Ιδανική η Μαγνησία για τον τουρισμό εμπειριών – Ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-02-16 11:38:12
Ιδανική η Μαγνησία για τον τουρισμό εμπειριών – Ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στον τουρισμό των εμπειριών, όπως στον αγροτικό, αθλητικό, πολιτιστικό τομέα, πρέπει να στραφεί ο τουρισμός τα επόμενα χρόνια με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, όπως τονίστηκε χθεσινή ημερίδα που σηματοδότησε την έναρξη διεθνούς προγράμματος όπου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει ως εταίρος.
Το διετές πρόγραμμα ονομάζεται Helix και αναφέρεται στην πρωτοβουλία για την ανταλλαγή επιχειρηματικής μάθησης για την ώθηση των ΜΜΕ στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.
Για τον λόγο αυτό στο πρόγραμμα συμμετέχουν και Πανεπιστήμια από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ σε μια προσπάθεια συνεργασίας των βαλκανικών χωρών για θέματα βιώσιμου τουρισμού.


Η χθεσινή εκδήλωση είχε τίτλο «τουρισμός, αειφορία και ανάπτυξη» και άρχισε με ομιλία του καθηγητή του Τμήματος Χωροταξίας κ. Παντελή Σκάγιαννη ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό, τη σύνδεση του τουρισμού με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον βιώσιμο τουρισμό και τη σύνδεσή του με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Σκάγιαννης, που ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με τα θέματα του τουρισμού, ανέφερε πως «η ημερίδα αναφέρεται στον τουρισμό των εμπειριών που είναι ένα βήμα παραπέρα από τον εναλλακτικό τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ο τουρίστας να συμμετέχει οργανωμένα στη ζωή του τόπου γνωρίζοντας διάφορες διαστάσεις από την οικονομία, τον πολιτισμό και αλλού. Προς τον παρόν η Ελλάδα δεν τον έχει αναπτύξει, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Πάντως η Μαγνησία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει τον τουρισμό εμπειριών, καθώς διαθέτει το βουνό, τη θάλασσα, την πολιτιστική παράδοση, την παιδεία».


Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν εργαστήρια και μαθήματα σε φοιτητές και μέλη τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη έρευνα πανελλαδικά για την αποτύπωση των αναγκών των επαγγελματιών του τουρισμού.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κώστας Λεβέντης αναφέρθηκε στα ανοικτά ζητήματα για την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού στη Μαγνησία επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλά θεσμικά πλαίσια, με αποτέλεσμα να προκαλείται ανακάτεμα και γραφειοκρατία, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τουριστικών επενδύσεων για ποσά 30.000-40.000 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα από το Κράτος για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των οδηγών συνοδών που δραστηριοποιούνται στις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Παρά ταύτα, όπως τονίστηκε, στη Μαγνησία υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες σε αυτές τις μορφές λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.



Ζαγορά Πήλιο