Τις επιπτώσεις της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης στην κτηματαγορά της Μαγνησίας και τους λόγους των μειωμένων αγοραπωλησιών εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου κ. Ηλίας Κοκμοτός. Η απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακίνησης από Νομό σε Νομό, αλλά και η δυσκολία να ταξιδέψουν οι επενδυτές από χώρα σε χώρα είναι δύο από τους λόγους. Επίσης, λείπουν τα παλιά ακίνητα, τα οποία προτιμούσε να αγοράσει ο κόσμος αναπαλαιώνοντάς τα για να λύσει το στεγαστικό του πρόβλημα. Λόγοι που δεν είναι βέβαια οι μοναδικοί, σε έναν Νομό που διαθέτει περιοχές για όλα τα γούστα (νησιά, βουνό, θάλασσα κ.λπ.).
Ο κ. Ηλίας Κοκμοτός, πρόεδρος του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου, σημείωσε πως «λόγω του Covid-19 και της απαγόρευσης των επενδυτών να μετακινηθούν από Νομό σε Νομό, αλλά και της δυσκολίας ή του φόβου από χώρα σε χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να «πέσει» η κτηματαγορά. Οι χορηγήσεις αδειών διαμονής επενδυτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν εξοχικά στο Πήλιο ή στις Βόρειες Σποράδες, μειώθηκαν, λόγω της δυσκολίας μετακίνησης των ξένων και επέφεραν μεγάλη πτώση της αγοράς το 2020, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2021, πάντα με τα σημερινά δεδομένα».
Οι αγοραπωλησίες έχουν επηρεαστεί όμως και από έναν ακόμη λόγο και αυτός δεν είναι άλλος από τη μείωση της διαθεσιμότητας παλαιών ακινήτων: «Ο κόσμος δεν μπορούσε, λόγω της οικονομικής κρίσης, να αγοράσει καινούργια διαμερίσματα. Έτσι οι περισσότεροι για να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα κατέφευγαν στα μεταχειρισμένα και φθηνά ακίνητα (δυάρια, τριάρια κ.λπ.), τα οποία αναπαλαίωναν. Αυτά τα ακίνητα τα απορρόφησε η αγορά και τώρα δεν υπάρχουν πλέον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πελατολόγιο των κτηματομεσιτών μειώθηκε, διότι δεν κατασκευάζονται πολυκατοικίες: «Την τελευταία περίοδο υπάρχει μια μικρή αναλαμπή, με τις πολυκατοικίες που κατασκευάζονται, να είναι πολύ λίγες».
Η πανδημία και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και δυσκολίες στις υπηρεσίες και τη διεκπεραίωση σε διάφορες διαδικασίες που σχετίζονται με τα ακίνητα, όπως για παράδειγμα τακτοποιήσεις, ηλεκτρονικές ταυτότητες κ.λπ. Δυσκολίες στις συμβολαιογραφικές πράξεις, που αργούν, καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες που υπολειτουργούν, όλα είναι αποτρεπτικά για έναν αγοραστή: «Επιπλέον για τα παραπάνω χρειάζονται χρήματα που επιβαρύνουν τον πωλητή και τον αγοραστή. Αν προσθέσουμε σε αυτά τους φόρους (ΕΝΦΙΑ), τη φορολογία στα ακίνητα κ.λπ., καταλαβαίνει κανείς τη δυσκολία στο να προχωρήσει κάποιος σε μία αγορά. Ένας άλλος λόγος, για τον οποίο πολλοί φοβούνται να αγοράσουν ακίνητο, είναι πως οι κυβερνώντες δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία».
Ο κ. Ηλίας Κοκμοτός πρόσθεσε πως μερικές αλλαγές που έχουν γίνει στα ακίνητα είναι σωστές, αλλά είναι, δυστυχώς, δαπανηρές, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αγοραπωλησίες, αναφέροντας πως το 2020 δεν πήγε καλά, με το 2021 θα προμηνύεται δύσκολο, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Στασιμότητα παρατηρείται στα ακίνητα φοιτητικού ενδιαφέροντος: «Η οικογένεια προτιμούσε για τον φοιτητή γιο ή τη φοιτήτρια κόρη να αγοράσει, αντί να νοικιάσει, ένα διαμέρισμα για τα 6 χρόνια που διαρκούν περίπου οι σπουδές. Η απαγόρευση μετακίνησης, ουσιαστικά τα κλειστά πανεπιστήμια και η συνέχιση της τηλεκπαίδευσης, αντί της διά ζώσης εκπαίδευσης, λειτουργούν αποτρεπτικά στην αγορά ενός φοιτητικού διαμερίσματος» σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου.
Παρ’ όλα αυτά οι τιμές στα ακίνητα έχουν υποστεί ελάχιστη πτώση και δεν είναι ανάλογη με τη μειωμένη ζήτηση. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια πτώση στις τιμές. Και στα ενοίκια το ίδιο, διότι οι αγοραπωλησίες συμπαρασύρουν και τα ενοίκια. Βέβαια είναι πάρα πολύ καλό για τον Βόλο, μια όμορφη πόλη, σε ένα πολύ καλό σημείο της Ελλάδας, στο κέντρο της χώρας, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, με τα νησιά (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος), ότι κρατήθηκαν οι τιμές».
Πάντως οι τιμές έχουν πέσει πολύ λίγο σε σχέση με την όλη κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου.
Τα καταστήματα δέχτηκαν πιέσεις στις αξίες και τα ενοίκια: «Τα καταστήματα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη κατρακύλα. Αν και είναι ένα είδος ανάγκης, ως επαγγελματική στέγη, τα ενοίκια εμφάνισαν καθίζηση, όπως επίσης έπεσαν οι τιμές πώλησης. Τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης των καταστημάτων ήταν εξωπραγματικές, αλλά τώρα προσγειώθηκαν».
Ο κ. Ηλίας Κοκμοτός κατέληξε λέγοντας πως διανύουμε δύσκολες εποχές κι αν συνεχιστούν η υγειονομική κρίση, τα lockdοwns, η τηλεκπαίδευση κ.λπ. και δεν διορθωθεί η φορολογία, προβλέπονται «μαύρα σύννεφα» για την Κτηματαγορά.
Ουσιαστικά θα υπάρξουν το 2021 ακίνητα τριών ταχυτήτων. Ακίνητα που δεν επηρεάστηκαν από την υγειονομική κρίση και διατηρούν τις τιμές τους και ίσως τις αυξήσουν, ακίνητα κυρίως τουριστικού ή φοιτητικού ενδιαφέροντος, για τα οποία παρατηρείται μία στασιμότητα, και ακίνητα, κυρίως επαγγελματικής στέγης, για τα οποία προβλέπεται να μειωθούν οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια.