Ενημερώθηκαν οι δημότες Ζαγοράς – Μουρεσίου για την κτηματογράφηση

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-01-16 08:01:26

Για τις διαδικασίες κτηματογράφησης ενημερώθηκαν αγρότες του Πηλίου σε σχετική εκδήλωση χθες Δευτέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ενιαίου Δημοτικού Σχολείου Ανηλίου – Αγ. Δημητρίου – Κισσού, με τη συμμετοχή του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου, του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Στη συζήτησε έγινε μια χρήσιμη συζήτηση για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι δημότες στην συμπλήρωση των εντύπων που δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους.

Η προθεσμία υποβολής είναι έως τις 10 Απριλίου, στο γραφείο Κτηματολογίου στον Δήμο στην Τοπική Ενότητα Ανηλίου, στην πλατεία και συγκεκριμένα στο κοινοτικό κατάστημα.
Να σημειωθεί ότι έντυπα δηλώσεων υπάρχουν σε όλα τα κοινοτικά γραφεία, οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου δίνουν πληροφορίες αλλά δεν συμπληρώνουν τις δηλώσεις υποβολής.

Τι είναι η κτηματογράφηση
Η κτηματογράφηση είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία ταυτοποίησης των ακινήτων στο χώρο, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των φερόμενων ως ιδιοκτητών, υλοποιείται μέσω της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, η οποία είναι μια υποχρεωτική διαδικασία. Υλοποιείται από τις 8/1/2018 και για ένα τρίμηνο (αρχές Απριλίου 2018).

Η κτηματογράφηση ξεκίνησε στην περιοχή των δήμων Ζαγοράς – Μουρεσίου (Άγιο Δημήτριο Πηλίου, Ανήλιο, Ζαγορά, Κισσό, Μακρυρράχη, Μούρεσι, Ξουρίχτι, Πουρί, Τσαγκαράδα) και στα περισσότερα χωριά του νοτίου Πηλίου (Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Αφέτες, Βυζίτσα, Καλαμάκι, Καλά Νερά, Λαμπινού, Μηλιές, Νεοχώρι, Ξινόβρυση, Πινακάτες, Συκή).

Βασικά δικαιολογητικά
• Απλή φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου
• Απλή φωτοτυπία ε9 ή λογαριασμού της δεη/οτε ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, από το οποίο να προκύπτει ο αφμ
– απλή φωτοτυπία τίτλου κτήσης δηλαδή:
Α) συμβόλαια (απλές φωτοτυπίες από το υποθηκοφυλακείο ή από το συμβολαιογράφο αν δεν βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών ) για:
-Αγοραπωλησία
-Δωρεά
-Γονική παροχή
-Αποδοχή κληρονομιάς
-Σύσταση δουλείας (προσωπική π.χ. Επικαρπία ή πραγματική π.χ. Δίοδος κλπ)
-Κατακυρωτική έκθεση κ.λπ.
Β) ή και:
-Δικαστική απόφαση
-Παραχωρητήριο κ.α.
-Φωτοτυπία πιστοποιητικού μετεγγραφής από το υποθηκοφυλακείο
-Φωτοτυπία άδειας οικοδομής (εάν υπάρχει)
-Τοπογραφικό διάγραμμα ακινήτου (εάν αναφέρεται στο συμβόλαιο/υπάρχει).

Για άλλες περιπτώσεις τεκμηρίωσης δικαιωμάτων επί της ακίνητης περιουσίας, όπου δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, ομάδα δικηγόρων αναλαμβάνει να υποστηρίξει την εν λόγω διαδικασία.
Δεν απαιτείται υποχρεωτικά η ύπαρξη συμβολαίων για την τεκμηρίωση των δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο.



Ζαγορά Πήλιο