Δεν κληρονομώ, δεν κληρονομώ – Κύμα αποποιήσεων στα Ειρηνοδικεία Βόλου και Αλμυρού

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-07-21 13:22:32

Διαστάσεις πλημμύρας έχει λάβει το κύμα αποποιήσεων κληρονομιών και στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ειρηνοδικείων. Αν και το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, συνεχίζεται και μάλιστα με έντονο ρυθμό και φέτος.

Κληρονόμοι αποποιούνται τις κληρονομιές τους, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές. Την ίδια ώρα το ελληνικό Δημόσιο «φουλάρει» με ακίνητα, που κανένας δεν γνωρίζει πως θα αξιοποιήσει.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου μέχρι 17 Ιουλίου φέτος από την 1η του έτους οι αποποιήσεις κληρονομιών έφθασαν τις 967, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν φθάσει τις 1.016.

Παρ’ ότι βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού κατά μέσο όρο οκτώ κληρονόμοι ακινήτων περιουσιών ή δικηγόροι εκπρόσωποί τους προσέρχονται καθημερινά, προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς.
Όλο το 2018 οι αποποιήσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου είχαν φθάσει τις 1.753, ενώ στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού τις 138. Αντίστοιχα το 2017, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση 50% των αποποιήσεων κληρονομιάς, αφού από 1.071 το 2016, αυτές είχαν φθάσει τις 1.588 στον Βόλο… Πριν την κρίση, τα έτη 2007-2008, οι αποποιήσεις κληρονομιών όλο το έτος δεν ξεπερνούσαν τις 50 στον Βόλο και γίνονταν μόνον για να περάσουν στα χέρια των εγγονών οι ακίνητες περιουσίες…
Μέχρι 19 Ιουλίου 2019 από την 1η του έτους στο Ειρηνοδικείο Αλμυρού οι αποποιήσεις είχαν φθάσει τις 65.
Περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ουσιαστικά χαρίζονται στο Δημόσιο, καθώς
ήδη οι περισσότεροι κληρονόμοι βαρύνονται με δικές τους οφειλές προς την εφορία, τόσο του ΕΝΦΙΑ, όσο και των φόρων κληρονομίας, αλλά και υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ και τράπεζες.

Δύο στις τρεις κληρονομιές έχουν παθητικό, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, ενώ οι κληρονόμοι κινητοποιούνται άμεσα πλέον, όταν δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή των κληρονομιών και προχωρούν σε αποποιήσεις, όταν λαμβάνουν γνώση για οφειλές είτε από την Εφορία, είτε από ασφαλιστικό Ταμείο, είτε από Τράπεζα.
Το Δημόσιο ή το Ταμείο ή η Τράπεζα αναζητούν στις περισσότερες περιπτώσεις τους κληρονόμους, που δεν έκαναν αποποίηση και τους ενημερώνουν για τις οφειλές του εκλιπόντα, ενώ οι Τράπεζες φθάνουν στο σημείο, να αναζητούν τον κληρονόμο μέχρι και στον τέταρτο βαθμό συγγένειας του εκλιπόντα, όπως στα παιδιά των ανεψιών…
Αντίθετα οι κληρονόμοι δεν αποποιούνται θετικές κληρονομιές, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς ή τον ΕΝΦΙΑ, εκτός κι αν κληρονομούν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, πράγμα σπάνιο.
Εντύπωση προκαλεί το φαινόμενο, ότι οι κληρονόμοι δεν κάνουν χρήση του ευεργετήματος της απογραφής, δηλαδή να κάνουν χρήση της διαδικασίας, ώστε αν ο κληροδότης έχει π.χ. οφειλές 120.000 ευρώ και το ακίνητο που κληροδοτεί υπολογίζεται σε αξία στις 100.000, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον κληρονόμο, να μην ευθύνεται για τις 20.000 ευρώ, που υπολείπονται.

Η κατάθεση της δήλωσης αποποίησης κοστίζει 5 ευρώ (μεγαρόσημο). Εφόσον είναι κάτοικοι Ελλάδας, έχουν προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου και ενός έτους, εάν είναι κάτοικοι εξωτερικού, οι δικαιούχοι, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και άρα να μπλοκάρουν τυχόν διαδικασίες κατάσχεσης, τόσο των προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών, όσο και της λοιπής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις υπολογίζονται στο 20% του συνόλου.
Το χρονικό περιθώριο της αποποίησης αρχίζει για τον κάθε ένα κληρονόμο σε διαφορετικά χρονικά σημεία και, συγκεκριμένα, από τη στιγμή, που θα κληθεί στην κληρονομιά. Στην περίπτωση του υιού, δηλαδή, από τότε, που έλαβε γνώση της επαγωγής (θάνατος του παππού) και του εγγονού από την επομένη ημέρα αποποίησης του υιού. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν κληθεί ως κληρονόμος, δεν έχει ξεκινήσει γι’ αυτόν το χρονικό περιθώριο της αποποίησης. Προγενέστερη αποποίηση, πριν κληθεί κληρονόμος, είναι αυτοδικαίως άκυρη. Αν αυτός, που πρέπει να αποποιηθεί, είναι ανήλικος, τότε ζητείται άδεια από το Ειρηνοδικείο της κατοικίας του, με την προϋπόθεση ότι το παθητικό της κληρονομιάς είναι μεγαλύτερο από το ενεργητικό της.

Ανάρτηση δασικού χάρτη για προ-Καποδιστριακούς ΟΤΑ και υποβολή αντιρρήσεων μέχρι 30 Αυγούστου

Από τη Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α.: Αλοννήσου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, αποκλειστικά και μόνο ως προς το τμήμα που αφορά στις προθεσμίες και στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αντιρρήσεων. Κατόπιν τούτου, καλείται κάθε ενδιαφερόμενος, αφού λάβει γνώση του περιεχομένου του αναρτημένου κατά τα προηγούμενα δασικού χάρτη, να υποβάλει τις τυχόν αντιρρήσεις του εντός αποκλειστικής προθεσμίας που λήγει, για τους κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού, την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων και υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»: /> Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη καθώς και για τον τρόπο υποβολής αντιρρήσεων παρέχονται στο παρακάτω Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.):
Σ.Υ.Α.Δ.Χ. Βόλου, με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας,
Ξενοφώντος 1 (4ος όροφος), 383 33 Βόλος. Τηλ. Επικοινωνίας: 24210 39112 & 24210 39107. E-mail: [email protected].
Τo Σ.Υ.Α.Δ.Χ. λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 7:30 έως 15:30, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής των αντιρρήσεων.



Ζαγορά Πήλιο