Υποβλήθηκαν 105.000 φορολογικές δηλώσεις στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-08-03 16:03:28

Στις 105.000 ανέρχονται οι φορολογικές δηλώσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί στη Μαγνησία μέχρι και την περασμένη Παρασκευή. Σε σχέση με πέρυσι υπολείπονται άλλες 35.000 που πρέπει να υποβληθούν.
Σημειώνεται πως από το υπουργείο Οικονομικών έχει δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη του μηνός για να ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων ένα αίτημα το οποίο άλλωστε οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί εξαρχής είχαν επισημάνει στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο μεγάλος όγκος των δηλώσεων δεν μπορεί να υποβληθεί μέσα σε ένα ή δύο μήνες μόνο και ότι απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος.
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ελευθέρων επαγγελματιών και φοροτεχνικών κ. Νίκος Πουμάνας μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» δήλωσε πως στο νομό Μαγνησίας έχουν υποβληθεί γύρω στις 105.000 αιτήσεις και αναμένεται να υποβληθούν άλλες 35.000. Η προθεσμία μετά τη νέα παράταση λήγει στις 28 Αυγούστου και πιστεύω ότι υπάρχει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στις 31 Ιουλίου έληξε και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις οκτώ δόσεις του φόρου εισοδήματος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως τα παρουσίασε η «Καθημερινή», μέχρι την Παρασκευή, είχαν υποβληθεί 5.285.115 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 7.263.690 εκκαθαριστικά σημειώματα.

Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Το 34,97% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.539.954 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 911 ευρώ.
• Το 52,43% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 7.263.690 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 3.808.136 είναι μηδενικά.
• Για το 12,61% των φορολογουμένων ή 915.600 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 298 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι τις 28 Αυγούστου και να πληρώσουν διπλή δόση (του Ιουλίου και του Αυγούστου). Με τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση οι φορολογούμενοι έχουν τις εξής δυνατότητες:

1. Οσοι έχουν υποβάλει δήλωση τον Ιούλιο και δεν έχουν πληρώσει:
• Στην περίπτωση που καταβάλουν το σύνολο της οφειλής θα έχουν έκπτωση 2%.
• Μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου στις 31/8 χωρίς προσαυξήσεις.

2. Όσοι έχουν υποβάλει δήλωση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση:
• Μπορούν να πληρώσουν κανονικά στα τέλη Αυγούστου τη δεύτερη δόση που τους αναλογεί και τις επόμενες έξι μηνιαίες στο τέλος κάθε επόμενου μήνα.
• Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής με έκπτωση 2% στα τέλη Αυγούστου.

3. Οσοι θα υποβάλουν δήλωση εντός του Αυγούστου (έως τις 28/8/2020):
• Θα πληρώσουν διπλή δόση το αργότερο στις 31 Αυγούστου.
• Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή με έκπτωση 2%.
Παράλληλα στις εκκρεμότητες που έχουν να διαχειριστούν οι φοροτεχνικοί, είναι και οι αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που συνεχίζονται σε κλάδους, όπως στην εστίαση, τον τουρισμό.

«Η προσέλευση του κόσμου στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία δεν έχει σταματήσει να είναι συνεχής, καθώς πάντα υπάρχουν ζητήματα σε εξέλιξη, ακόμη και για τις αιτήσεις γονέων μέσω ΕΣΠΑ στα ΚΔΑΠ» επισήμανε ο κ. Πουμάνας.
Για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής επισήμανε πως πληρώθηκαν 5.700 επιχειρήσεις, ενώ ακόμη δεν έχει βγει η τρίτη φάση.
Για το πρόγραμμα «Συν-εργασία» τόνισε πως αλλάζουν οι όροι και σιγά-σιγά κάποια πράγματα από την κυβέρνηση διορθώνονται.



Ζαγορά Πήλιο