Νομοθετική ρύθμιση για τη δόμηση σε παραδοσιακούς οικισμούς ζητά ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Όλα τα νέα
magnesianews.gr
2018-05-19 17:55:34

Πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση στη δόμηση σε παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου, μετά την 568/2018 απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ η οποία αλλάζει άρδην τους ειδικούς όρους και τους περιορισμούς δόμησης, ανέλαβε ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης, μετά την ενημερωτική σύσκεψη με την Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας κα Νάνσυ Καπούλα, πραγματοποίησε συνάντηση στην Αθήνα με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, προκειμένου να συζητηθούν οι διαδικασίες νομοθετικής ρύθμισης και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκαλεί η εφαρμογή της απόφασης.

“Η 568/2018 απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο στη δόμηση σε παραδοσιακούς οικισμούς, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της οικονομίας και της ανάπτυξης μιας περιοχής με ορεινά και μειονεκτικά σημεία.

Κυρίως όμως δεν συνάδει με τις πολιτικές που πρέπει να δρομολογηθούν για την ισότιμη συμμετοχή των ορεινών Δήμων στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και στην εφαρμογή Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις ορεινές περιοχές που θα εμπεριέχει αναπτυξιακό πρόγραμμα και υποστηρικτικό μηχανισμό.

Με την απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει ο κ. Κουτσάφτης, επιτρέπεται μια μόνο οικοδομή κατοικίας ανά γήπεδο και όχι αυτοτελών ή συγκροτημάτων κατοικιών, με ανώτατο όριο κάλυψης 400 τ.μ.

Εάν για παράδειγμα, ένας γονέας κληροδοτήσει ένα οικόπεδο στα δύο παιδιά του και το ένα έχει ήδη κτίσει κατοικία π.χ. 150 τ.μ., το δεύτερο παιδί δεν έχει πλέον δικαίωμα να κτίσει το σπίτι του (δεύτερη ανεξάρτητη κατοικία), ήτοι χάνεται το δικαίωμα της ανώτατης κάλυψης του γηπέδου.

Ένα άλλο παράδειγμα της τροχοπέδης στην ανάπτυξη είναι η ακύρωση στην ουσία προγράμματος από το ΕΣΠΑ για επιχορήγηση τουριστικών καταλυμάτων με κατ΄ ελάχιστο αριθμό 3 ανεξάρτητα καταλύματα.
Τι θα γίνει με τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί;

Τι θα γίνει με τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα με συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών που έχουν ανεγερθεί σύμφωνα με το ΠΔ Πηλίου αλλά δεν έχουν αποπερατωθεί ή έχουν γίνει σχετικές επενδύσεις (αγορά γηπέδων) και πλέον δεν θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες κ.ο.κ.;

Τελικά, ποιος αποφασίζει για τις πολιτικές σύγκλισης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με την υπόλοιπη χώρα;

Η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα επιμείνει σε νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν θα ακυρώνει το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης που έχει δημιουργηθεί μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.



Ζαγορά Πήλιο