Αύξηση βίας σε οικογένειες – Ανησυχητικές διαστάσεις της το 2017 στη Μαγνησία

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-02-04 13:15:47
Αύξηση βίας σε οικογένειες –  Ανησυχητικές διαστάσεις της το 2017 στη Μαγνησία

Η είδηση ότι «συνελήφθη ημεδαπός για ενδοοικογενειακή βία», είναι πλέον τόσο συνηθισμένη στο αστυνομικό δελτίο, που δεν προκαλεί έκπληξη. Κατά το 2017 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σημείωσαν αύξηση στη Μαγνησία, ενώ η Αστυνομία έχει λάβει οδηγίες ειδικής αντιμετώπισης των εν λόγω επεισοδίων.

Η ενδοοικογενειακή βία έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, με θύματά της κατά κανόνα γυναίκες. Οι μορφές της ποικίλουν. Μπορεί να αφορά σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, λεκτική ή ψυχολογική βία, εκτόξευση απειλών και κοινωνική απομόνωση, που προκαλούν στα θύματα απελπισία, απόγνωση, πόνο, θλίψη.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ένα μόνον μέρος του προβλήματος, καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεν φθάνουν στο Αστυνομικό Τμήμα, πόσο μάλλον στις δικαστικές αίθουσες.
Κατά το 2017 τα περιστατικά στη Μαγνησία σημείωσαν αύξηση 12,5% σε σύγκριση με το 2016 και συγκεκριμένα ήταν 40, από 35… Το 2015 ήταν 47.

Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, που πέφτουν θύματα επιθέσεων από τους συζύγους τους ή τους εν διαστάσει συζύγους τους. Είναι η λεγόμενη «αόρατη» βία, που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας το 2014 τα περιστατικά που είχαν καταγγελθεί στις αστυνομικές αρχές ήταν 43, ενώ το 2013 37.
Πανελλαδικά το 2017 σημειώθηκαν 3.134 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 4.243 θύματα συνολικά.
Στα πινάκια του Πλημμελειοδικείου Βόλου υπάρχουν προς συζήτηση υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σε διάφορες μορφές, που πλέουν τείνουν να λάβουν τη μορφή «πλημμύρας»…

Δεν υπάρχει δικάσιμος χωρίς υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας… Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, καθηγητές, ακόμη και ιερείς καταγγέλλονται για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας… Παράλληλα η γραμμή 15900 του υπουργείου Εσωτερικών δέχεται χιλιάδες κλήσεις καθημερινά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κακοποιημένων γυναικών ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 26-55 ετών και περιλαμβάνει όλα τα μορφωτικά επίπεδα.
Σύμφωνα με το Νόμο 3500/2006, «η άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται» (άρθρο 2). Με την ευρύτερη ερμηνεία αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται μόνο σωματική βία, για να διωχθεί ο θύτης.
Η εξύβριση, η απειλή, ο εκβιασμός, η προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας (ή βιασμός αν γίνεται πιο κατανοητό στα πλαίσια συζυγικής ή συντροφικής σχέσης), ο φυσικός περιορισμός (εξαναγκασμός σε απομόνωση) και γενικότερα η προσβολή της προσωπικότητας, αποτελούν βία και είναι παράνομες πράξεις, οι οποίες διώκονται ποινικά. Για να κατατάξουμε τη συμπεριφορά του θύτη σε άσκηση ψυχολογικής βία, γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι κάθε συμπεριφορά, που προκαλεί φόβο, είτε αυτή απευθύνεται άμεσα στο θύμα ή σε τρίτο πρόσωπο ή απειλή στο θύμα για βλάβη τρίτου προσώπου.

Ειδική αντιμετώπιση από την Αστυνομία

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας εις βάρος των γυναικών, οι αστυνομικές υπηρεσίες συνεργάζονται, με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο αποτελεί τον εθνικό συντονιστικό φορέα παροχής αρωγής και προστασίας σε θύματα βίας στην Ελλάδα, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, τις κοινωνικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ειδικά για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, έχουν αποσταλεί οδηγίες στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, ώστε να αντιμετωπίζεται με σεβασμό τόσο το θύμα όσο και ο θύτης. Επίσης, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει εκδοθεί σχετικό εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, στο οποίο χαράσσονται οι κατευθύνσεις προς τους αστυνομικούς όλης της χώρας, για τον τρόπο χειρισμού των θυμάτων του φαινομένου.

Το ζητούμενο είναι οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, να σπάσουν τη σιωπή τους και να το καταγγείλουν. Ακόμα και τα άτομα, που είναι γνώστες – μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων, μπορούν να το καταγγείλουν, επώνυμα ή ανώνυμα, στην τηλεφωνική γραμμή του 100.



Ζαγορά Πήλιο