Ζημιές στο τουριστικό περίπτερο Ζαγοράς από αλλοδαπούς που διέμεναν εκεί την περίοδο συγκομιδής μήλων

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-11-04 12:00:32
Ζημιές στο τουριστικό περίπτερο Ζαγοράς από αλλοδαπούς που διέμεναν εκεί την περίοδο συγκομιδής μήλων

Ζημιές στο τουριστικό περίπτερο στη Ζαγορά προκάλεσαν οι αλλοδαποί που διέμεναν εκεί την περίοδο που είχαν έρθει στην περιοχή για να συνδράμουν στη συγκομιδή μήλων και γι’ αυτό τον λόγο ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου αποφάσισε να προχωρήσει στην περίφραξη του χώρου.

Το τουριστικό περίπτερο βρίσκεται σε μια μεγάλη έκταση 20 περίπου στρεμμάτων κάτω από το Δημαρχείο Ζαγοράς και δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν αξιοποιείται, αν και θα μπορούσε να προσδώσει μια αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή.
Άλλωστε στη Ζαγορά μπορεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εντοπίζεται στον πρωτογενή τομέα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνονται συστηματικές προσπάθειες και για την ανάδειξη του τουρισμού.
Το τουριστικό περίπτερο χρησιμοποιήθηκε φέτος ως κατάλυμα για τους αλλοδαπούς που τον Σεπτέμβριο βρίσκονταν στην περιοχή για να εργαστούν σε παραγωγούς με στόχο τη συγκομιδή των μήλων.
Όπως αναφέρθηκε όμως σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «προκάλεσαν διάφορες ζημιές στον χώρο, όπως κάψιμο από πόρτες, καταστροφή αφοδευτηρίων, με αποτέλεσμα το περίπτερο να αποτελεί εστία μόλυνσης».
Όπως τονίστηκε στη σχετική εισήγηση, «ο χώρος τόσο εντός του Τουριστικού Περιπτέρου, όσο και γύρω αυτού αποτελεί κατάλυμα των αλλοδαπών, οι οποίοι προσέρχονται για δουλειά κατά τη συγκομιδή των μήλων. Έχουν προβεί σε σημαντικές φθορές εντός του χώρου (κάψιμο από πόρτες, καταστροφή αφοδευτηρίων) και αποτελεί εστία μόλυνσης. Κάτωθεν αυτού βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς όπου εξαιτίας των σκουπιδιών διακυβεύεται η υγεία των παιδιών. Ως εκ τούτου να εισηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την περίφραξη του χώρου γύρωθεν του Τουριστικού Περιπτέρου στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου της ∆.Κ. Ζαγοράς».
Τελικά ομόφωνα αποφασίστηκε να προβεί ο Δήμος στην περίφραξη του χώρου περιμετρικά του Τουριστικού Περιπτέρου προκειμένου να σταματήσει να αποτελεί κατάλυμα αλλοδαπών και εστία μόλυνσης.
Έχουν περάσει τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια από τότε που το τουριστικό περίπτερο λειτουργούσε αποτελώντας χώρο αναψυχής και κοινωνικής συναναστροφής για τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες.
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Το ακίνητο από την Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και κάποια στιγμή υπήρξε η προσδοκία ότι θα παραχωρηθεί σε κάποιον ιδιώτη για να επενδύσει. Αλλά το θέμα έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα.
Το Τουριστικό Περίπτερο Ζαγοράς στα τέλη του 2009 είχε αποτιμώμενη αξία από την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων στο 1.500.000 ευρώ. Μάλιστα αναφερόταν πως «το Τουριστικό Περίπτερο Ζαγοράς, είναι συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. περίπου επί έκτασης 20.535 τ.μ. Λειτούργησε ως εστιατόριο και καφετέρια. Σήμερα παραμένει κλειστό, με εμφανή τα σημεία έλλειψης συντηρήσεως και καταστροφών στα δομημένα στοιχεία. Εξετάζεται η παραχώρηση στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου».



Ζαγορά Πήλιο