«Κινούμενη άμμος» το Πήλιο καθώς ανοίγουν νέα μέτωπα

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-03-10 10:17:54
«Κινούμενη άμμος» το Πήλιο καθώς ανοίγουν νέα μέτωπα

Τα σχολεία στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου άνοιξαν για πρώτη ημέρα χθες και το πιο δύσβατο κομμάτι στον Κισσό δόθηκε από την Περιφέρεια στην κυκλοφορία με διπλή κατεύθυνση και κυρίως με ασφάλεια. Το ρέμα της Μαυρούτσας που χώρισε τον Δήμο στα δύο αποκαταστάθηκε, αλλά οι κατολισθήσεις συνεχίζονται με το βουνό να παραπέμπει σε «κινούμενη άμμο».
Χθες νέα φαινόμενα εκδηλώθηκαν στο «Σανατόριο» στα Χάνια, μια περιοχή που δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Το νερό που άρχισε να αναβλύζει διοχετεύτηκε με έργο στην αποστραγγιστική τάφρο. Φαινόμενα κατολισθητικά καταγράφηκαν χθες και στον δρόμο Μηλιές – Μπούφα.
Η Περιφέρεια επιχειρεί με έργα αποκατάστασης της προσωρινής βατότητας του κεντρικού κλάδου και σε δρόμους που οδηγούν προς τα παραλιακά χωριά.
Ο Δήμος θα έχει στα χέρια του την πλήρη έκθεση με τις ζημιές, δηλαδή σπίτια, πεζούλια, αγροτική οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. «Θα κάνουμε μία εκτίμηση του κόστους και θα υπογραφεί μία προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο Υποδομών για την αποκατάστασή τους», ανέφερε ο κ. Κουτσάφτης.
Από Δευτέρα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για να προχωρήσει στην αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου στον Άϊ Γιάννη. «Χρήματα από το υπουργείο Υποδομών ακόμα δεν έχουν έρθει αλλά θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που μας έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτες ανάγκες. Να μην ανησυχούν κάποιοι, ο δρόμος θα γίνει. Πρέπει όμως να λειτουργήσουν τουριστικά καταλύματα και να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Για την ώρα τους δίνουμε νερό με λάστιχα που είναι στον «αέρα». Πρέπει όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία. Η γη συνεχίζει να κινείται ακόμη» τόνισε ο δήμαρχος κ. Κουτσάφτης.
Το ΥΠΟΜΕΔΙ θα ολοκληρώσει τα έργα που αφορούν στις συνδετήριες οδούς προς Αγ. Σαράντα, Χορευτό, Παπά Νερό και άλλες παραλίες.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το ΥΠΕΣ
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ ενέκρινε για τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές από την πρόσφατη θεομηνία και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Συνολικά εγκρίθηκε ποσό 1.640.000 ευρώ, το οποίο κατανέμεται σε 7 Δήμους όλης της χώρας.

Αναπλήρωση ωρών στο Λύκειο Τσαγκαράδας
Το σχολικό συμβούλιο του Λυκείου Τσαγκαράδας στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου εξετάζει τρόπους για αναπλήρωση των χαμένων ωρών στη Γ’ Λυκείου καθώς οι μαθητές για 15 ημέρες δεν παρακολούθησαν μαθήματα.
Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ωστόσο το υπουργείο όπου παραπέμπεται το θέμα από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με το σχολικό συμβούλιο να προτείνει κατάργηση δύο περιπάτων, μαθήματα επτά ωρών αντί για έξι, αλλά και μάθημα την προπαραμονή της 25ης Μαρτίου, δηλαδή την Παρασκευή.



Ζαγορά Πήλιο