Βελτιώνεται η κατάσταση στο ορεινό Πήλιο

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-03-09 05:59:39

Βελτιώνεται η εικόνα των μεγάλων καταστροφών στο ορεινό Πήλιο, καθώς χθες παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο δρόμος μετά την πρόχειρη αποκατάσταση στη θέση «Μαυρούτσα», σιγά – σιγά αποκαθίστανται οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών, ενώ συνεχίζεται η αυτοψία σε σπίτια που έπαθαν ζημιές και των εδαφών από το ΙΓΜΕ.
Ο Παναγιώτης Κουτσάφτης δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», τόνισε ότι συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς και μεταφέρουν συνεχώς αδρανή υλικά, για να αποκατασταθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία.
Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι η Τροχαία Βόλου, έδωσε «πράσινο φως» για να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος στη θέση «Μαυρούτσα», κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως το πιο μεγάλο και το πιο κρίσιμο ζήτημα, γιατί θα βοηθήσει, για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

Το δίκτυο ύδρευσης

Για τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο ύδρευσης, ο δήμαρχος είπε ότι αποκαθίστανται σταδιακά και πλέον λίγα μόνο σπίτια αποσπασματικά δεν έχουν ακόμη νερό, ενώ σε ποσοστό 90% στο Δήμο το νερό φτάνει στα σπίτια κανονική ροή. Ο κ. Κουτσάφτης παραδέχτηκε ότι έγιναν πρόχειρες επιδιορθώσεις και απαιτούνται σοβαρές αποκαταστάσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ένα ζευγάρι και μια οικογένεια, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί, μένουν σε ξενοδοχείο και οι υπόλοιποι σε φιλικά τους σπίτια.

Ολοκληρώθηκαν οι καταγραφές

Μέχρι και χθες το πρωί, στην περιοχή βρισκόταν μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, που σε συνεργασία με μηχανικούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έκαναν πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλη την έκταση του Δήμου.
Σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ανέφερε ο δήμαρχος, έγινε κατηγοριοποίηση των έργων που θα ολοκληρώσει η Περιφέρεια και των έργων που θα αναλάβει το υπουργείο και αφορούν τις κάθετες συνδετήριες οδούς προς Αγ. Σαράντα, Χορευτό, Παπά Νερό και άλλες παραλίες.
Παρουσία του καθηγητή κ. Ευθ. Λέκκα
Επίσης στη Ζαγορά βρίσκεται κλιμάκιο του ΙΓΜΕ που κάνει αυτοψίες και συντάσσει εκθέσεις, παρουσία του διευθυντή κ. Ευθ. Λέκκα, ενώ ο δήμαρχος εκτίμησε ότι σύντομα θα συνταχθεί έκθεση για τις ζημιές.
Παράλληλα, δύο μηχανικοί από την Αθήνα κάνουν αυτοψίες σε σπίτια, που είναι το πιο σοβαρό ζήτημα μετά την πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία.
Ο κ. Κουτσάφτης εξήγησε ότι σε πρώτη φάση δηλώθηκαν καταστροφές σε 50 σπίτια, σε δεύτερη φάση γίνονται οι αυτοψίες και θα ακολουθήσει τρίτη φάση, διότι η ανησυχία των κατοίκων είναι πολύ μεγάλη και όσο περνά ο καιρός φαίνονται οι συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας.

Κλειστά και σήμερα
σχολεία της Τσαγκαράδας

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή 9 Μαρτίου, σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Στην απόφαση του δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτη, αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου, αποφασίστηκε κάποια σχολεία (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) του ∆ήµου Ζαγοράς – Μουρεσίου να παραμείνουν κλειστά αύριο Παρασκευή, για την ασφάλεια μετακίνησης των μαθητών».
Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι: Νηπιαγωγείο Μουρεσίου – Τσαγκαράδας – Ξουρυχτίου, ∆ηµοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας – Μουρεσίου – Ξουρυχτίου και Ενιαίο Γυµνάσιο -Λύκειο Τσαγκαράδας.
Τα υπόλοιπα σχολεία του ∆ήµου θα λειτουργήσουν κανονικά.



Ζαγορά Πήλιο