Από πολύ μικρό παιδί ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, την καλλιέργεια του μήλου, ζει με τις δυσκολίες, αλλά και τις ελπίδες των ζηλευτών αγαθών που προσφέρει η πηλιορείτικη γη. Και στη 17χρονη ενασχόλησή του με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς πέτυχε την κατοχύρωση του μήλου ως σήμα κατατεθέν της Ζαγοράς και συνέβαλε στη γρήγορη ανάδειξή του εντός και εκτός Ελλάδας.
Διανύοντας μάλιστα την όγδοη δεκαετία της ζωής του έχει διάθεση και όρεξη εφήβου πιστεύοντας ότι με νέες ιδέες και μεράκι τα πράγματα για τους αγρότες της περιοχής μπορούν να πάνε ακόμη καλύτερα.
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό παιδί, από την ηλικία των έξι ετών, ασχολούμαι εντατικά με την αγροτική παραγωγή» τονίζει ο 75χρονος σήμερα κ. Θεμιστοκλής Βαλασσάς, ο αρχαιότερος εν ζωή πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
Μια φυσιογνωμία που αντιμετωπίζεται στη Ζαγορά και την ευρύτερη περιοχή με ιδιαίτερο σεβασμό, αφού στα χρόνια της θητείας του προχώρησαν οι διαδικασίες για την κατοχύρωση του σήματος Ζαγορίν ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης για τον Συνεταιρισμό.
Ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος του Συνεταιρισμού για δέκα χρόνια, από το 1987 μέχρι το 1996, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην 100χρονη ιστορία του Συνεταιρισμού για βήματα προς τα εμπρός, σε μια εποχή μάλιστα που πολλά άλλαζαν στον πρωτογενή τομέα και ήταν αναγκαία η προώθηση των αγροτικών προϊόντων μέσα από το κατάλληλο μάρκετινγκ.
«Ήταν δύσκολα χρόνια εκείνα και έπρεπε να διαθέτουμε πυγμή για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε» δήλωσε ο ίδιος. Επί της εποχής του προχώρησαν εντατικά οι διεργασίες και οι προσπάθειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την απόκτηση του εμπορικού σήματος του Ζαγορίν, που έδωσε στο μήλο της Ζαγοράς το διαβατήριο για την αναγνώριση και την ακόμη πιο μεγάλη διείσδυσή του στην ελληνική και την ξένη αγορά.
«Μελετήσαμε νόμους, διαδικασίες, συμβουλευτήκαμε ειδικούς, απευθυνθήκαμε πολλάκις στα συναρμόδια υπουργεία και τελικά καταφέραμε και λάβαμε το σήμα «Ζαγορίν», δήλωσε ο κ. Βαλασσάς και πρόσθεσε πως «με το σήμα αποκτήσαμε την επωνυμία, την κατοχύρωση για να εξελιχθούμε δυναμικά ως Συνεταιρισμός, όπως και τελικά έγινε».
Οι εξαγωγές του μήλου Ζαγορίν ήταν στην ημερήσια εμπορική διάταξη και επί δικής του εποχής.
Αναφορικά με το μέλλον του Συνεταιρισμού υπογράμμισε πως όλα εξαρτώνται από τη νεολαία που έχει έντονη παρουσία στη Ζαγορά, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στην επαρχία. Χρειάζεται μεράκι, προσπάθεια, απαιτούνται, όμως και νέες ιδέες. Και πιστεύω ότι, όπως πορεύτηκε ο Συνεταιρισμός εδώ και 100 χρόνια με επιτυχίες, το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες δεκαετίες».
Δοξάζει μάλιστα τον Θεό που ευλόγησε τη Ζαγορά για να βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και από το έδαφος της περιοχής να καλλιεργούνται οι μηλιές με το ξακουστό πλέον προϊόν Ζαγορίν.
Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού για τα 100 χρόνια ιστορίας του ο κ. Θεμιστοκλής Βαλασσάς τιμήθηκε μαζί με άλλους διατελέσαντες προέδρους για την προσφορά του στον Συνεταιρισμό και την περιοχή.