Αυξημένη η σοδειά μήλων στο Κεντρικό Πήλιο

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2016-09-30 10:12:36
Αυξημένη η σοδειά μήλων στο Κεντρικό Πήλιο

Αυξημένη στο ποσοστό της τάξης του 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και άριστη ποιοτικώς είναι η φετινή σοδειά μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς. Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών για τις τιμές χοντρικής διάθεσης του ονομαστού πηλιορείτικου προϊόντος, οι οποίες διατηρούνται σταθερές, με συνέπεια να μην καλύπτεται το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής.

Με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις άρχισε στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου η διαδικασία συγκομιδής των μήλων φετινής σοδειάς.
Σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, η φετινή σοδειά του ονομαστού πηλιορείτικου προϊόντος είναι αυξημένη στο ποσοστό της τάξης του 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και άριστη ποιοτικώς.

 
Από συνεταιριστές και αγρότες προκύπτει επιπλέον ότι η φετινή σοδειά δεν «χτυπήθηκε» από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ασθένειες και μύκητες, με τον καιρό να βοηθά τις καλλιέργειες την περίοδο της ανθοφορίας με αποτέλεσμα η σοδειά να είναι αυξημένη αισθητά.
«Η διαδικασία συγκομιδής άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «και η φετινή σοδειά μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Κεντρικού Πηλίου είναι αυξημένη κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Είναι σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο ότι φέτος έχουμε αύξηση της σοδειάς, η οποία είναι άριστη ποιοτικώς, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τις καλλιέργειες την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

 
Ωστόσο, οι τιμές χοντρικής διάθεσης των μήλων παραγωγής του Κεντρικού Πηλίου διατηρούνται και φέτος σταθερές και διαμορφώνονται από 0,30 έως και 0,40 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο μειώνοντας περαιτέρω το ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα, καθώς δεν καλύπτεται το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόπερσι τα μήλα διατέθηκαν από τους παραγωγούς σε τιμές χοντρικής, οι οποίες διαμορφώθηκαν από 0,45 μέχρι και 0,60 ευρώ το κιλό.
Συνεταιριστές και παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής αναφέρουν ότι από την πλευρά των εμπόρων προκύπτει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των μήλων παραγωγής Κεντρικού Πηλίου, ωστόσο οι τιμές χοντρικής δεν είναι ικανοποιητικές για τους αγρότες.

 

 
«Με την έναρξη της διαδικασίας συγκομιδής» τονίζει ο κ. Κάπελας «διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των εμπόρων για τη σοδειά και τη διάθεσή της στις αγορές τόσο του Νομού Μαγνησίας, όσο και της υπόλοιπης χώρας γενικότερα. Οι έμποροι ενδιαφέρονται και έρχονται προκειμένου να αγοράσουν τα μήλα, καθώς η σοδειά είναι αυξημένη και άριστη ποιοτικώς. Ωστόσο, οι τιμές χοντρικής διάθεσης των μήλων φετινής σοδειάς διατηρούνται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και διαμορφώνονται από 0,30 έως και 0,40 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, ενώ το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής είναι της τάξης του 0,15 με 0,20 ευρώ το κιλό πάντα. Συνεπώς οι τιμές χοντρικής διάθεσης φέτος δεν είναι ικανοποιητικές για τους αγρότες, καθώς το υψηλό κόστος καλλιέργειας και παραγωγής δεν καλύπτεται. Με τιμές χοντρικής διάθεσης της τάξης των 0,30 και 0,40 ευρώ το κιλό δεν καλύπτονται οι αυξημένες τιμές των αγροτικών εφοδίων, τα μεροκάματα και οι γεωπόνοι. Σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο πλέον για τον αγροτικό κόσμο του Κεντρικού Πηλίου είναι να διατεθεί στο σύνολό της η φετινή αυξημένη σοδειά και να μην παραμείνουν τα μήλα στα αζήτητα» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.



Ζαγορά Πήλιο