Ερώτηση Στεργίου για την αποκατάσταση ζημιών στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

myvolos.net
2018-03-14 15:23:44

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, υπέβαλε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Κων. Στεργίου.

Αναφέρει:

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το μήνα Φεβρουάριο στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές. Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με ευθύνη της Περιφέρεια Θεσσαλίας, των Δήμων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι καταστροφές οφείλονται στην πλήρη απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης και στην έλλειψη των κατάλληλων έργων και υποδομών για τη συντήρηση της εθνικής οδού, στη προχειρότητα αποκατάστασης παλαιών τμημάτων που είχαν παρουσιάσει βλάβες εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, στην κυριολεξία έχει μετατραπεί σε βομβαρδισμένο τοπίο. Πιο συγκεκριμένα οι καταστροφές εντοπίζονται:

  1. Στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, οπού υπάρχουν μεγάλες κατολισθήσεις πρανών και του οδοστρώματος κατά μήκος του εθνικού κυκλώματος Πηλίου από τα Χάνια έως τη Ζαγορά και το Χορευτό, καθώς και από το Ξουρίχτι διαμέσου Τσαγκαράδας έως τα Χάνια. Η καταστροφή της οδού σε δεκάδες τμήματα έχει προκαλέσει διακοπή της κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου, λόγω αδυναμίας πρόσβασης λεωφορείου, την μετ’ εμποδίων μεταφορά των αγροτικών προϊόντων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και τη μη ασφαλή διέλευση των οχημάτων παρά την επίστρωση με αδρανή υλικά λόγω συνέχειας του φαινομένου της κατολίσθησης.
  2. Σε κατοικίες που βρίσκονται εντός των οικισμών του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου οι οποίες έχουν υποστεί ολικές ή μερικές βλάβες, είναι στατικά επικίνδυνες και από μια πρώτη εκτίμηση ανέρχονται σε πάνω από 30. Σημαντικές καταστροφές υπάρχουν στον περιβάλλον χώρο πολλών κατοικιών, σε αυλές και σε κοινόχρηστους χώρους. Εκατοντάδες είναι επίσης τα πλημμυρισμένα σπίτια.
  3. Στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες κατολισθήσεις της οδού, με αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας. Η νέα καλλιεργητική περίοδος που ξεκινά, βρίσκει τους αγρότες να μην έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πλήρη καταστροφή της νέας σοδειάς, αλλά και να αδυνατούν να προβούν σε εργασίες επιδιόρθωσης.
  4. Σε αγροτικές καλλιέργειες, όπου υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρη καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, στα έργα υποδομής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγροικίες και καλύβια είναι πλέον στατικά επικίνδυνα.
  5. Στην τουριστική υποδομή με πλήθος καταστροφών και αδυναμία πρόσβασης σε παραλίες. Η οδική σύνδεση του Άγιου Ιωάννη και του Χορευτού παρουσιάζει έντονες κατολισθήσεις.
  6. Στα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Σημαντικές βλάβες στην ύδρευση, το ηλεκτρικό τηλεφωνικό δίκτυο με ολόκληρα χωριά να είναι χωρίς τηλέφωνο και νερό, ενώ οι διακοπές ρεύματος να έχουν προκαλέσει πλήθος προβλημάτων σε όλη την περιοχή.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει προκειμένου:

  1. Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, (εθνικό δημοτικό και αγροτικό) και εντός των οικισμών και να γίνουν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα.
  2. Να καταγραφούν καταστροφές σε οικίες, αγροικίες, καθώς και αγροτικές καλλιέργειες και να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της ζημιάς.