Επείγει η συντήρηση στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς «Θ»

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-08-02 10:57:59
Επείγει η συντήρηση στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς «Θ»
«Με μεγάλη καθυστέρηση άνοιξε το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά» τονίζει με ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά και η οποία συμπληρώνει πως «το αρχαιότερο σχολείο του Πηλίου με μεγάλη ιστορία και αξία, αφού εκεί δίδαξε ο Ρήγας Βελεστινλής, θα έπρεπε να είναι ανοικτό από την αρχή του καλοκαιριού, προκειμένου να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες και στους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «δυστυχώς η Δημοτική Αρχή με μεγάλη καθυστέρηση επιχείρησε να ανοίξει το σχολείο του Ρήγα, ωστόσο υπάρχουν πολλά οργανωτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν εδώ και πολύ καιρό και τα οποία δυστυχώς παραμένουν ανεπίλυτα. Εισήλθαμε στον Αύγουστο και η Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται έστω για τα βασικά, δηλαδή τον συστηματικό καθαρισμό του προαύλειου χώρου, την αποκατάσταση της περίφραξης και την αναστύλωση της ξύλινης πινακίδας που πληροφορεί τον επισκέπτη ότι πρόκειται για το σχολείο του Ρήγα Φεραίου.
Δυστυχώς σήμερα το κτίριο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, η Δημοτική Αρχή εδώ και δυο χρόνια δεν έχει μεριμνήσει στο ελάχιστο στη διατήρηση και συντήρηση του κτιρίου του σχολείου με τα ξύλινα παραθυρόφυλλα και την πέτρινη βάση, δείγμα της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.
Επίσης το εσωτερικό του δεν έχει δεχθεί τα δυο τελευταία χρόνια της διοίκησης του Δήμου από την παρούσα Δημοτική Αρχή καμία συντήρηση και καθαρισμό.
Το Ελληνομουσείο της Ζαγοράς, ή αλλιώς «Σχολείο του Ρήγα» όπως είναι σήμερα γνωστό αφού εκεί μαθήτευσε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγας Φεραίος, ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και είναι το πιο παλιό σχολείο σε όλο το Πήλιο.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού και ιστορικού αποθέματος στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου. Είναι καθήκον ιερό για όλους η διατήρηση και συντήρηση αυτού του μνημείου και είναι ντροπή για τη Δημοτική Αρχή, η οποία δεν πράττει τα βασικά για την ευπρεπή παρουσία του χώρου».


Ζαγορά Πήλιο