Σε απόγνωση οι αγρότες της Ζαγοράς – Έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση με μηχανοκίνητη πορεία ως τον Βόλο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-06-17 09:11:40

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πάνω από 800 αγρότες της Ζαγοράς μετά τις χαλαζοπτώσεις που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες τους. Μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε σήμερα στις 9:30 το πρωί από το Καράβωμα, στη Ζαγορά, και επιτροπή 40 αγροτών με 20 αυτοκίνητα βρέθηκε έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας όπου ανήρτησε πανό.
Οι αγρότες με ψήφισμά τους ζητούν από την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη να μεσολαβήσει προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για να ζητήσουν άμεσες λύσεις.


“Είναι θέμα επιβίωσης. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο. Η σημερινή κινητοποίηση είναι η προειδοποίηση προς την κυβέρνηση. Ζητάμε ραντεβού με τον υπουργό για να μας εγγυηθεί πως θα δώσει λύση στα προβλήματά μας. Θέλουμε οικονομική ενίσχυση ανά δέντρο σε κάθε καλλιέργεια, καθώς οι αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν. Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά που είχαμε χαλάζι και δεν έχουμε λεφτά. Ζητάμε ενίσχυση από το κράτος και άμεση στήριξη από τον ΕΛΓΑ” δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θεόδωρος Γεωργαδάκης.


Όπως είπε, οι αγρότες διεκδικούν και την πληρωμή του 35% των αποζημιώσεων που τους οφείλει ο ΕΛΓΑ από πέρυσι, ενώ για φέτος ζητούν προκαταβολή. Επίσης ζητούν συμψηφισμό χρεών από τον ΕΛΓΑ λόγω του μεγάλου αριθμού αυτών που έχουν οφειλές. “Θα πιέσουμε και θα παλέψουμε. Σήμερα είναι το προειδοποιητικό μήνυμα. Αν δεν εισακουστούμε και δεν μας συναντήσει ο υπουργός, θα βγούμε δυναμικά έξω όλοι στη Ζαγορά. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει”.

Ο κ. Γεωργαδάκης κάλεσε την Παρασκευή όλους τους προέδρους των αγροτικών συλλόγων της Μαγνησίας στο Εργατικό Κέντρο Βόλου προκειμένου να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους συλλογικά. Πρόσθεσε επίσης πως οι αγρότες δεν δίνουν διάστημα διορίας, στον υπουργό καθώς η κινητοποίησή τους αποτελεί άμεσο κάλεσμα.
“Επικρατεί κατάντια. Ούτε δρόμοι, ούτε υγεία και ήρθε το χαλάζι ως το κερασάκι στην τούρτα” σημείωσε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Κουρελάς ανέφερε ότι οι αγρότες διατρανώνουν την αγανάκτησή τους για την ολική καταστροφή των χωραφιών τους από το χαλάζι. “Η ζημιά που έχει γίνει στις καλλιέργειες κυμαίνεται στο 80-90%. Αυτή τη ζημιά ο ΕΛΓΑ δεν την καλύπτει όλη. Θέλουμε οικονομική βοήθεια εντός του καλοκαιριού από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ο κόσμος στο χωριό” δήλωσε.



Ζαγορά Πήλιο