Ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών-Μεγάλες υλικές ζημιές

Όλα τα νέα
AstraTV
2017-12-22 13:31:48

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε, στς 03:25 σήμερα, έξω από το Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως. Είχαν προηγηθεί δυο  προειδοποιητικά τηλεφωνήματα,  ενώ το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής είπε πως υπήρξαν ένας ή περισσότεροι πυροβολισμοί εναντίον του φρουρού υπηρεσίας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε την επίθεση καταδικαστέα και αποτρόπαιη τονίζοντας πως όπως προκύπτει από τις πληροφορίες οι δράστες δεν στόχευαν μόνο στην πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά και στη ζωή του φύλακα. «Υπήρξε πυροβολισμός ή πυροβολισμοί εναντίον του φύλακα. Δέχθηκε πυροβολισμό προφανώς με σκοπό να σκοτωθεί. Ένας εργαζόμενος που εκτελούσε εκείνη την ώρα την υπηρεσία του δέχθηκε αυτην την άνανδρη και άθλια επίθεση», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «η τρομοκρατία είναι απασφαλισμένη χειροβομβίδα κατά της δημοκρατίας».

Η έκρηξη σημειώθηκε μέτα από τηλεφώνημα αγνώστου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα» ο οποίος προειδοποίησε τις αρχές, δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτά.

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και στις 03:25 -την ώρα που είχαν πει- πραγματοποιήθηκε η έκρηξη, η οποία προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην είσοδο του Εφετείου, ενώ έσπασαν τζάμια και σε απέναντι κτίρια.

Σύμφωνα με μαρτυρία φύλακα του Εφετείου, ο οποίος μετά το τηλεφώνημα απομακρύνθηκε από την αστυνομία, τη βόμβα άφησαν δύο άγνωστοι μέσα σε μια τσάντα στην είσοδο του Εφετείου. Ο αστυνομικός τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους και με το οποίο διέφυγαν. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, πυροβόλησε μια φορά εναντίον του σκοπού, ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει. Ο φύλακας δεν τραυματίστηκε.

Αμέσως μετά τη διαφυγή των δραστών έγιναν τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση της βόμβας. Ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για την έκρηξη, δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: «Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα» και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.

Ενημέρωση από την ΕΛΑΣ

Εικόνες της ΕΡΤ από τις ζημιές στο κτήριο

Συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας ερευνούν στο σημείο της έκρηξης, ενώ στο σημείο βρίσκονται επίσης αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση.

Στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT doblo, το οποίο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

Στο σημείο της επίθεσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ Βασίλης Χρονόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «τέτοιου είδους ενέργειες είναι συνήθως συμβολικές«. Όπως είπε, «ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν, σε τσάντα που τοποθετήθηκε στην είσοδο του κτιρίου από δυο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα«. Ο κ. Χρονόπουλος τόνισε πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις, ενώ στο σημείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί της αντιτρομοκρατικής.

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή αναστέλλεται σήμερα η λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Εφετείου.

Σύμφωνα με νέα διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα ποινικά δικαστήρια του Εφετείου Αθηνών που συνεδριάζουν μετά από διακοπή κατά τη σημερινή ημερομηνία θα συνεδριάσουν κανονικά στις 11 το πρωί, στις προκαθορισμένες αίθουσες, προκειμένου να ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διακοπής της συνεδρίασης.

«Ζητούμε λήψη μέτρων ώστε να βρίσκονται με ασφάλεια στους χώρους των δικαστηρίων οι πολίτες και οι δικαστικοί λειτουργοί με προσαρμογή των μέτρων ασφάλειας σε κάθε εποχή» τόνισε στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ζαγορά Πήλιο