Μαρία Σαμαρά: «Στον αέρα» ο προϋπολογισμός του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2020-01-18 11:06:57

Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές, σύμφωνα με την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαρία Σαμαρά, η οποία καταγγέλλει ότι είναι ίσως ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που δεν έχει καταθέσει προϋπολογισμό για το 2020, καθώς η πρότασή του για τα δημοτικά τέλη της φετινής χρονιάς ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας.

Όπως επισημαίνει η κ. Σαμαρά:
Η μη κατάθεση προϋπολογισμού που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Νοέμβριο είναι μια πρωτοφανής εξέλιξη σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποδεικνύει πως οι σημερινοί διοικούντες συνεχίζουν να αγνοούν βασικές διατάξεις λειτουργίας του Δήμου. Αποτελεί ένδειξη απουσίας οργάνωσης και ορθολογικής διαχείρισης κρίσιμων θεμάτων που αφορούν την λειτουργία του Δήμου και την καθημερινότητα των δημοτών.
Και βέβαια όλα ξεκίνησαν από την άρνηση της δημοτικής αρχής να δεχθεί μείωση δημοτικών που ήταν η πρόταση της δημοτικής μας ομάδας και η οποία πλειοψήφησε.

Η δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των πολιτών πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να μειωθούν για το 2020 τα δημοτικά τέλη και παράλληλα να εξομοιωθούν για όλες τις δημοτικές ενότητες, ώστε να σταματήσει να υφίσταται μια αδικία χρόνων. Την πρότασή μας υπερψήφισε και η ελάσσονα μειοψηφία και έτσι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έλαβε έντεκα ψήφους, ενώ η πρόταση της δημοτικής αρχής για διατήρηση των τελών στα περυσινά επίπεδα και δίχως εξομοίωση έλαβε οκτώ ψήφους.

Ωστόσο η Δημοτική Αρχή χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο προώθησε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την δική της πρόταση και όχι την δικιά μας πρόταση που πλειοψήφησε, επειδή αντέτεινε ότι δεν είχαμε καταθέσει στην Οικονομική επιτροπή τεκμηριωμένη πρόταση για την μείωση τελών.

Η παράταξή μας προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη κατά της νομιμότητας της πρότασης της δημοτικής αρχής και κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τους λόγους που εμποδιστήκαμε να καταθέσουμε κοστολογημένη πρόταση για την μείωση των τελών, καθώς δεν μας είχαν δοθεί από τον Δήμο τα απαιτούμενα στοιχεία, αν και τα ζητούσαμε από το καλοκαίρι. Παράλληλα επισημάναμε πως ούτε η Δημοτική Αρχή παρουσίασε κοστολογημένη πρόταση.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την προσφυγή μας και ακύρωσε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Λόγω δε της ακύρωσης των τελών δεν ήταν εφικτή και η κατάθεση σχεδίου προϋπολογισμού από πλευράς Δήμου.
Σε μια εποχή με πολλές οικογένειες να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης είναι απαράδεκτο η δημοτική αρχή να μην συναινεί για την μείωση των τελών με στόχο την ανακούφιση των πολιτών. Και αρνείται να συναινέσει, γιατί δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια μια σωστή οικονομική διαχείριση, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική.
Παράλληλα δεν σέβεται τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει ξανά το δημοτικό συμβούλιο για τα δημοτικά τέλη, όπου η θέση μας είναι ξεκάθαρη: μείωση δημοτικών τελών και εξομοίωση αυτών σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες.



Ζαγορά Πήλιο