Σε «κώμα» η εστίαση – Κλειστές 3.000 επιχειρήσεις στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-12-10 06:40:25

Σε πολύ δυσχερή θέση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους να είναι σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς δεν ξέρουν πότε θα επιστρέψουν ξανά στην εργασία τους. Ήδη η περίοδος των γιορτών χάνεται, με το πλήγμα για τον κλάδο να είναι ανυπολόγιστο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως «η εστίαση δεν είναι ετοιμοθάνατη, αλλά βρίσκεται σε κώμα. Και δεν ξέρουμε, αν μια επιχείρηση από το «κώμα» που βρίσκεται, θα μπορέσει να ξυπνήσει, ή αν θα ξυπνήσει, ποιο κουσούρι θα κουβαλά μαζί της».
Η κατάσταση είναι δραματική με 3.000 επιχειρήσεις εστίασης-μεταξύ αυτών και εποχιακές- στον νομό να είναι κλειστές και βέβαια χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους στον ευρύ αυτόν κλάδο να μην έχουν κανένα εισόδημα και να μην ξέρουν, πότε θα μπορέσουν να εργαστούν ξανά.
Το βέβαιο είναι ότι η εστίαση θα μείνει κλειστή τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και η επαναλειτουργία της θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών.
«Το 90% των καταστημάτων εστίασης είναι κλειστό, καθώς μέσα στην καραντίνα λειτουργούν κάποιες επιχειρήσεις που είναι take away, ενώ ένα ποσοστό 30-50% των σημερινών κλειστών επιχειρήσεων, ίσως να μην ανοίξει ξανά» ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
Με κλειστή την εστίαση τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. Γιατί η εστίαση είναι ψυχαγωγία, κοινωνική συναναστροφή, και πολλά άλλα που συνδέονται με την ψυχική μας διάθεση.

Βέβαια, αν για τους καταναλωτές η κλειστή εστίαση προκαλεί θλίψη, για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ένας «Γολγοθάς» χωρίς τέλος.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και για τους επαγγελματίες που οι επιχειρήσεις τους είναι εποχιακές και δεν είχαν ανοίξει το καλοκαίρι. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης σχεδόν δέκα μήνες, αφού θα έχουν δουλέψει μόνο τους πρώτες μήνες του 2020, δηλαδή μέχρι και τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Και αναρωτιέται κανείς, πώς τα βγάζουν πέρα με μηδενικό εισόδημα και τα έξοδα να υπάρχουν.
«Από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, όπου το μισό ποσό δεν επιστρέφεται, αρκετοί επαγγελματίες της εστίασης έμειναν εκτός. «Αυτό οφείλεται στους όρους που μπήκαν και αποκλείστηκαν αρκετοί συνάδελφοι» ανέφερε ο κ. Στεφάνου και συμπλήρωσε πως «υπήρξε το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», όπου ελάχιστοι επαγγελματίες της εστίασης βοηθήθηκαν και εντάχθηκαν. Πάλι εξαιτίας των όρων οι περισσότεροι δεν χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα το οποίο ήταν πολύ καλό και γι’ αυτό ζητούμε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό να το υλοποιήσει ξανά, αλλά με διαφορετικούς όρους για να μπορέσουν να βοηθηθούν περισσότερες επιχειρήσεις».

Τα μέτρα στήριξης
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως όσοι άνοιξαν μετά την πρώτη καραντίνα, είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 50%, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση από δω και πέρα, ανέφερε τα εξής: «Πρώτον, πρέπει οι δύο επόμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι 5 και 6, να μην είναι επιστρεπτέες. Δηλαδή η κυβέρνηση να δώσει ένα κεφάλαιο τουλάχιστον από 5000 ευρώ στην κάθε φάση, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν το 2021. Δεύτερον, θα πρέπει όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές να «ψαλιδιστούν» προς το μηδέν και όχι να μετατεθούν για αργότερα, γιατί αυτό θα σημαίνει πως θα πρέπει έτσι και αλλιώς να πληρωθούν. Με αυτά τα δύο μέτρα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να «ανασάνουν» και να δουν με μια ελπίδα την επόμενη μέρα».



Ζαγορά Πήλιο