Δημιουργία «Διαδρομής Μουσείων» στο Πήλιο πρότεινε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ειρήνη Καραγκιοζίδου

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2017-03-15 12:27:40
Δημιουργία «Διαδρομής Μουσείων» στο Πήλιο πρότεινε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ειρήνη Καραγκιοζίδου

Τη σημασία της δικτύωσης των Μουσείων που λειτουργούν στο Πήλιο επισήμανε η Ειρήνη Καραγκιοζίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πρόσφατης εργασίας της. Όλοι ετούτοι οι χώροι πολιτισμού που βρίσκονται διάσπαρτοι στο βουνό των Κενταύρων μπορούν να ενταχθούν σε μία «Διαδρομή Μουσείων» και να προσφέρουν μία εναλλακτική πρόταση στους επισκέπτες του Πηλίου.

 

Η αναζωογόνηση των χωριών του Πηλίου μέσα από ένα πλέγμα πολιτιστικών δράσεων είναι το ζητούμενο για τη νεαρή φοιτήτρια από τη συμπρωτεύουσα. Περιηγήθηκε σε έξι Μουσεία στο Ανατολικό και το Νότιο Πήλιο, από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου. Για την ακρίβεια επισκέφτηκε και ερεύνησε κατά σειρά το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα, το Μουσείο του Γλύπτη Νικόλα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, το Τοπικό Μουσείο Μηλεών, τη Μόνιμη Έκθεση του CERN στο Νεοχώρι, το Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» στον Λαύκο και το Ελληνομουσείο (Σχολείο Ρήγα) στη Ζαγορά.

 
Η Ειρήνη Καραγκιοζίδου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και αυτή την περίοδο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό της στην Ιστορία της Τέχνης. Επισκέφτηκε τη Μαγνησία για να ολοκληρώσει μία εργασία της πάνω στην αρχιτεκτονική των μουσείων. Πάντως, το Πήλιο δεν είναι άγνωστο στην ίδια, αφού η οικογένειά της διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή. «Έχω δεσμούς με το Πήλιο από μικρή ηλικία. Γνωρίζω την περιοχή και είχα προσωπικό ενδιαφέρον να την ερευνήσω», σημείωσε η ίδια.

 
Η πληθώρα των Μουσείων στα χωριά του Πηλίου κέντρισε το ενδιαφέρον της Ειρήνης Καραγκιοζίδου και στη δειγματοληπτική μελέτη της υπογράμμισε πως μπορούν να ενταχθούν σε μία ενιαία θεματική πολιτιστική διαδρομή: «Η περίπτωση του Πηλίου χαρακτηρίζεται ενδιαφέρουσα. Γειτνιάζουν αρκετά μουσεία κι αυτό είναι αξιομνημόνευτο. Παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μικρό γεωγραφικό χώρο, μπορεί να υπάρξει ένα νοητό δίκτυο των μουσείων του Πηλίου και να λειτουργήσουν ενοποιημένα, έχοντας ως κοινό παρονομαστή την παράδοση που ενώνει όλους τους οικισμούς».

 
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε, τυχόν θεσμοθέτηση μίας Διαδρομής Μουσείων στο Πήλιο, θα μπορούσε να διευρύνει τις επιλογές των επισκεπτών: «Εάν έπαιρνε σάρκα και οστά η δικτύωση των τοπικών μουσείων, ένας επισκέπτης θα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την περιοχή. Μέσα από μία συγκεκριμένη πορεία, ακόμη κι έναν περίπατο στα καλντερίμια, εντάσσοντας ακόμη και το παιχνίδι στους ενδιάμεσους σταθμούς, θα είχαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ θα καλύπταμε κι ένα μεγάλο κενό: Αυτή τη στιγμή τα τοπικά μουσεία δεν έχουν κοινές δράσεις, παρότι υπάρχει η δυνατότητα να εξελιχθούν σε εργαλεία κοινωνικής επικοινωνίας μεταξύ των ντόπιων και των τουριστών».

Χριστόφορος Σεμέργελης



Ζαγορά Πήλιο