Παν. Κουτσάφτης: Να ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα της χαλαζόπτωσης στο Αν. Πήλιο

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2020-05-29 04:23:05

Εφιαλτικό χαρακτήρισε το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, για τον τόπο και τους παραγωγούς, που στιγματίστηκε από έντονη χαλαζόπτωση για σχεδόν 1,5 ώρα το πρωί της Τρίτης και συνεχείς βροχοπτώσεις μέχρι και χθες, ενώ ο δήμαρχος ζητά να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η χαλαζόπτωση, που κάθε χρόνο πλέον, προκαλεί προβλήματα.
Αποτέλεσμα της νέας κακοκαιρίας ήταν να καταστραφούν στο 100% οι καλλιέργειες μήλου, κερασιού, κάστανου και αχλαδιού, με τους αγρότες, που και πέρυσι είχαν πάθει ζημιές από τον καιρό, να είναι σε απόγνωση. Στο Δημαρχείο Ζαγοράς χθες το πρωί αναμένονταν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ για να κάνει αυτοψία, ενώ οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ζημιάς στο Δημαρχείο, ώστε να πληρωθούν 6-7 μήνες αργότερα, ανέφερε ο δήμαρχος.

«Από την έγκαιρη πρόβλεψη, μέχρι
την προφύλαξη υπάρχει μεγάλη διαφορά»

«Αίτημά μας είναι να πάρουμε τα χρήματα (περίπου 45% της επιδότησης) από την χαλαζόπτωση και τη ζημιά που προκλήθηκε το καλοκαίρι του 2019 και από κει και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, για να δούμε πως θα αντιμετωπίζουμε τις χαλαζοπτώσεις, που κάθε χρόνο, λίγο ή πολύ, προκαλούν ζημιές στην αγροτική παραγωγή», δήλωσε ο κ. Κουτσάφτης.
Τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή του Δήμου, ανέφερε, είναι επώνυμα, στηρίζουν την τοπική οικονομία, το κάστανο μπαίνει πια πολύ δυναμικά στην αγορά και πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση να δούμε τι θα γίνει με το χαλάζι.
Αναφερόμενος στο σύστημα έγκαιρης πρόβλεψης χαλαζόπτωσης, ο δήμαρχος είπε ότι από την έγκαιρη πρόβλεψη, μέχρι την προφύλαξη υπάρχει μεγάλη διαφορά, ενώ τα «κανόνια» που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή είχαν πολλά προβλήματα.
«Κατά τη γνώμη μου η πιο φιλική στο περιβάλλον, αλλά κοστοβόρα λύση, είναι τα δίχτυα, που όμως πρέπει να γίνει χρηματοδότηση από τα Σχέδια Βελτίωσης. Θα έπρεπε να εκπονηθεί ένα μεγάλο σχέδιο για την περιοχή, τουλάχιστον για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, ώστε να καλυφθούν όλοι οι αγρότες, διότι μεμονωμένα ο κάθε αγρότης είναι δύσκολο να κάνει αυτή την επένδυση, λόγω των μικρών κλήρων και του εδάφους, που είναι πολύ επικλινές», υπογράμμισε ο κ. Κουτσάφτης.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν και με την αγροτική οδοποιΐα, καθώς το δίκτυο είχε αποκατασταθεί προσωρινά για να μπορούν να πηγαίνουν οι αγρότες στα χωράφια τους, αλλά με το χαλάζι και την έντονη βροχή, δημιουργήθηκαν ξανά προβλήματα και πρέπει να ξεκινήσουν έργα, όπως είπε ο δήμαρχος,

The post Παν. Κουτσάφτης: Να ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα της χαλαζόπτωσης στο Αν. Πήλιο appeared first on Magnesia News.



Ζαγορά Πήλιο