Και ελαιοτριβείο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμός Ζαγοράς «Θ»

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2015-08-11 10:27:48
Και ελαιοτριβείο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμός Ζαγοράς «Θ»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς επεκτείνει τον τομέα των δραστηριοτήτων του και θα δημιουργήσει και ελαιοτριβείο.

Η μονάδα του ελαιοτριβείου θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 15 τόνων περίπου ελαιολάδου/24ωρο.

Η δυναμικότητα και τα λειτουργικά στοιχεία του νομίμως υφιστάμενου και λειτουργούντος διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου φρούτων και των ψυγείων θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Από τεχνολογικής πλευράς, θα εγκατασταθεί μία διφασική γραμμή παραγωγής συνολικής δυναμικότητας παραγωγής 600 – 650 Κιλών/ώρα ελαιολάδου, από τη λειτουργία της οποίας θα προκύπτουν μικρές ποσότητες υγρών αποβλήτων σε σύγκριση με τα τριφασικά ελαιοτριβεία που λειτουργούν κατά το πλείστον σήμερα στην Ελληνική Επικράτεια.

Η μονάδα θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αγροτών του Δήμου Ζαγοράς, στον οποίο σήμερα δεν λειτουργεί άλλο ελαιοτριβείο και οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν την πρώτη ύλη (ελιά) σε ελαιοτριβείο της Μακρυνίτσας που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Δήμο Ζαγοράς με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγονται από το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Η νέα μονάδα θα στεγαστεί σε υφιστάμενη κτιριακή εγκατάσταση, η οποία διαθέτει οικοδομική άδεια.

Η εν λόγω οικοδομική άδεια αφορούσε την κατασκευή διωρόφου κτίσματος (με χρήση αποθήκη εργαλείων και υλικών του διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου), αλλά μετά από αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας κατασκευάστηκε μόνο το ισόγειο του κτιρίου.

Για τη λειτουργία του ελαιοτριβείου ενδεχόμενα να κατασκευαστεί συμπληρωματικά και ο πρώτος όροφος μετά από ανανέωση της παραπάνω οικοδομικής αδείας ή την έκδοση νέας, αν απαιτηθεί από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή.

Έτσι δεν μεταβάλλεται η κάλυψη του οικοπέδου.

Τονίζεται, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αλλοιωθεί η εικόνα του τοπίου, καθότι στην περίπτωση που απαιτηθεί, θα πραγματοποιηθεί μόνο καθ’ ύψος προσθήκη σε ήδη υφιστάμενο κτίριο.

Το μέγεθος της εγκατάστασης σχεδιάστηκε να καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών του συνεταιρισμού της περιοχής.



Ζαγορά Πήλιο