Πανελλήνιο Συνέδριο για τα βότανα θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο ξενοδοχείο Valis Resort τις 5 έως τις 7 Μαΐου με τίτλο «Αρωματικά φυτά και βότανα, από την αρχαιότητα έως σήμερα». Το συνέδριο διοργανώνουν το Σωματείο “Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων” σε συνεργασία με τους φορείς, «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που υλοποιεί δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού» με τίτλο: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τοξικολογίας Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.
Ξεκινώντας από τον Κένταυρο Χείρωνα και την αρχαιότητα, επιθυμούμε να αναδείξουμε τη χρησιμότητά τους για την ιατρική και την ευεξία, καθώς και τη μελέτη των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης που συνεπάγεται η αξιοποίησή τους για την περιοχή μας.
Το Πανελλήνιο Συνέδριο θα εξετάσει το τεράστιο αυτό θέμα, σε επτά θεματικές ενότητες.
• Η βοτανική στην αρχαιότητα
• Η βοτανική στα νεότερα χρόνια
• Αρωματικά φυτά και βότανα στην βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών
• Καλλιέργειες και καλές πρακτικές στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων
• Βότανα του Πηλίου: Τουριστικές & Αναπτυξιακές Διαστάσεις
• Τα βότανα στην εκπαιδευτική διαδικασία
• Υγεία, Διατροφή, Αρωματικά φυτά και βότανα
Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι η Πρόεδρος των «Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου», Κερασία Μπαρτζιώκα Εκπαιδευτικός, Μουσειοπαιδαγωγός.
Επιστημονική Επιτροπή: Δρ. Αδρύμη-Σισμάνη Βασιλική, Δρ Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου Αργυρούλα, Δρ Καπανιάρης Αλέξανδρος, Δρ Κουρέτας Δημήτριος, Δρ Πρασσά Αννίτα. Οργανωτική Επιτροπή: Μπαρτζιώκα Κερασία, Τσούκας Νικόλαος, Χαμούλια Όλγα, Χάρλας Γεώργιος, Γραμματή Μακέλη, Αγγελόπουλος Νικόλαος, Κανταράκη Σοφία, Μπέκα Αποστολία, Παπαγγελή Φωτεινή, Πλαγεράς Αντώνιος, Θεοδώρου Μένη.
Ηλίας Μαμαλάκης και Δ. Κουρέτας
Στο Συνέδριο μετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την περιοχή μας και από ολόκληρη τη χώρα. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την Παρουσίαση της έκδοσης «Τρώμε και ομορφαίνουμε» των εκδόσεων «ΑΡΜΟΣ» από τους συγγραφείς Δημήτριο Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη το οποίο αυτό το διάστημα παρουσιάζεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό και αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη Προσέλευση. Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, δίνεται η ευκαιρία σε επαγγελματίες και εταιρείες να εκθέσουν σε ειδικό χώρο, εντός του ξενοδοχείου τα προϊόντα τους, τα οποία έχουν σχέση με βότανα και αρωματικά φυτά. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές.