Ανήλιο Πηλίου, Zagora.gr
Το Ανήλιο είναι κτισμένο πάνω σε μια πλαγιά κατάφυτη με μηλιές, καστανιές και άλλα οπωροφόρα δένδρα. Κατά την επικρατούσα τοπική παράδοση, στα χαμηλώματα του χωριού υπήρχε η αρχαία πόλη Αχίλλειον, κτισμένη από τον ίδιο τον Αχιλλέα. Σ’ ένα περιβάλλον πλούσιας βλάστησης στα πόδια της πλαγιάς βρίσκονται και δύο αμμουδερές παραλίες, ο Μπάνικας και η Πλάκα όπου το βουνό φτάνει κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα με την πλούσια βλάστηση να αγκαλιάζει την αμμουδιά, που είναι γνωστές για την ομορφιά και τα καθαρά νερά τους. Στον Μπάνικα μάλιστα υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά, όπου, σύμφωνα με τον μύθο, ο Κένταυρος Χείρωνας είχε το κονάκι του. Αν δεν τον βρείτε, κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά της.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η μικρή, γραφική πλατεία όπου δεσπόζει ένα αξιόλογο εκκλησιαστικό μνημείο, ο ναός του Αγίου Αθανασίου, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ένα από τα καλύτερα μπαρόκ, ξυλόγλυπτα τέμπλα. Στην περιοχή ήκμασαν επίσης αρκετά μοναστήρια, όπως η Παναγία των Εισοδίων, ο Άγιος Χαράλαμπος, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και η Αγία Τριάδα.
Το Ανήλιο διαθέτει αρκετά τουριστικά καταλύματα με ικανοποιητικές υπηρεσίες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μια επίσκεψη στο Γυναικείο Τμήμα του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού θα μετατραπεί σε μια νοστιμότατη έκπληξη διότι οι κυρίες εκεί ειδικεύονται στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων και ποτών από φρούτα εποχής και αγνά υλικά.
Άλλωστε το Ανήλιο για ένα από τα πράγματα για τα οποία φημίζεται είναι ο δραστήριος γυναικείος συνεταιρισμός του που προάγει την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στην κεντρική πλατεία του χωριού, διοργανώνεται γιορτή με το "Κάψιμο του Καρνάβαλου" και το "Πέταγμα του Αερόστατου".
Η σύντομη ιστορία του χωριού
Το χωριό αυτό ήταν στις αρχές της τουρκικής κατάχτησης ζιαμέτ, δηλαδή μεγάλο τιμάριο. Από την ονομασία του βγάζουμε το συμπέρασμα πως παλιότερα η περιοχή του πρέπει να καταλάμβανε εκτός της σημερινής του έκτασης και μέρος της Μακρυράχης και του Κισσού. Τιμαριούχος (σπάχης) του ήταν ως τα 1650 ο στρατιωτικός διοικητής Τσατάλτζας (Θράκης).
Ναός Αγίου Αθανασίου
H Βασιλική του Aγίου Aθανασίου στο Ανήλιο. H κατασκευή της χρονολογείται στα 1785 και στοιχεία της θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα του ελληνικού μπαρόκ και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως αυτή διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή του Πηλίου. Ο ναός είναι λιθόκτιστος. Η ξύλινη στέγη του καλύπτεται από σχιστολιθικές πλάκες της περιοχής. Ο επιβλητικός όγκος του κτηρίου, τα φυσικά χρώματα των δομικών υλικών του και οι ιδιαίτερα επιμελημένες κατασκευαστικές λεπτομέρειες δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Πηλίου. Εορτασμοί-πανηγύρια: 18 Ιανουαρίου & 2 Μαΐου.
Ξωκλήσι Παναγιάς Φανερωμένης
Το εξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται σε μια βραχώδη και πυκνόφυτη τοποθεσία στις ακτές του Ανηλίου. Η πρόσβαση με κοινό αυτοκίνητο είναι λίγο δύσκολη, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να αφήσει για λίγο το αυτοκίνητο και να περπατήσει 300 μέτρα μέχρι το σημείο. Η περιοχή είναι ιδανική για μικρές οικογενειακές συγκεντρώσεις, πικ νικ και αναψυχή. Η θέα στη θάλασσα είναι μαγευτική και θα βρείτε κοντά και πηγή με τρεχούμενο νερό. Το εξωκλήσι χρονολογείται από το 18ο αιώνα αλλά καταστράφηκε από σεισμό και ξαναχτίστηκε. Κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, γιορτάζεται η ημέρα στο εξωκλήσι με τη Θεία λειτουργία και στη συνέχεια με φαγητά, ποτά και μουσική από κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, σε ένα μικρό ξέφωτο λίγο πιο κάτω από το εξωκλήσι, πάνω από τη θάλασσα.
Ξωκλήσι Προφήτη Ηλία
Λίγα μέτρα μετά το κτίριο του νέου, ενοιαίου Δημοτικού σχολείου Ανηλίου, καθώς περπατάμε στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση από το Ανήλιο προς τον Άγιο Δημήτριο, συναντάμε ένα χωματόδρομο να ανηφορίζει στα δεξιά μας. Αξίζει τον κόπο να ανηφορίσουμε μερικά μέτρα για να επισκεφθούμε το μικρό και πανέμορφο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία Ανηλίου. Ο ναός είναι υπό τη σκέπη μιας επιβλητικής καστανιάς, θαρρείς και το δέντρο θέλει να προστατεύσει το μικρό κτίσμα που ανακαινίστηκε με δαπάνες τοπικών αρχόντων το 1903. Ετήσιο πανηγύρι στις 20 Ιουλίου.
Κείμενα: taxydromos.gr
Φωτογραφίες: Antonis Margaritis