Ξένοι οι μισοί αγοραστές μόνιμων κατοικιών στο Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2018-04-15 13:00:38
Ξένοι οι μισοί αγοραστές μόνιμων κατοικιών στο Πήλιο

«Ο πληθυσμός στο Πήλιο αλλάζει σύνθεση λόγω της έλευσης και πολλών ξένων επισκεπτών που αποφασίζουν όμως να αγοράσουν μόνιμες κατοικίες» επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Άρης Σαπουνάκης ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια την περιοχή προσθέτοντας πως το 50% των ενδιαφερομένων να ανεγείρουν μια οικοδομή είναι ξένοι, κατά βάση άτομα άνω των 60 ετών».

Ο ίδιος ήταν ομιλητής πριν μερικές εβδομάδες σε ημερίδα για τον τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναπτύσσοντας το ζήτημα κατά πόσο μπορούν οι οικισμοί του Πηλίου να αντέξουν τις πιέσεις που δέχονται από την έλευση των τουριστών.
«Υπάρχει ένα οικιστικό περιβάλλον στο Πήλιο που το νομοθετικό πλαίσιο το προστατεύει και το κρατά σε καλή κατάσταση σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια η ισορροπία ανάμεσα στη μη αλλοίωση αυτού του οικιστικού περιβάλλοντος και στην πίεση για την ανέγερση νέων εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων για την εξυπηρέτηση του όλου και αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος είναι μεγάλη» αναφέρει ο κ. Σαπουνάκης και προσθέτει πως «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, καθώς αλλάζει η σύνθεση του πληθυσμού στο Πήλιο. Έχουν έρθει και μένουν μόνιμα ξένοι και το ζήτημα αποκτά διάφορες διαστάσεις. Δηλαδή από την μια είναι καλό να έρχονται ξένοι να μένουν μόνιμα στον τόπο μας, αλλά από την άλλη, αν πουλιούνται από τους Έλληνες οι ιδιοκτησίες τους σε τιμές πολύ χαμηλές λόγω κρίσης, αυτό μάλλον είναι κακό».
Ο ίδιος και με την ιδιότητα του μέλους του συμβουλίου αρχιτεκτονικής επισήμανε πως «σχεδόν το 50% των ενδιαφερομένων που κάνουν αίτηση για νέα οικοδομή, είναι ξένοι. Αρκετοί είναι Γερμανοί, αλλά προέρχονται και από άλλες χώρες. Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι η ηλικία αυτών που θέλουν να έρθουν και να μείνουν μόνιμα στο Πήλιο ή να διαμένουν για αρκετούς μήνες έχοντας το σπίτι τους. Αυτό που βλέπουμε, είναι πως οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, άνω δηλαδή των 60 ετών που έχουν λάβει τη σύνταξή τους και θέλουν να χαρούν την Ελλάδα. Επίσης βλέπουμε και Έλληνες ηλικιωμένους να διαμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα στο Πήλιο πηγαινοερχόμενοι παράλληλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Σαπουνάκης ανέφερε πως αλλάζει η σύνθεση του πληθυσμού του Πηλίου που λόγω της παραγωγής διαφόρων ειδών κρατά και τους νέους στον τόπο του.
«Οικισμοί του Πηλίου δείχνουν να αντέχουν στη διατήρηση της φυσιογνωμίας τους από την έλευση ξένων τουριστών αλλά και όσων θέλουν να μείνουν μόνιμα. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να προστατεύουν αυτή την προσαρμοστικότητα, χωρίς να χάνεται ο χαρακτήρας των οικισμών. Από την άλλη βέβαια οι νέες απαιτήσεις κατοίκησης χρειάζονται καινούρια πράγματα, όπως μεγάλες αποθήκες, παραγωγικές δραστηριότητες, σύγχρονες τεχνολογίες, για τα οποία δεν υπάρχουν χώροι, ενώ θα πρέπει να μελετηθούν και οι κοινόχρηστοι χώροι των οικισμών».



Ζαγορά Πήλιο