Ώριμες μελέτες για τέσσερα λιμάνια στο Πήλιο με 30 εκ. ευρώ

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-01-12 15:24:13

Περισσότερα από 120 έργα και μελέτες με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν προγραμματιστεί, βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός του 2020 στη Μαγνησία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθούν στο Τμήμα Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι τέσσερις ώριμες μελέτες για την κατασκευή του λιμανιού στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου και τα αλιευτικά καταφύγια σε Πλατανιά, Χορευτό και Αγία Κυριακή, συνολικού προϋπολογισμού 30εκ. ευρώ. «Πρόκειται για έργα που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των προαναφερόμενων περιοχών» τονίζει χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Μεγάλο βάρος δίνεται στην υλοποίηση και ολοκλήρωση μιας σειράς έργων στους περιφερειακούς Δήμους της Μαγνησίας, τα οποία αφορούν στην επεξεργασία λυμάτων με την κατασκευή αντίστοιχων εγκαταστάσεων.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Τσαγκαράδας, Αγίου Ιωάννη και Κισσού με προϋπολογισμό 4,7εκ. ευρώ, η κατασκευή δικτύων ακαθάρτων υδάτων στις προαναφερόμενες περιοχές με προϋπολογισμό 4,8εκ. ευρώ, η αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης στις Κουκουναριές Σκιάθου και τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων και επέκτασης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στις Κουκουναριές με συνολικό προϋπολογισμό 6,5εκ. ευρώ περίπου, τα δίκτυα μεταφοράς ακαθάρτων Γλώσσας Σκοπέλου με 1,1εκ. ευρώ, το δίκτυο αποχέτευσης Λουτρακίου Σκοπέλου με 690.000 ευρώ, καθώς και η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Πατητήρι και Βότση Αλοννήσου, με προϋπολογισμό 4,6εκ. ευρώ.
Για τα περισσότερα από τα προαναφερόμενα έργα υπάρχουν ώριμες μελέτες και θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις.

Αθλητικά έργα- Ιεροί Ναοί
Σημαντικές είναι και οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή κερκίδων στο αθλητικό κέντρο Σούρπης με προϋπολογισμό 168.000 ευρώ, η κατασκευή ανοικτού ποδηλατοδρομίου στον Βόλο με προϋπολογισμό 2,5εκ. ευρώ, η κατασκευή βοηθητικών εγκαταστάσεων στον χώρο του γηπέδου της Αλοννήσου (303.552 ευρώ), συντήρηση- βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων σταδίου Νεάπολης Βόλου (250.000 ευρώ), κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη Ζαγορά (2εκ. ευρώ), καθώς και έργα στα γήπεδα Ευξεινούπολης, Πτελεού και Αμαλιάπολης. Να αναφερθεί ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες εργασίες στα γήπεδα Σαρακηνού, «Παντελής Μαγουλάς», Μαγνησιακού και Στεφανοβικείου.
Ο προγραμματισμός για τους Ιερούς Ναούς αφορά μεταξύ άλλων την αποκατάσταση και συντήρηση των κεραμεικών επιστεγάσεων και όψεων στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου (400.000 ευρώ), την αποκατάσταση και συντήρηση τμημάτων πεσσών στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας (15.872 ευρώ), η αποκατάσταση τρούλου παλαιού καθολικού Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών (186.000 ευρώ), καθώς και παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Άγιο Αθανάσιο Αγίου Γεωργίου Νηλείας και στον Άγιο Νικόλαο Καναλίων.

Αντιπλημμυρική θωράκιση
Στις προτεραιότητες των Π.Ε. Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων για το 2020 είναι και η υλοποίηση μιας σειράς έργων που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού. Μεταξύ αυτών, τα έργα για τη διευθέτηση του ρέματος στην Παιδόπολη Αγριάς με προϋπολογισμό 392.600 ευρώ, η κατασκευή έργων διευθέτησης ρεμάτων Σκιάθου (2,3εκ. ευρώ), η αντιπλημμυρική προστασία και συντήρηση των υδατορεμάτων (1εκ. ευρώ), ο καθαρισμός υδατορεμάτων (900.000 ευρώ), ο καθαρισμός ρεμάτων Σκιάθου (500.000 ευρώ), καθώς και αντίστοιχα έργα στους Δήμους Σκοπέλου, Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού.

Ύδρευση- άρδευση
Στον τομέα της ύδρευσης, περιλαμβάνονται έργα στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου με προϋπολογισμό 2,5εκ. ευρώ, συμπληρωματικά έργα ύδρευσης στην πόλη της Σκιάθου (970.000 ευρώ), υδραυλικά έργα κλειστού δικτύου άρδευσης Δ.Σ. Μακρυράχης και Δ.Σ. Πουρίου (1εκ. ευρώ), κατασκευή αγωγού ύδρευσης στην περιοχή Στάφυλου Σκοπέλου (200.000 ευρώ), αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Δήμου Σκοπέλου (107.462 ευρώ).
«Πολλές μελέτες είναι ώριμες για υποβολή, άλλες συντάσσονται, ενώ για πολλά έργα θα υπογραφούν συμβάσεις και θα ολοκληρωθούν εντός του 2020» επισήμανε η κ. Κολυνδρίνη.

Τουρισμός
Σημαντικό μερίδιο στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2020 έχει και η ολοκλήρωση των υποβρύχιων μουσείων σε Αλόννησο και δυτικό Παγασητικό. Πρόκειται για τη δημιουργία Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (ΚΕΕΚ) Αλοννήσου προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ και «Δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στον δυτικό Παγασητικό με προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ».



Ζαγορά Πήλιο