω Δήμων.

– Κ.Υ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ: Δεν έχουν Παιδίατρο. Δεν γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Ακάλυπτες βάρδιες με Ασθενοφόρα.(2 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ)

  • Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις σε ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ( 2 θέσεις Νοσηλευτριών σε διαδικασία απόσπασης) + 2 ΟΑΕΔ. (Αυτή τη στιγμή είναι οκ.) 2 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΔΕ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ. Δεν υπάρχει Οδοντίατρος. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις.

– Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Σίγουρα ενίσχυση με 1 γενικό ιατρό.

  • Π.Π.Ι. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Έλλειψη 1 Γ. Ιατρικής .Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 2
    αγροτικοί+ 1νοσηλεύτρια με μετακίνηση +1 χειρίστρια ακτινολογικού+ 1 οδηγός –πλήρωμα ασθενοφόρου
  • Κ.Υ. ΑΛΜΥΡΟΥ: Ακάλυπτη η απογευματινή βάρδια από Ασθενοφόρο.(με πολλές παρεμβάσεις για να καλυφθεί από Δήμαρχο, Σωματείο κ.λ.π) Δεν έχει Παιδίατρο. Γίνονται μόνο βιοχημικές εξετάσεις. Όπου δεν υπάρχουν τεχνικοί την τεχνική υποστήριξη αναλαμβάνουν οι Δήμοι. Η παραλαβή υλικών και άλλα θέματα τεχνικής φύσης έχουν ομαλοποιηθεί…


Ζαγορά Πήλιο