Επένδυση 5 εκ.€ για νέα ψυγεία για τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-04-21 08:30:44

Σε νέα επένδυση ύψους 5 εκ. € για αγορά νέων ψυγείων και σύγχρονου διαλογητηρίου, προχωρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς «Ζαγορίν», όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα» η αντιπρόεδρος Δέσποινα Βαρούτα.
Όπως ανέφερε, ο Συνεταιρισμός, ως προς το νωπό προϊόν και για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, έχει καταθέσει φάκελο στο ΠΑΑ Μέτρο 4.2.1 για να κάνει την επένδυση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν ψυκτικών εγκαταστάσεων και νέου διαλογητηρίου μήλων. Η κ. Βαρούτα τόνισε ότι ο Συνεταιρισμός τα δύο προηγούμενα χρόνια συμπεριέλαβε στη δύναμή του, τους δύο Μηλοπαραγωγικούς Συνεταιρισμούς Μακρυράχης και Πουρίου, ενώ ετοιμάζεται να αξιοποιήσει και άλλα προγράμματα του ΠΑΑ (Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).
Η αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς ξεκίνησε τη μεταποίηση για το πετιμέζι, σε συνεργασία με τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η παραγωγή τσιπς αποξηραμένου μήλου.
Επίσης τόνισε ότι είχε μπει στο τραπέζι και η παραγωγή χυμού μήλου, που όμως πήγε λίγο πίσω, διότι ο Συνεταιρισμός ψάχνει κάτι τελείως διαφορετικό. «Αν θέλουμε να έχουμε εξέλιξη και διάρκεια πρέπει να ψαχνόμαστε συνέχεια για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων», δήλωσε η κ. Βαρούτα.

Προβλήματα φορολογίας και ασφαλιστικού
Ως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, κάτοικους της Ζαγοράς και μέλη του Συνεταιρισμού, η αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η φορολογία και το ασφαλιστικό πλήττουν κατά πολύ τον κόσμο μιας ορεινής και δύσκολης περιοχής.
Όπως είπε στην περιοχή δεν υπάρχει μηχανική καλλιέργεια, όλες οι δουλειές γίνονται με τα χέρια, με πολύ κόπο και αγώνα. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα να φορολογείται τόσο σκληρά ο αγρότης και να θίγεται τόσο με το ασφαλιστικό, είναι πολύ δύσκολο, για να επιβιώσει και να μείνει στον τόπο του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το αίτημα αυτό έχει μεταφερθεί συχνά στο υπουργείο, για να βοηθηθεί ο αγρότης συνεταιριστής, που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στο κράτος. Η ίδια τόνισε ότι πολλά νέα παιδιά και λόγω της ανεργίας προτιμούν να μείνουν στο χωριό ή να επιστρέψουν και να δουλέψουν με τη γη.

Παρουσιάζεται το δίτομο λεύκωμα
Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί το δίτομο λεύκωμα με την ιστορία 100 χρόνων του Συνεταιρισμού στο κτίριο Παπαστράτου του Π.Θ., που περιλαμβάνει ακόμη την ιστορία του αγροτικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς. Το λεύκωμα είναι υποψήφιο για το βραβείο της Ακαδημίας Σπουδών Αθηνών. Επίσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που ταξίδεψε σε Ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η αναπληρώτρια πρύτανη Ιωάννα Λαλιώτου και ο καθηγητής του Π.Θ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Κάνοντας ιστορική αναδρομή, η κ. Βαρούτα τόνισε ότι το μπόλι του μήλου ήρθε στην περιοχή μας από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αρχικά φυτεύτηκαν στην Αμαλιάπολη και επεκτάθηκαν το 1964 στα άλλα χωριά του Πηλίου, που σήμερα αποτελεί ένα ΠΟΠ προϊόν που σήμερα ταξιδεύει σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία κλπ.
Η ίδια τόνισε ότι εδώ και 102 χρόνια η λειτουργία του Συνεταιρισμού είναι αδιάλειπτη και δεν έκλεισε την πόρτα του ούτε μια μέρα, σε εποχές δύσκολες, όπως πολέμους, εμφυλίους, κρίσεις.



Ζαγορά Πήλιο