Ένα μήνα με την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία και τα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία παραμένουν υποστελεχωμένα από καθηγητές βασικών ειδικοτήτων, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν προχώρησε στις προσλήψεις αναπληρωτών που χρειάζονταν. Στα Γυμνάσια της Μαγνησίας λειτουργούν δεκάδες Τμήματα Ένταξης στα οποία φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παιδιά τα οποία συνήθως αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, στη γραφή, την ανάγνωση, στην ορθογραφία.
Σε αυτές τις δομές διδάσκουν φιλόλογοι, φυσικοί, μαθηματικοί, δηλαδή καθηγητές από βασικές ειδικότητες. Οι μαθητές παρακολουθούν ορισμένες ώρες τα μαθήματα αυτά μέσα από ολιγομελή τμήματα και στη συνέχεια επιστρέφουν στο κανονικό τους τμήμα, ώστε να μην αποκόπτονται από την Τάξη τους.
Τα Τμήματα Ένταξης αποτελούν μια σημαντική δομή στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τα οποία φέρουν γνωμάτευση από το ΚΕΣΥ ή από άλλους φορείς όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας για την πάθησή τους.
Υπάρχουν αρκετοί μαθητές που ζητούν να ενταχθούν στα Τμήματα Ένταξης. Για παράδειγμα σε Γυμνάσιο της πόλης από τους 280 μαθητές, οι 40 παρακολουθούν αυτά τα Τμήματα.
Το πρόβλημα, όμως είναι πως λείπουν καθηγητές. «Τα Τμήματα Ένταξης παραμένουν υποστελεχωμένα από καθηγητές που έχουν ειδικευτεί στην ειδική αγωγή μέσα από μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο και περιμένουμε νέες προσλήψεις αναπληρωτών» τονίστηκε από τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Όσοι αναπληρωτές καθηγητές προσλήφθηκαν πριν μερικές εβδομάδες μοιράστηκαν αναλογικά με τα τμήματα στα σχολεία, ώστε τουλάχιστον κάθε Γυμνάσιο να έχει από έναν ή δύο καθηγητές τουλάχιστον. Όμως υπάρχουν ανάγκες για περισσότερους.
Ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Απόστολος Βακρατσάς επισήμανε πως «εμείς χρειαζόμαστε για τα τμήματα ένταξης τέσσερις καθηγητές και προς το παρόν έχουμε δύο. Ενδεχομένως για τις μειωμένες προσλήψεις να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι αναμένονταν μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή που έχουν πάει λίγο πίσω. Στο σχολείο μας έχουμε αρκετούς μαθητές που παρακολουθούν τα τμήματα ένταξης και βοηθιούνται για την αντιμετώπιση των αναγκών τους».
Από την πλευρά τους ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Βόλου κ. Περικλής Φασουράκης επισήμανε πως «χρειαζόμαστε έναν φυσικό για το τμήμα Ένταξης. Αρκετοί μαθητές μας παρακολουθούν τη συγκεκριμένη δομή. Σε αυτά τα τμήματα παρακολουθούν έξι διδακτικές ώρες την εβδομάδα και μετά επιστρέφουν στις Τάξεις τους. Μάλιστα δεν εξαντλούν όλες τις ώρες των μαθηματικών στο τμήμα ένταξης, αλλά περίπου τις μισές».